×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Nagylak: pokoljárás és fertőzésgóc

2020.05.17 - 19:47
Megosztás:
Nagylak: pokoljárás és fertőzésgóc
Két napja embertelen állapotok uralkodnak a nagylaki határátkelőnél, s lassan a sebtében újranyitott borsi átkelőnél is hasonló lesz a helyzet — epidemiológiai ellenőrzésre nincs lehetőség.

Úgy tűnik, egyik ország hatóságai sem készültek fel igazán arra a hatalmas utasáradatra, amely a szükségállapot megszűntét követően indult meg Európa felé, illetve onnan hazafelé. S mivel jelen pillanatban az ország egyetlen kapuja a nyugati világ felé a Nagylak I határátkelő, azt rohamozták meg kezükben az érvényes munkavállalási igazolvánnyal, munkaszerződéssel a dolgozni (vissza)indulók — s akik a szerencsésebbek közé is sorolhatják magukat, hiszen „alig” két-három órás, tömött kocsisorokban való várakozást követően folytathatták útjukat a célállomásuk felé.

De Nagylak I-et rohamozták meg a hazatérni akarók is — és ők lettek a földi pokoljárók: a kocsisorok gyorsan több mint tíz kilométer hosszúságúra torlódtak, a várakozási idő 10–12 órásra nyúlt a kora nyári melegben, víz és illemhelyek nélkül. De a személygépkocsikban utazók még mindig jobb helyzetben voltak, mint az az embertömeg, amelyet az úgynevezett személyszállítók hoztak el a határig, pontosabban a kocsisor végéig, s onnan gyalogosan tették meg az átkelőhelyig vezető kilométereket, hogy eszeveszett tumultusban, többórás, pankrációszerű tolakodást követően végre át is léphessenek a határon. A káosz és elégedetlenség nyomán spontán tüntetésbe is kezdtek az elcsigázott, felháborodott emberek, részben a hatóságokat, de még inkább a kormányt hibáztatva.

Szombaton végül megnyitották az Ártánd–Bors határátkelőt is; a személyforgalom számára is megnyitották a Csanádpalota–Nagylak autópálya-határátkelőhelyet, amelyet a járványügyi intézkedések miatt korábban csak a teherforgalom használhatott, Nagylak I-nél pedig 11 sávot nyitottak meg a gyalogosok számára — ám mindezekkel együtt a torlódások alig enyhültek valamennyit vasárnap. A határrendészet országos közleménye értelmében szombaton 10 233-an léptek ki és 10 909-en léptek be az országba a román-magyar határon.

Érdekes (?) módon az üggyel és a komoly megfertőződési kockázattal kapcsolatban még véletlenül sem szólalt meg sem Ludovic Orban miniszterelnök, sem Marcel Vela belügyminiszter.

Szabó Kinga Mária

Fotó: aradon.ro

Határrendészet: mintegy 89 ezren lépték át az országhatárt az elmúlt 24 órában
Mintegy 89.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 33.000 gépkocsival (ezek közül 15.000 teherszállító járművel) - tájékoztatott szerdán az országos határrendészet (IGPF).
14-szer lőttek utána, nem állt meg
Az avasfelsőfalui határrendészek a közlekedésrendészekkel közösen tervezték Avasfelsőfalu határában ellenőrzés céljából leinteni az Audi típusú luxuskocsit, amely Avasújfalu irányából érkezett, de a sofőr figyelmen kívül hagyta a hatóság jelzéseit.
Hosszú kamionsorok alakultak ki a román-magyar határátkelőknél
Hosszú kamionsorok alakultak ki szerdán a román-magyar határátkelőknél, a Romániából Magyarország irányába tartó sávokon. A nagylaki autópálya-határátkelőnél legkevesebb 140 perc, Varsándnál 120 perc a várakozási idő.
Cookie