×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Nem befolyásolja az oktatást a település fertőzöttségi szintje

2021.10.04 - 07:00
Megosztás:
Nem befolyásolja az oktatást a település fertőzöttségi szintje
Október elsején késő este jelent meg a Hivatalos Közlönyben az egészségügyi tárca és a tanügyminisztérium közös rendelete, mostantól ennek alapján kell meghatározni, hogy egy oktatási intézménynek mikor kell áttérnie online oktatásra. Október 4–8. között Szatmár megye valamennyi oktatási intézményében fizikai jelenléttel zajlik az oktatás.

Ennek alapján eltörölték azt a korábbi rendeletet, miszerint a 6 ezrelékes fertőzöttségi szint túllépése után az adott telepüésen az iskolák automatikusan online oktatásra térnek át.

Gyakorlatilag az egyes és kettes forgatókönyv átalakult. Az egyes forgatókönyv értelmében minden óvodás és iskolás jelenléti oktatásban vesz részt, a település fertőzöttségi szintjétől függetlenül, az egészségügyi és járványügyi előírások szigorú betartásával. A kettes forgatókönyv, azaz az online oktatás azon óvodások/iskolások esetében kerül alkalmazásra, akiknek a csoportjában/osztályában felüti fejét a koronavírus-fertőzés. Az edupedu.ro beszámolójából kiderül, hogy egy óvodai csoport, osztály abban az esetben tér át online oktatásra, ha egy gyerek pozitív koronavírustesztet produkál, és nem a település fertőzöttségi szintje számít. Ebben az esetben tehát az osztályközösség automatikusan online oktatásra tér át, minden diák otthon marad. Nyolc nap elteltével azok, akiket letesztelnek, és az eredményük negatív, visszatérhetnek az iskolába, a többiek, akiknek nem végzik el a tesztet, 14 napig otthon maradnak, és csak aztán térhetnek vissza az osztályba. Az online oktatásra való áttérés alól kivételt képeznek azok a diákok, akik be vannak oltva — legalább tíz napja megkapták a második vakcinát —, vagy nem több mint 180 napja, de legalább 10 napja átestek a betegségen. Ők továbbra is jelenléti oktatásban vehetnek részt. Minden esetben külön vizsgálatot folytat a közegészségügyi hatóság, hogy megállapítsa, a koronavírusos gyerek kikkel találkozott még osztálytársain kívül, hogy másnak is karanténba kell-e vonulnia.

Abban az esetben, ha az oktatási intézmény csoportjainak/osztályainak 50 százaléka online oktatásra tér át, az egész intézményben fel kell függeszteni a jelenléti oktatást 14 napra. A tanintézmény online oktatásra való áttérése a megyei vészhelyzeti bizottságok döntése alapján történik meg, a megyei tanfelügyelőség és közegészségügyi igazgatóság javaslata alapján. A pedagógusok megfertőződésekor minden esetet külön kivizsgálva döntenek a további intézkedésekről a szakemberek.

Sógor Beáta

 

Komorzánban tanulnak online
Szatmárban csak a komorzáni gyerekek tanulnak ezen a héten online, annak a módosításnak köszönhetően, mely alapján a település fertőzöttségi szintjét is figyelembe veszik, nem csak az oltottságot.
Online idősterületi konferenciát szervez a Caritas
Az Együtt az időseinkért! POCU-projekt keretében online konferenciát szervez a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet Társadalmi felelősségvállalás az idősek és az aktív idősödés terén címmel.
Black Friday 2021: 12,23 százalékkal nagyobb volt a forgalom az első két órában, mint tavaly
Közel 132 millió lejes forgalmuk volt a hazai online áruházaknak a fekete pénteki árleszállítási akciójuk első két órájában, 12,23 százalékkal nagyobb, mint a tavalyi Black Friday azonos időszakában.
Cookie