×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Sport

Novák: télig bekövetkezhet a váltás

2021.10.15 - 15:41
Megosztás:
Novák: télig bekövetkezhet a váltás
Munkalátogatást tett pénteken Szatmárnémetiben Novák Eduárd ügyvivő sport- és ifjúsági miniszter, amely során találkozott a megyei sportstruktúrák képviselőivel és a város polgármesterével is.

„Nem azért vagyok itt, Szatmárnémetibe, hogy szalagot vágjak át, hanem azért jöttem, hogy a felmérjem az itteni helyzetet, találkozzak az itteni sportegyesületek képviselőivel, illetve bemutassam a sport fejlesztését célzó stratégiámat” – kezdte mondanivalóját a tegnapi sajtótájékoztatón Novák Eduárd ügyvivő sport és ifjúsági miniszter, aki munkalátogatást tett Szatmárnémetibe, zárásként pedig találkozott az újságírókkal. A szaktárca ügyvivő vezetője beszámolt röviden tapasztalatairól, illetve elmondta, hogy látogatást tett azokhoz a létesítményekhez is, amelyek továbbra is a minisztérium adminisztrálásában vannak. A Sport Hotelt, a Csipler Sándor Vívócsarnokot és az újsági táborhelyet nézte meg Novák a polgármester, Kereskényi Gábor, illetve a prefektus, Altfatter Tamás kíséretében. A vívócsarnok épületének a hőszigetelésére már közel három évvel ezelőtt készült egy tanulmány, viszont a városi önkormányzat nem finanszírozhatja a munkálatokat mindaddig, míg az a minisztérium (MTS) adminisztrálásában van. Ellenben a Sport Hotelt már több éve szeretné a város a MTS-től, ugyanis korszerűsíteni szeretné, és azt a sportolók rendelkezésére bocsássa. 

cropped-novakVivoCsarnokSZPH
„Mi hajlandóak vagyunk arra, hogy ismét működésbe helyezzük a Sport Hotelt. Legalább négy olyan sportlétesítmény van a városban, amelyek szükségességét érzi a helyi közösség, viszont azokat csak akkor tudjuk funkcionálissá tenni, ha a helyi önkormányzat rendelkezhet róluk” – mondta Kereskényi Gábor, a felsoroltak mellett megemlítette az Unio-stadiont is, amely a tanügyminisztérium adminisztrálása alatt van.

cropped-novakKereskenyiVivasSZPH
„Sajnos ez az összevisszaság jelemzi a romániai sportot, hiszen nagyon sok fajta sportstruktúra létezik. A MTS alárendeltségében országszerte 48 klub van, ugyanakkor a helyi önkormányzatoknak, a tanügy-, a hadügy-, a belügyminisztériumnak is megvannak a saját sportklubjai, ezek mellett pedig privát klubok is próbálnak megmaradni. Súlyos gondokkal küzd a romániai sportélet, és ez sajnos kivetíthető az ország lakosságának az életstílusára is: élen járunk Európában az elhízottak számában, és az 5 százalékos aránnyal az utolsók között vagyunk a tömegsportot űző nemzetek között” – hívta fel a figyelmet Novák, aki pályakerékpár versenyszámban paralimpiai bajnok lett a 2012-es londoni ötkarikás játékokon, emellett 3 paralimpiai ezüstérem, 3 világ-, és 1 Európa-bajnoki cím is gyűjteményét ékesíti.  

cropped-novakEduardSZPH-2
Az ügyvivő sportminiszter elmondta, hogy az új sportstratégia része a decentralizáció, vagyis ezek az ingatlanok és sportlétesítmények a helyi és megyei önkormányzatokhoz kerülnek. „Attól függ, mikor alakul meg az új kormány, utána ugyanis már csak hetek kérdése, hogy a létesítmények mikor kerülnek át az önkormányzatok adminisztrálásába. Ez akár még idén télen megtörténhet” – nyilatkozta Novák, aki hosszan beszélt arról is, hogy a sportstratégia része, hogy tömegsportokat űző lakosok aránya elréje Romániába a 30 százalékot, ugyanakkor szeretné, ha az iskolában napi rendszereséggel lenne a diákoknak legalább egy testnevelési órájuk, vagy sporttal összeköthető tevékenységük, de azt is szeretné, hogy Románia ismét a top 15-ben legyen a sportoló nemzetek sorában. „Ehhez kell egy jobb sporttörvény, illetve egy sokkal kedvezőbb sporttámogatási rendszer, mint ami bevált már Magyarországon vagy Ausztriában is” – tette hozzá. Szerinte egy olyan sportstratégiát kell kidolgozni, amely legalább három olimpiai ciklusra terjed ki. „Meg kell menteni ezt a generációt, viszont ehhez elhivatott szakemberek kellenek” – mondta Novák, aki hangsúlyozta, szükség van egy reformra az edzők felkészítésében is.

cropped-novak1SZPH-1
Végezetül, újságírói kérdésére Novák elmondta, kissé csüggedten zárta a szatmári sportstruktúrák képviselőivel való találkozást, ugyanis a hozzáállásuk nem volt meggyőző. „Sajnos sok optimizmust tapasztaltam. De amit hiányoltam, nem láttam egy sportolót sem” – zárta mondanivalóját az ügyvivő sportminiszter. 

Pesek Attila

Fotók: Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal

Verseny az életért – sportlegendákkal buzdít oltásra a sportminisztérium
Az Ifjúsági és Sportminisztérium, élén Novák Eduárd miniszterrel, paralimpiai bajnokkal elindítja a Verseny az életért című kampányt, amelynek célja romániai sportlegendák segítségével oltásra buzdítani a lakosságot. A kampány a sportolók személyes vallomásán, élményén és üzenetein alapszik.
Paralimpiai játékok: Novák Eduárd sportminiszter ezüstérmet szerzett Tokióban
Ezüstérmet szerzett Novák Eduárd kerékpározó, jelenlegi romániai sportminiszter a 4000 méteres egyéni üldözéses futamban a tokiói paralimpiai játékok pénteki versenynapján.
Novák Eduárd elégedett a paralimpiai játékok csütörtöki versenynapján elért eredményével
Novák Eduárd nagyon elégedett azzal, hogy a 11. helyen végzett a pályakerékpárosok C4-C5 kategóriájának 1 km-es futamán a tokiói paralimpiai játékok csütörtöki versenynapján.
Cookie