×
2021. 07 30.
Péntek
Judit, Xénia
22 °C
Derült
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.14 RON
100HUF = 1.37 RON
Vidék

Nincs árvízveszély a megyében

2021.07.17 - 14:11
Megosztás:
Nincs árvízveszély a megyében
Tartani lehetett attól, hogy nagyot nő a folyók vízszintje Szatmár megyében is, de nem így történt. Mától kioltódnak a figyelmeztetések.

Nagyon sok eső esett csütörtöktől péntekre virradó éjjel a megyében és a szatmári folyók vízgyűjtő medencéiben, előrelátásból figyelmeztetést adott ki a Szamos–Tisza Vízügyi Igazgatóság több folyó Szatmár megyei szakaszára is, de tegnap kiderült, hogy nincs nagy baj, és úgy néz ki, hogy nem is lesz. A mért csapadék egyes helyeken meghaladta a harminc litert négyzetméterenként, de a korábbi aszályos időszakban kiszáradt talaj elszívó képességének és az alacsony talajvízszintnek köszönhetően a nagy mennyiségű csapadék nem egyszerre került bele a folyó- és patakmedrekbe. Az optimista vízügyi előrejelzések annak tudhatók be, hogy a légköri instabilitásról szóló meteorológiai figyelmeztetések ma már lejárnak, nem kell hirtelen nagy mennyiségben érkező csapadékra számítani sem a vízgyűjtő vidékeken, sem Szatmár megyében.
Ma reggelig lehetett arra számítani, hogy elérik a figyelmeztető szintet a folyóvizek, vagy akár túl is lépik azt; a Kraszna és a Szamos esetében számítottak komolyabb hozamra, erre a két folyóra, Szatmár megye területére érvényesen narancssárga — közepes szintű — figyelmeztetés lett kiadva. Ettől enyhébb, sárga figyelmeztetés volt érvényben ma reggelig a Túr esetében.

Elsőfokú árvízriasztás van érvényben Kolozs, Szilágy, Szatmár és Máramaros megyei folyószakaszokon
Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízkészültséget rendelt el szerdán az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) Kolozs, Szilágy, Szatmár és Máramaros megye folyóira.
Tíz megyében narancssárga, tizenhat megyében sárga jelzésű viharriadó van érvényben
Első- és másodfokú figyelmeztetést is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) légköri instabilitásra, heves széllökésekre és jégesőre.
Nőtt a gyógyultak száma Szatmár megyében
Haláleset szerencsére továbbra sem történt, viszont a „nyugodt” hétvége után, amikor egyetlen friss pozitív koronavírusos szatmárit sem vettek nyilvántartásba, hétfőn már ismét hárommal nőtt a számuk — adta hírül a Szatmári Prefektusi Hivatal a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság jelentésére alapozva.
Cookie