×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Vidék

Nincs árvízveszély a megyében

2021.07.17 - 14:11
Megosztás:
Nincs árvízveszély a megyében
Tartani lehetett attól, hogy nagyot nő a folyók vízszintje Szatmár megyében is, de nem így történt. Mától kioltódnak a figyelmeztetések.

Nagyon sok eső esett csütörtöktől péntekre virradó éjjel a megyében és a szatmári folyók vízgyűjtő medencéiben, előrelátásból figyelmeztetést adott ki a Szamos–Tisza Vízügyi Igazgatóság több folyó Szatmár megyei szakaszára is, de tegnap kiderült, hogy nincs nagy baj, és úgy néz ki, hogy nem is lesz. A mért csapadék egyes helyeken meghaladta a harminc litert négyzetméterenként, de a korábbi aszályos időszakban kiszáradt talaj elszívó képességének és az alacsony talajvízszintnek köszönhetően a nagy mennyiségű csapadék nem egyszerre került bele a folyó- és patakmedrekbe. Az optimista vízügyi előrejelzések annak tudhatók be, hogy a légköri instabilitásról szóló meteorológiai figyelmeztetések ma már lejárnak, nem kell hirtelen nagy mennyiségben érkező csapadékra számítani sem a vízgyűjtő vidékeken, sem Szatmár megyében.
Ma reggelig lehetett arra számítani, hogy elérik a figyelmeztető szintet a folyóvizek, vagy akár túl is lépik azt; a Kraszna és a Szamos esetében számítottak komolyabb hozamra, erre a két folyóra, Szatmár megye területére érvényesen narancssárga — közepes szintű — figyelmeztetés lett kiadva. Ettől enyhébb, sárga figyelmeztetés volt érvényben ma reggelig a Túr esetében.

Nem lesz árvíz az aluljáróban
Sikerült kivitelezésig jutnia a szatmárnémeti víz- és csatornázási szolgáltatónak a Szamos bal partján, a Cloşca és a Goga között, mindent kicserélnek a földben, de a jobb esővíz-elvezetés a cél.
Ötvenkét éve történt
Nem szabad elfeledni az 52 évvel ezelőtti katasztrófát, de meg kell hallani az üzenetét: össze kell fogni mindig és mindenkinek.
Kevés születés, sok megbetegedés
Közölte 2021-es tevékenységeinek mérlegét a DSP; kiderült, mekkora volt a népességfogyás megyénkben, melyek a mortalitás legfőbb okai, és az, hogy melyek a leggyakoribb betegségek.
Cookie