×
2021. 10 24.
Vasárnap
Salamon
2 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Sport

Megnyitják pénteken a tokiói olimpiát?

2021.07.21 - 09:42
Megosztás:
Megnyitják pénteken a tokiói olimpiát?
A Japánok továbbra is félnek, pesszimisták és elvárnák, hogy töröljék a legfontosabb sporteseményt, az olimpiát, amelynek első tornái már megkezdődtek. Romániai idő szerint pénteken délután rendezik a megnyitót, de Muto Tosiro meglepő bejelentést tett.

A tokiói olimpiai szervezőbizottságának ügyvezetője nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a koronavírusos esetek miatt az utolsó pillanatban törlik az ötkarikás játékokat, amelynek a nyitóünnepségére pénteken kerül sor.
Ezt Muto Tosiro újságírói kérdésre válaszolva mondta el keddi sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy folyamatosan figyelik a fertőzöttek számát, és szükség esetén megtárgyalják a lehetséges forgatókönyveket. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a játékokon részt vevő sportolóknak a versenyük előtt hat órával negatív koronavírustesztet kell szolgáltatniuk ahhoz, hogy induljanak. Muto Tosiro megjegyezte, arról, hogy azok a versenyzők, akiknek pozitív lett a tesztjük, mikor hagyhatják el a karantént, az illetékes hatóságok döntenek.

Álmatlan éjszakák

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach elmondása szerint a tavalyról idénre halasztott tokiói olimpia átszervezése okozott számára néhány álmatlan éjszakát, de sosem adta fel a reményt és mindig a jövőbe tekintett.
A BBC Sport megírta, hogy Bach szerint a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére sosem gondolt arra, hogy az olimpiát törölni kellene.
„A NOB sosem hagyja magára a sportolókat. A törlés egy kényelmes út lehetett volna számunkra. Gondolhattunk volna arra, hogy be vagyunk biztosítva és csak a 2024-es párizsi olimpiát tartjuk szem előtt, de valójában sosem volt opció számunkra az esemény törlése – mondta az elnök. – Ahhoz, hogy elérkezzünk ehhez a naphoz, magabiztosságot kellett sugároznunk. Kiutat mutatnunk a válságból, stabilitást nyújtanunk. Bizalmat kellett építenünk és reményt adnunk az embereknek” – tette hozzá Bach.
„A tokiói olimpiát meg kell tartani, hogy megmutassuk a világnak, mit lehet elérni a megfelelő tervezéssel és intézkedésekkel a koronavírus-járvány közepette – jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerdára virradóra a NOB 138. ülésszakának vendégeként. A Magyar Távirati Iroda ugyanakkor beszámolt arról is, hogy az olimpia első versenynapján nyolc újabb, a játékokhoz köthető pozitív koronavírustesztet regisztráltak Tokióban, köztük egy sportolóét. Utóbbi nem az olimpiai faluban lakik.

Olyan nincs, hogy nincs kozkázat 

A szervezők szerda reggeli bejelentésével – július 1-től számítva – négy prefektúrában 75-re nőtt a fertőzöttek száma. A mostani nyolc közül az olimpiai faluban egy pozitív teszt született, egy rendezőé, akinél 12 kontaktszemélyt derítettek fel.
A csehek közölték, hogy a strandröplabdázó Ondrej Perusic után – akinek az esete hétfőn vált ismertté – a női páros edzője, Simon Nausch is fertőzött lett.

tokioMTI
„Mindent megtettek, hogy ezeket a játékokat a lehető legbiztonságosabbá tegyék” – hangsúlyozta ugyanakkor a szervezőkre utalva Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. Hozzátette: az eredmény fokmérője nem a zéró fertőzésszám, hanem az esetek gyors felismerése és elszigetelése, megakadályozva ezzel a vírus további terjedését.
„Az életben nincsen olyan, hogy ne legyen kockázat” – húzta alá a WHO-főigazgatója. Mint mondta, a világnak a remény miatt van szüksége az olimpiára: „Az olimpia képes összehozni, megihletni az embereket, megmutatva, hogy mit lehetséges elérni.”
Mint arról beszámoltunk, a japán hatóságok az egészségügyi kockázatok mérséklése érdekében elrendelték, hogy szurkolók nélkül tartsák meg a játékokat. Mindemellett az Aszahi Simbun című japán lap által a napokban közzétett közvélemény-kutatás szerint a japánok kétharmada kételkedik abban, hogy biztonságosan megtartható az olimpia.

Csütörtökön Románia – Honduras

A 2021-re halasztott olimpia július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart, míg a paralimpiára augusztus 24. és szeptember 5. között kerül sor.
Azonban az első eseményeket már szerdán megrendezték, hiszen megkezdődtek a női labdarúgó és a női softball-tornák. Az első eseményen Japán softballválogatottja 8–1-re győzött Ausztrália ellen, Fukusimában. Bár a stadion 30 ezer fő befogadására alkalmas, a meccset a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések következtében mindössze mintegy 50 néző – tisztségviselők, újságírók – előtt bonyolították le.
Softballban tulajdonképpen a japánok a címvédők, miután legutóbb, 2008-ban ők diadalmaskodtak. A sportág – amely a baseball női változata – 2012-ben és 2016-ban nem szerepelt a programban.
Szerdán összesen három softball- és hat női futballmérkőzést rendeztek az ötkarikás játékokon. 
Csütörtökön kezdődik a férfi labdarúgó-torna is: Románia olimpiai válogatottja 1964 után játszik ismét ötkarikás játékokon, csütörtökön 14 órától Honduras lesz az ellenfél. 57 évvel ezelőtti tokiói olimpián Mexikó elleni 3–1-es győzelemmel kezdtek, 1–1-et játszottak Németországgal, majd 1–0-ra győzték le Iránt, a negyeddöntőben viszont 2–0-ra kikaptak Magyarországtól. A magyarok abban az évben Vladimir Weiss és Bene Ferenc góljaival 2–1-re legyőzték Csehszlovákiát a döntőben, megszerezve labdarúgásban a második olimpiai aranyérmüket.  
A pénteki megnyitó ünnepséget pénteken, romániai idő szerint 14 órakor rendezik. Az eseményeket a TVR, az Eurosport és az M4 Sport fogja közvetíteni. 

Fotó: MTI

P. A.

Elhunyt Ivan Patzaichin négyszeres olimpiai és többszörös világbajnok kenus
Hetvenegy éves korában elhunyt Ivan Patzaichin négyszeres olimpiai és többszörös világbajnok kenus - jelentette be szeptember 5-én a Román Olimpiai és Sportbizottság Facebook-oldalán.
Kialudt az olimpiai láng Tokióban, véget értek a 32. nyári játékok
Az elmúlt 17 olimpiai nap legszebb, legemlékezetesebb jeleneteiből álló videós összeállítással, majd egy rövid tűzijátékkal kezdődött vasárnap romániai idő szerint 14 órakor a tokiói nyári játékok záró ünnepsége az Olimpiai Stadionban.
„50 milliós” magyar aranyérem
A tokiói olimpiára a korábbihoz képest jelentősen nőtt a magyar sportolók állami jutalmának összege, amely az aranyérmesek esetében 50 millió forint (690 ezer lej).
Cookie