×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Külföld

Meghosszabbították a magyar határellenőrzést

2020.10.31 - 08:00
Megosztás:
Meghosszabbították a magyar határellenőrzést
December 1-jéig meghosszabbította a határellenőrzést a schengeni belső határokon a magyar kormány, az erről szóló rendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben — az újabb egy hónapra szóló meghosszabbítás október 31-től lép életbe.

A magyar és külföldi állampolgárok az országba történő belépésének szabályai — köztük az utazást követően elrendelt, már csak 10 napos hatósági házi karanténra vagy az azt kiváltó két, immár hatósági áras PCR-tesztre vonatkozó előírások — továbbra is változatlanok, és ugyanúgy érvényben marad az a szabályozás is, miszerint az ország területére a határvonaltól mért 30 kilométeres sávban 24 órára karanténkötelezettség, illetve tesztfelmutatási kötelezettség nélkül be lehet lépni.

Ami változott, pontosabban jelentősen egyszerűsödött, az az adminisztráció: a Magyarországra érkezőknek a határellenőrzést végző rendőrrel kell tudatniuk, hol kívánják teljesíteni karanténkötelezettségüket, megkapják az ajtóra kiragasztandó piros cédulát, és a határtól közvetlenül a karanténlakásba kell utazniuk.

Ezt követően pedig — amennyiben rendelkeznek megfelelő eszközzel — egy úgynevezett karanténszoftvert is le kell tölteniük, amelynek segítségével a rendőrség ellenőrizheti a hatósági házi karantén betartását.

A karanténszabályokat megszegőkre akár 150 000 forinting terjedő bírság szabható ki — egy jogsértő egy nap alatt legfeljebb 600 000 forintra büntethető többszöri szabályszegés esetén.

Hosszú kamionsorok alakultak ki a román-magyar határátkelőknél
Hosszú kamionsorok alakultak ki szerdán a román-magyar határátkelőknél, a Romániából Magyarország irányába tartó sávokon. A nagylaki autópálya-határátkelőnél legkevesebb 140 perc, Varsándnál 120 perc a várakozási idő.
Határrendészet: az elmúlt 24 órában 37 külföldi állampolgárnak tiltották meg a belépését Romániába
Mintegy 93.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 32.900 gépkocsival (ezek közül 17.400 teherszállító járművel) - tájékoztatott kedden az országos határrendészet (IGPF).
Élénkült a cigarettacsempészet
Igencsak megélénkült a cigicsempészés: a csempészek igyekeztek bepótolni a tavalyi, járványhelyzet miatti kiesést, és a drágulás miatti jelentősen nagyobb keresletnek is megfelelni.
Cookie