×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Szatmárnémeti

Nehézkesen alakulnak az önkormányzatok

2020.10.21 - 07:45
Megosztás:
Nehézkesen alakulnak az önkormányzatok
A késlekedés az új közigazgatási kódexnek „köszönhető”, ami leterheli az amúgy is leterhelt bíróságokat, törvényszékeket, túlbonyolítja és lassítja a polgármesterek, tanácsosok beiktatását.

Lassan négy héttel a helyhatósági választások után még mindig nincsenek megalakulva a helyi önkormányzatok, nincsenek beiktatva a település- és megyevezetők, de sok helyen a bíróság még nem érvényesítette a győztesek mandátumait sem — miközben a tisztségben lévők mandátuma november 1-jén mindenhol lejár. „Köszönhető — persze idézőjelbe téve — ez a zűrzavar az új közigazgatási kódexnek, ami értelmetlenül és érthetetlenül túlbonyolítja az egészet, még inkább leterhelve az amúgy is leterhelt bíróságokat, törvényszékeket. És ez az áldatlan helyzet sajnos ismét jól példázza azt, hogy egy törvényt nem lehet parlamenti vita nélkül, sürgősségi kormányrendelettel elfogadni, és egy ilyen kaliberű kódexet nem lehet leképezés nélkül elfogadni, mert egyszerűen megbénul az ország közigazgatása. A bürokratikus anomáliák miatt komolyan akadályozva van az önkormányzati munka azokban a polgármesteri hivatalokban, megyei tanácsokban is, ahol az eddigi, újrázó vezető lett a választások győztese — de belegondolni is rossz, mi lehet egy olyan településen, ahol a polgármester is új és a tanácsosok nagy része is. Arról már nem is beszélve, hogy az első tanácsülésen csak leteszik az esküt az érintettek, alpolgármestert még nem választanak, a szakbizottságok még nem alakulnak meg” — mondja Pataki Csaba megyei tanácselnök.

Hasonlóan fogalmaz Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester is — akinek egyébként szintén csak pár nappal ezelőtt érvényesítette mandátumát a bíróság taláros testülete —, emlékeztetve ugyanakkor egy másik anomáliára is: egy település költségvetésének módosítására csak október 31-ig ad lehetőséget a törvény, ehhez viszont az kell(ene), hogy a polgármester, a grémium be legyen iktatva, meg legyenek alakulva a szakbizottságok. „Mi is kénytelenek voltunk rendkívüli tanácsülést összehívni október 31-re a jelenlegi felállással, hogy módosítani tudjuk Szatmárnémeti költségvetését — és mondjam úgy, nekünk szerencsénk van, hiszen nem történt változás a polgármester és a tanácsosok zömét illetően. De hogy máshol hogyan tudják majd megoldani, azt elképzelni sem tudom.”

A prefektusi hivatal szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből kiderül, hogy ha döcögősen is, de október 20-án kora délutántól beindult az önkormányzati testületek alakulásának kereke, igaz, sietős, futószalagos módon, mert például tegnap egymás után zsinórban Szokondon, Erdődön és Krasznabélteken tették le az esküt a településvezetők és a tanácsosok.

Szabó Kinga Mária

Testvérvárosi ifjúsági tanács
A Szatmár Megyei Magyar Diáktanács (SZAMEDT), valamint a nyíregyházi Mustárház és a Nyíregyházi Diák-polgármesteri Iroda (DPI) több mint egy éve tartó együttműködése új fordulóponthoz érkezett.
Irányban az országos helyreállítási terv felé
Párnapos határidővel jelentett be változtatásokat a bukaresti fejlesztési szakcsoport, nagyon gyorsan kellett ezekre reagálni Szatmárnémetiben, rögtön döntő tanácsülés volt emiatt tegnap.
Eddig közel negyedmilliót költött az önkormányzat
Egyeztetést folytatott azon nagykárolyi lakosokkal Kovács Jenő polgármester, akiknek az otthona megsérült a február 27-én történt gázrobbanásban. A szerda délelőtti egyeztetésen elhangzott: az önkormányzat eddig 230 000 lejt költött arra, hogy valamilyen formában segítse a robbanás kárvallottait.
Cookie