×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Nem kell útadó a körgyűrűn - KÉPEK!

2021.10.22 - 14:38
Megosztás:
Nem kell útadó a körgyűrűn - KÉPEK!
Fotó: A szerző felvétele
A bejelentetteknek megfelelően, percre pontosan pénteken 13 órakor megnyílt a civil forgalom előtt a szatmárnémeti körgyűrű egy négy kilométeres szakasza, a Szamoson át. A többi fázis késni fog.

A tegnapi szakaszos nyitásban minden az előre bejelentettek szerint zajlott: egy óra előtt pár perccel a látvány érdekében átengedett veterán autók haladtak át a körgyűrű megnyitott szakaszán, egy órakor pedig már az első civil autók is felhajtottak az elterelő aszfaltjára. Négy kilométeres, szabadon használható szakaszról van szó, a Károlyi és Aurel Vlaicu utak közötti, a Szamoson átvivő szakaszról. Senki nem akart nagy tamtamot, pezsgőbontásos avatást, szalagátvágást, mégis harmincan gyűltek össze az esemény alkalmából felállított sátor alatt, plusz a kivitelező mérnökei. Beszélni szerencsére csak kevesen beszéltek, közülük az Itinera – Collini Lavori – Via Design konzorcium egyik vezető mérnöke, aki a körgyűrűről beszélt, és egy térképen megmutatta, mettől meddig húzódik a körgyűrű, és melyik szakasz megnyitásáról van szó.

Új dátumról mesél a szél

Hiába volt pontos a tegnapi megnyitó, a körgyűrűn fújó erős szélben is tisztán érthető volt, hogy a következő nyitási határidők már nem lesznek ennyire pontosak. A kivitelező egyik munkatársa vázolta a hivatalosságok beszéde közben, hogy a körgyűrű eleje, azaz a reptértől a Károlyi útig érő szakasza kilencvenszázalékos állapotban van, de csak akkor tartható a decemberi határidő, ha jó az idő, az pedig még most sem látható, hogy december 1-ről vagy december 30-ról van szó. Ha ez meglenne, akkor év végétől már 14 kilométer hosszan lenne járható a terelőút a repülőtér és a Petei út között. Jól áll a Petei út és a Lázári út közötti szakasz is, itt szintén kilencvenszázalékos a teljesítés, gyengén állnak viszont az utolsó két kilométeren a munkával. Tegnap már azt susogta a szél, hogy az eddig lábon álló, 2022. április végi határidőre rászámoltak, és 2022. október végére várható, hogy teljes hosszában át lesz adva a forgalomnak a várost félig körbefogó aszfaltcsík.

Útadómentes

Mindettől függetlenül a nagyvilági élményt nagyon adja a körgyűrű, eltekintve a leállósáv hiányától teljesen olyan, mintha autópályán haladna az ember, még vadkerítés is van az árkon túl, hogy nehogy valami kósza jószág az autók elé szaladjon. A múlt hét végi szatmárnémeti retroparádéról ismert autók voltak az elsők, amelyeket felengedtek az útra, majd jöhettek a civil autók is, és járhat is ezentúl bárki a körgyűrűnek ezen a szakaszán megszakítások nélkül. Országútról van szó az országos közútkezelő tulajdonában, azonban szatmárnémeti területen halad keresztül, így egyelőre útadófizetési kötelezettség nélkül lehet használni a körgyűrűt. Jó utat és balesetmentes közlekedést kívánunk mindenkinek!

 

Princz Csaba

 

Tempósan dolgoznak a körgyűrűn
Megtáltosodott az Itinera SpA – Collini Lavori SpA – Via Design trió; ha mindig így dolgoztak volna, mióta elkezdték a munkát, már rég járhatnánk a teljes szatmárnémeti körgyűrűn, nem csak egy szakaszán.
Enyhén mentesít a körgyűrűszakasz
Alig adták át a szatmárnémeti terelőútnak egy szakaszát múlt hét péntekén, de az már bekerült a teherfuvarosok navigációs rendszerébe, a kamionosok használják, de sajnos csak részmegoldás.
A körgyűrű építői és pojácái
Vannak, akik a népszerűvé válás igénye nélkül dolgoztak azon, hogy elkezdődjön és haladjon a körgyűrű építése, és vannak, akik meglovagolják a beruházás keltette hullámot, bármiféle erény nélkül.
Cookie