×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Mentesülnek a karanténkötelezettség alól, akik mindkét dózissal be vannak oltva

2021.05.15 - 13:01
Megosztás:
Mentesülnek a karanténkötelezettség alól, akik mindkét dózissal be vannak oltva
Az országos vészhelyzeti bizottság péntek este jóváhagyta a magas járványügyi kockázatú országok/területek listáját, a besorolásuk alapjául szolgáló kritériumokat, valamint az ezekből az országokból/területekről Romániába érkező személyekre vonatkozó 14 napos karantén alkalmazásának szabályait.

A CNSU a 14 nap alatt regisztrált fertőzési esetek lakosságarányos előfordulása alapján 3 kategóriába sorolja az országokat/területeket:

* Zöld zóna - a 14 nap alatt regisztrált megbetegedések száma 1,5-tel egyenlő vagy annál kevesebb 1000 lakosra vetítve;

* Sárga zóna - a 14 nap alatt regisztrált megbetegedések száma 1,5 és 3 közötti 1000 lakosra vetítve;

* Piros zóna - a 14 nap alatt regisztrált megbetegedések száma 3 vagy annál magasabb 1000 lakosra vetítve.

A zöld zónából Romániába érkező személyeknek nem kell karanténba vonulniuk.

A sárga vagy piros zónából Romániába érkező személyeknek lakhelyi karanténban kell tölteniük 14 napot.

Nem kell karanténba vonulniuk azoknak, akik sárga vagy piros zónás országból léptek ugyan Románia területére, de az utóbbi 14 napot folyamatosan zöld zónában töltötték, a kamion- és buszsofőröknek, olyan nemzetközi szervezetek és intézmények képviselőinek, amelyeknek Románia is tagja, a repülőgépek, vonatok, hajók személyzetének, illetve a Magyarországról, Bulgáriából, Szerbiából, Ukrajnából vagy a Moldovai Köztársaságból Romániába érkező határ menti munkavállalóknak, valamint az ezen országok gazdasági szereplői által foglalkoztatott román állampolgároknak. Nem kell karanténba vonulniuk azoknak a személyeknek sem, akik legalább 10 napja a SARS-CoV-2 elleni vakcina teljes adagját megkapták (kétdózisú oltás esetén mindkét dózist).

A sárga zónából érkező személyek mentesülnek a karanténkötelezettség alól, amennyiben utazás előtt legtöbb 72 órával készült negatív RT-PCR tesztet tudnak felmutatni.

A fertőzött személlyel közvetlen kapcsolatban álló személyekre vonatkozó karanténintézkedés alól mentesülnek azok a személyek, akik legalább 10 napja megkapták a SARS-CoV-2 elleni vakcina teljes dózisátát. Az immunizálást az oltást beadó romániai vagy külföldi egészségügyi intézmény által kiállított dokumentummal kell igazolni.

A sárga és vörös zónából érkező személyek, ha az országba lépéskor nem rendelkeznek negatív RT-PCR teszteredménnyel, a 10. nap után elhagyhatják a karantént, ha a karantén 8. napján SARS-CoV-2 tesztet végeznek, amelynek eredménye negatív, és nincsenek a betegségre utaló tüneteik.

A hatóságok a karanténkötelezettség ideiglenes felfüggesztéséről dönthetnek mérlegelés alapján, amennyiben az illető személy dokumentummal tudja igazolni, hogy születéssel, házasságkötéssel vagy halálesettel kapcsolatos családi eseményre érkezett, vagy orvosi beavatkozás/kezelés céljából utazik, vagy valamely személyazonosító okmányát kell megújítania, vagy oltásra van előjegyezve.

A kivételeket nem alkalmazzák olyan személyek esetében, akik Indiából érkeznek Románia területére.

AGERPRES

Hosszú kamionsorok alakultak ki a román-magyar határátkelőknél
Hosszú kamionsorok alakultak ki szerdán a román-magyar határátkelőknél, a Romániából Magyarország irányába tartó sávokon. A nagylaki autópálya-határátkelőnél legkevesebb 140 perc, Varsándnál 120 perc a várakozási idő.
Határrendészet: az elmúlt 24 órában 37 külföldi állampolgárnak tiltották meg a belépését Romániába
Mintegy 93.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 32.900 gépkocsival (ezek közül 17.400 teherszállító járművel) - tájékoztatott kedden az országos határrendészet (IGPF).
Nemzetközi segítséget kér Románia
Jóváhagyta kedden az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU), hogy Románia az Európai Unió polgári védelmi machanizmusának aktiválásával nemzetközi segítséget kérjen 12.700 adag tocilizumab hatóanyagú gyógyszer beszerzése érdekében.
Cookie