×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Mintegy 39 ezer személy lépte át az államhatárt az elmúlt 24 órában

2020.05.19 - 13:01
Megosztás:
Mintegy 39 ezer személy lépte át az államhatárt az elmúlt 24 órában
Mintegy 39 ezer román és külföldi állampolgár, valamint 21.700 jármű (ezek közül 14.500 teherszállító) lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában - tájékoztatott kedden a határrendészet.

A belépési oldalon 22 ezer személy jelentkezett ellenőrzésre 11.600 járművel, a kilépési oldalon pedig 17 ezer személyt és 10.100 járművet regisztráltak.

A jelzett időszakban a Magyarországgal közös átkelőknél mintegy 26 ezer személyt jegyeztek, közülük 16.500-at a belépési oldalon.

Az ellenőrzések nyomán 8310 személyt küldtek lakhelyi elkülönítésbe vagy karanténba az országos közegészségügyi igazgatóság szakemberei - jegyzi meg a közlemény.

A határrendészet tájékoztatása értelmében ugyanakkor az elmúlt 24 órában 23 illegális tettet (12 bűncselekményt és 11 kihágást) észleltek a határátkelőknél és a zöldhatáron, és 37.200 lej értékben foglaltak le olyan javakat, amelyeket illegálisan próbáltak behozni az országba. Az észlelt kihágásokért összesen 9300 lejre róttak ki bírságot.

Továbbra is zsúfolt a forgalom a nagylaki országúti átkelőnél

Kedd reggel is zsúfolt volt a forgalom a nagylaki országúti határátkelőnél (Nagylak I.), mintegy négyórás várakozási időt jegyeztek a belépési oldalon, az elmúlt napokhoz képest azonban kevesebben lépték át a határt az elmúlt 24 órában. Az aradi határrendészet képviselői szerint hétfő reggel 8 órától kedd reggel 8 óráig 4600 személy érkezett az országba a Nagylak I-es határátkelőn át, míg egy nappal korábban 4800 személyt jegyeztek. Kilépésre 2000-en jelentkeztek itt, míg előző nap 2400-an.

A nagylaki autópálya-átkelőn (Nagylak II.) keresztül 3650 személy érkezett Romániába az elmúlt 24 órában, míg egy nappal korábban 5800-an jöttek, ugyanakkor 2700-an hagyták el itt az ország területét az egy nappal ezelőtt jegyzett 3200 személyhez képest.

A Nagylak I-es átkelőnél a belépési oldalán négyórás, a kilépési oldalon egyórás volt a várakozási idő kedd reggel.

Az aradi határrendészet sajtószóvivője, Filip Ionuţ Matei az AGERPRES hírügynökségnek elmondta, a Nagylak II-es határátkelőt ismét lezárták a személyforgalom előtt, az utasokat már Magyarország területén az országúti átkelő felé irányítják. Az autópálya-átkelőt továbbra is a teherforgalom számára tartják fenn - mondta.

Az elmúlt hétvégéig a magyar hatóságok csak az erre kijelölt útvonalon engedélyezték az országon való áthaladást, és a személyautók a Nagylak I-es átkelőnél léphettek be az országba. A hétvégén azonban torlódások alakultak ki az átkelőnél, ezért a Nagylak II-es és a varsándi átkelőt is megnyitották erre a célra.

Kedd reggel 10-20 perces várakozási időt jegyeztek a varsándi határátkelőnél.

Újabb szigorítások jönnek
A Covid-19-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről számolt be Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője a péntek délutáni kormányülés után.
A CNSU javasolja a védőmaszk viselésének kötelezővé tételét zárt és nyílt közterületen egyaránt
Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Ezeket a kormánynak is jóvá kell még hagynia.
Horribilis összegekbe kerül
A koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek kórházi kezelése horribilis összegekbe kerül. Csak Szatmár megyében egy nap alatt közel félmillió lejbe került a beutaltak ellátása.
Cookie