×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
4 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Mától már igényelhető a harmadik oltás is

2021.09.28 - 07:36
Megosztás:
Mától már igényelhető a harmadik oltás is
Bár viszonylag kevés új esetet azonosítottak, sajnos tovább emelkedett Szatmárnémeti fertőzöttségi indexe, 5,37 ezrelékre, míg a zászlóvivő Vámfalué jelentősen, 6,28-ra csökkent.


Mától igényelhető a koronavírus elleni oltás harmadik dózisa, a vakcinát bárki igényelheti, amennyiben legalább fél éve megkapta már a Pfizer, a Moderna vagy az AstraZeneca oltóanyagának második dózisát. Érdemes tudni, hogy a harmadik oltás minden esetben mRNS-alapú vakcina lesz — vagyis azokat is Pfizer- vagy Moderna-oltóanyaggal immunizálják, akik korábban, első és második dózisként a vírusvektor-alapú AstraZenecát kapták meg.
Nagykárolyban is szeptember 28-tól kezdődően lehet igényelni a koronavírus-fertőzés elleni harmadik vakcinát, s ennek értelmében a Iuliu Maniu Szakképző Líceum sporttermében kialakított oltóközpontban várják mindazokat, akik szeretnék beoltatni magukat a harmadik dózissal. Az oltóközpontban kedden, csütörtökön és szombaton a 8–20 óra közötti időszakban várják a lakosokat, s az oltást igénylőket arral kérik, vigyék magukkal személyazonossági igazolványukat, valamint a korábbi oltásaikat igazoló okmányt. A krónikus betegségben szenvedők, a diákok, az idősebb generációhoz tartozók, a kismamák, valamint a közalkalmazotti státuszban lévők elsőbbséget élveznek az immunizálásnál.
A közegészségügyi igazgatóság adatainak értelmében szeptember 27-én Szatmár megyében 15 761 igazoltan koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván hivatalosan, ami azt is jelenti, hogy az előző adatközlés óta 56 új esetet regisztráltak, míg az újratesztelt páciensek közül 7-nek lett ismét pozitív az eredménye — ugyanakkor a koronavírus-fertőzésből kigyógyultak száma is tovább emelkedett, 14 032-re, vagyis 28 páciensnek sikerült legyőznie a kórt, a mérleg két serpenyője változatlanul egyfajta egyensúlyban van, s ennek köszönhetően a megye fertőzöttségi szintje továbbra is 3,5 ezreléken áll.
Sajnos azonban az elhunytak száma is emelkedett, 450-re, hárman vesztették életüket — egy 100, egy 85 és egy 77 éves férfi páciens a nagykárolyi kórházban vesztette életét a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében, s a közlemény szerint valamennyien több krónikus betegségben is szenvedtek.
Ismét súrolja a 300-at az intézményes egészségügyi ellátásra szorulók száma: a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban 66 fertőzöttet kezelnek, a szatmárnémeti tüdőkórházban 35, az Avasfelsőfalui Városi Kórházban 81, míg a Nagykárolyi Városi Kórházban 90 koronavírusos pácienst ápolnak — intenzív terápiás ellátásra viszont 24-en (12-en a szatmári, 12-en a nagykárolyi kórházban) szorulnak.
Az elvégzett tesztek száma 158 449 lett, hiszen vasárnap csak 292 antigéntesztet végeztek, és ezek 21,5%-a lett pozitív.
Házi vagy intézményes karanténban 789-en vannak (a sárga és vörös zónás országokból hazaérkezettek), házi elszigeteltségben pedig 990-en (kórházi kezelésre nem szoruló, teljesen tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló, de igazoltan koronavírus-fertőzött személyek és családtagjaik).
A közegészségügyi igazgatóság közleménye szerint az elmúlt 24 órában 99-en kapták meg a koronavírus elleni vakcinát, s ezzel az ő számításaik szerint az oltáskampány keretében már 97 016 személyt immunizáltak a megyében.
A megyebeli határátkelőknél az elmúlt 24 óra leforgása alatt 3189 utazó lépett az ország és a megye területére, s közülük 611 személynek kellett karanténba vonulnia.

Szabó Kinga Mária

 

Szatmár a legkevésbé fertőzött megye az országban
Országos szinten Szatmár megye jegyzi a legalacsonyabb fertőzöttségi indexet, de örömködésre nincs okunk: minden, a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi és intenzív terápiás ágy foglalt.
Covid-19: ennyi minden nem történt meg
Ahogy Föld körüli útjára indult a koronavírus-járvány, úgy kaptak lábra egyre-másra a hétköznapi embereket féltő meg riogató elméletek nagyhatalmi összeesküvésről, génmódosításról, mérgezésről és egyebekről. Ilyenekről már írtunk, de még nem mindről…
Cioloş: fel kell gyorsítani az oltáskampányt
Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök azt nyilatkozta hétfőn, hogy célszerűnek tartja az uniós digitális Covid-igazolvány bevezetését valamennyi szakmai kategória számára, amely emberekkel való érintkezést feltételez.
Cookie