×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
kevés felhő
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Szatmárnémeti

Mi magunk vagyunk a forgalmi dugó!

2023.09.14 - 10:35
Megosztás:
Mi magunk vagyunk a forgalmi dugó!
(A szerző csütörtök reggeli felvétele Szatmárnémetiből, pár perccel nyolc előtt)
Nem azt akarom mondani, hogy reggel nyolc előtt és délután nincs pokoli forgalom Szatmárnémetiben, de ha jobban figyelnének egymásra a sofőrök, előrelátóan vezetnének és előzékenyebbek lennének kevesebb stresszt „enne meg” mindenki már reggel korán.

Sok az autó Szatmárnémetiben és vonzáskörzetében, emiatt már a városszélen nagy a torlódás, érkezzenek az autók akár Szatmárudvari, akár Pálfalva, akár Szamosdob felől, akár valamelyik lakótelep irányából. Az egész város tele van szórva körforgalmakkal, talán már nincs is kereszteződés ahová még lehetne ilyeneket telepíteni — persze nem ártana tudni azt sem, hogyan is kell használni ezeket.
Rengeteg az autó, ha jól emlékszem tíz év alatt megduplázódott a számuk csak a megyeszékhelyen, de sok az autó vidéken is, sok a munkába, iskolába ingázó a környező falvakból. Egymást érik az autók reggel nyolc előtt, de negyed órával a becsengetések után – mintegy varázsütésre –, eltűnnek, hogy aztán délután újra tele legyenek az úttestek!

Az álmosak és az önzők
És a sok autó okozta nyomást – ami nem igazán fog enyhülni –, tovább fokozzák a korán kelés miatt megviselt, félig még alvó sofőrök, akik nem gondolkoznak előre és akik nem látnak mást, csak saját magukat.
Sok esetben egy „működő” utca is bedugul, mert tolakodó sofőrök elállják kereszteződést és se ők maguk, sem a többi nem tud haladni. De inkább így legyen, mintsem hogy bárki is befurakodjon!

A durcásak
Aztán ott vannak a „dulifuli” sofőrök, akik nem engednek be maguk elé senkit sem a teljes szakaszon amit levezetnek reggel, mert úgy veszik, hogy ahány autó előttük az annyi perc késés. Ők azok, akik egy mellékutcából csak nagy nehezen jutottak ki egy főútra a sok másik „dulifuli” sofőr miatt, akik szintén nem engednek ki senkit a mellékutcákból, mert velük sem volt előzékeny senki.

A bambák és a kíváncsiak
Aztán ott a bamba, aki mehetne, de mégsem megy, mert pont nem figyelt, vagy mert az hiszi, hogy nem érne ki, vagy az, aki nem látja hogy zöld a lámpa, mert pont Palvin Barbi legutóbbi Instagram posztját nézi. ...és még sokan mások.

Lehetne még folytatni a sort bőven, ám egy szó mint száz: nem könnyű az élet reggelente, de halmozottan nehéz a forgalmi helyzet az előzékenység hiánya, az előrelátó vezetés hiánya és amiatt, hogy az egyik sofőr semmibe veszi a másikat. Tisztelet a kivételnek.

Princz Csaba

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 

csaba-kicsi.jpg
Princz Csaba
Az iskolásokhoz idomul a Transurban. De mikortól?
Az iskolakezdés óta a szatmárnémeti tömegközlekedési vállalathoz érkezett kérések elemzését követően a vállalat finomhangolta menetrendjét, a változtatások főleg az iskolába járóknak kedveznek.
Főleg diákokat érintett a vasutassztrájk
Iskolába ingázó tanulók százai kellett átszervezzék a pénteki napjukat, a vasutassztrájk miatt ma nem tudtak nyolcra beérni, mert reggel két órát az állomásokon álltak a vonatok.
Nagy a kalamajka a főtér körül
Szerda óta folyamatos a tájékoztatás, mégis nagyon sok autóst ért váratlanul Szatmárnémeti régi főtere utolsó szegmensének a lezárása. A városban rutinból vezetők „véreztek el” elsőkként.