×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
borús égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Mi újság?

Nem megoldás a tömeges alkalmazás

2022.06.15 - 10:17
Megosztás:
Nem megoldás a tömeges alkalmazás
Ismét jelentkezhetnek kreatív ötleteikkel a sepsiszentgyörgyi fiatalok a Com’ON Sepsi ifjúsági részvételi programjára, a kezdeményezéseket július 10-ig lehet benyújtani a comonsepsi.ro oldalon.
A munkaügyi minisztérium által nemrég közvitára bocsátott tervezet értelmében július 1-től nem alkalmazhatnak új embereket a közszférában. Az általunk megkérdezett polgármesterek egyelőre nem aggódnak a rendelet miatt, de különleges helyzetek bármikor adódhatnak.

Amennyiben életbe lép a munkaügyi minisztérium által közvitára bocsátott tervezet, idén július 1. és december 31. között kevés kivétellel felfüggesztik a közszférában megüresedett vagy átmenetileg betöltetlen állások elfoglalását. Azok a munkahelyek, amelyeket még a rendelet életbelépése előtt versenyvizsgára bocsájtanak, betölthetők. Országszerte tömegesen hirdetnek meg állásokat, mert az intézményvezetők még az alkalmazási stop bevezetése előtt igyekeznek feltölteni apparátusukat, félve attól, hogy év végéig nem lesz minden területre megfelelő emberük.

Nem most kell kiépíteni a szakapparátust

Ilyés Gyula, Vetés község polgármestere lapunk kérdésére elmondta, hogy nem tartja jó ötletnek a hirtelen és meggondolatlan alkalmazásokat. „Sokan attól félnek, hogy a következő időszakban benyújtandó pályázatok megírásához, az EU-s pénzek kezeléséhez nem lesz megfelelő személyzetük. Szerintem nem most kell feltölteni a pályázatok kezelésére szakosodott apparátust, annak már hosszabb ideje jól működőnek kell lennie” — véli a településvezető. Ilyés szerint csak azért, mert van szabad hely, és elfér még egy ember az íróasztal mellett, nem szabad megalapozatlan döntéseket hozni. Nem biztos, hogy minél nagyobb a személyzeti létszám, annál jobban megy majd a munka. A jól működő rendszernek nem ez a titka — teszi hozzá az elöljáró, aki szerint a meggondolatlan alkalmazásokat meg lehet állítani egy időre ezzel a rendelettel, de az általános hozzáálláson ez kevéssé fog változtatni. Természetesen szerinte is vannak olyan esetek, különösen a kisebb településeken, ahol hátrányosan is hathat egy ilyen szabályozás. „Ha nyugdíjba vonul egy jó szakember, vagy valamilyen más, előre nem látható probléma miatt megüresedik hirtelen egy olyan állás, amelyet a rendelet miatt nem lehet betölteni, akkor az akár egy kisebb önkormányzat működőképességére is kihathat” — részletezi a vetési polgármester. Ilyen állás lehet a könyvelőé, a főépítészé vagy a szociális és a kataszteri osztályon dolgozóké.
Vetésben egyébként az utóbbi időszakban egy embert alkalmaztak karbantartói posztra, ugyanis az önkormányzatnak szüksége volt egy kétkezi munkásra. Azelőtt egy-két évig senkit sem vettek fel, mert Ilyés beiktatása után feltöltötték az apparátust. Akkor több mint tizenöt személyt alkalmaztak, ugyanis sok fontos állás betöltetlen volt. Ilyés szerint a cél a jól működő, stabil személyi állomány kialakítása, és akkor nem jelenthet gondot az sem, ha a pályázati időszakban több munka nehezedik a hivatal alkalmazottaira. Jelenleg is van öt-hat be nem töltött állásuk, de nem alkalmaznak senkit ezekbe, mert egyelőre jól működik minden terület. Egyébiránt a polgármesteri hivatalok esetében a törvény előírja a maximálisan munkába állítható alkalmazottak számát, amelyet nem lehet túllépni. Elvileg ez a törvénykezdeményezés nem tudja nagyon nagy mértékben befolyásolni az önkormányzati munkát. Ezen a véleményen van Tar Miklós, Mezőterem elöljárója is, aki szerint a község önkormányzatánál minden szükséges munkahelyet betöltöttek, így nem is terveztek versenyvizsgát kiírni a közeljövőben. Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere lapunknak korábban arról beszélt, hogy hosszú távon nem fenntartható az alkalmazásstop, csak ideig-óráig fenntartható.

Vannak egyedi esetek

A tanügy és az egészségügy egészen más terület, mint a helyi közigazgatás, hiszen ott olyan specifikus munkahelyekről beszélünk, ahol csak a megfelelő szakemberekkel lehet dolgozni. Ha egy szaktanár vagy szakorvos hiányzik, annak komoly következményei lehetnek (mint ahogy lesznek is). Ezt a problémát mindenképpen kezelnie kell majd a törvényhozó testületnek. Emellett ezekben a hetekben rendezik meg az egyetemek az évi záróvizsgákat, és az államvizsgákat követően sok fiatal szakember kerül ki az iskolapadokból friss diplomával a kezében. Ne csodálkozzon majd senki azon, ha a fiatal mérnökök és orvosok például a következő fél évben külföldön keresnek és találnak munkát! Még azok is erre a megoldásra kényszerülnek majd, akik mindenképp ellen akartak állni a nagyobb fizetés és jobb életkörülmények csábításának, hiszen itthon nem tudják majd alkalmazni őket az állami intézmények.

Országos szinten feltöltik a helyeket

Még mielőtt a kormánykoalíció május végén bejelentette a létszámstopra vonatkozó terveit, az Országos Adóhatóság (ANAF) már a dolgok elébe ment, és az adóhivatal háromszáz új állást tett közkinccsé. Továbbá a vámhivatal százötven szakembert kíván rövid időn belül alkalmazni, az Európai Alapok Minisztériuma pedig még a múlt hónapban bejelentette, hogy további ötszázharminchat állással szeretné növelni a szervezeti keretét, így érve el az összesen ezerkilencszáznegyvenhárom betöltött állást. A Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium hatvannégy új állást hirdetett meg, megcélozva az ötszáznegyvennyolc elfoglalt munkahelyet. Egy májusban elfogadott kormányhatározatot értelmében a Belügyminisztérium hétezer-nyolcszáznyolcvan személlyel bővítheti az állományát, így rendőröket, katonákat és civileket is alkalmaz az Ukrajnából érkező menekülthullám zökkenőmentes kezelésére hivatkozva.
Végh Balázs

Nem ellenőrzi már az igazságügyet az Európai Bizottság
Az Európai Bizottság (EB) hivatalosan is lezárta a Romániával és Bulgáriával kapcsolatos együttműködési és ellenőrzési mechanizmust (MCV) jelentette be pénteken az uniós testület bukaresti képviselete.
Enyhe tél, sok hóval – erre számítanak a meteorológusok
Egy öt-hat évente jelentkező globális időjárási jelenség újra felerősödéséből arra következtet a nemzetközi meteorológia, hogy enyhe, csapadékos tél lesz az idei, szárazabb hidegekkel a tavasz előtt.
M49-es gyorsforgalmi: 2026 végére elkészülhet a magyar-román összeköttetés
Sajtótájékoztatóval egybekötött terepszemlét tartottak a szatmárnémeti körgyűrűhoz is csatlakozó M49-es gyorsforgalmi út magyarországi szakaszán, Nyírmeggyesen. Lázár János magyarországi miniszter a frissujsag.ro-nak elmondta: készek a magyarországi elnökségi programban szerepeltetni Románia schengeni csatlakozását.