×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Ledolgoztuk a lemaradást: fejlődik a város

2020.07.24 - 09:32
Megosztás:
Ledolgoztuk a lemaradást: fejlődik a város
Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármesterének beszámolója az elmúlt 4 év eredményeiről.

Az elmúlt négy évben mozgásba hoztuk a várost: az önkormányzati munkánk és a magánberuházások új lendületet hoztak a sokáig elhanyagolt megyeszékhelyen, az eredmények már egyértelműen láthatók: ledolgoztuk a lemaradást a környező városokkal szemben, Szatmárnémeti fejlődik és egyre szebb lesz.

A városban összesen 446 utca van. Ezek több mint egynegyedét korszerűsítettük. 2016-tól közel 150 utcát, járdaszakaszt és közteret korszerűsítettünk, több mint 40 kilométeres szakaszon összesen 150 717 négyzetméter utcát aszfaltoztunk. 150 kilométernyi felületen, összesen 121 996 négyzetméter járdát újítottunk fel aszfalt és térkőburkolattal.

Hogyan vettük át a várost 2016 júniusában? A 2012–2016-os időszak utolsó éveire a város útjavítási szerződés nélkül maradt. Ennek az volt a következménye, hogy 2015 nyarától az önkormányzat egyetlen utat sem tudott feljavítani a városban. Több száz gödör tátongott és tíztucatnyi leromlott állapotú utca, park és köztér várt felújításra. A megörökölt projektek — például a Decebal híd — súlyos tervezési hibákat rejtettek.

A fentiek ellenére mégis sikerült hatalmas előrehaladást elérni ezen a területen:

— A korábbiaknál sokkal jobb minőségű munkálatokat végeztek a vállalatok. Úgy a munkálatok alatt, mint azok átvételekor szigorúan ellenőriztük őket. Szakmai és főleg stratégiai alapon választottuk ki a felújításra kerülő utcákat. Ahol lehetséges volt, aszfalt helyett az esztétikusabb térburkoló köveket használtuk.

— Összehangoltan, az E.ON-nal, Electricával, az Apaserv Rt.-vel és az RDS-sel egyeztetve dolgoztunk.

— Három év folyamatos munkájának eredménye, hogy 2020-ra jóval kevesebb kátyús utca maradt.

A korszerűsített utcák közül a teljesség igénye nélkül kiemeljük a következőket: Independenţei sugárút, Transilvania sugárút, Károlyi út, Lucian Blaga sugárút (részlegesen), Cloşca sugárút (részlegesen), Octavian Goga sugárút (részlegesen).

Az idei év prioritási listáján szerepel: az Octavian Goga sugárút a Burdea sarok irányába, a Cloşca sugárút további szakasza, a Batizi út, az Ambudului, Dorna, Codrului, Cibinului, Şantierului, Vânătorilor, Muncitorilor, Jocului, Universului, Amaţului, Iuliu Coroianu, Banat, Andrei Mureşanu, Ialomiţei, Zorilor, Dragoş Vodă, Ştefan cel Mare és Ady Endre utcák.

tomegkozlekedes utak parkok 1

30 évnyi lemaradás

Az utóbbi 30 évben egyáltalán nem foglalkoztak a járdák javításával. Ezt a lemaradást kellett behozzuk azért, hogy a gyalogosok is biztonságosan közlekedjenek.

Felújítottuk a következő járdaszakaszokat és közösségi tereket (többek közt): 25 Octombrie tér, Kossuth-kert, Titulescu park, Eroii Revoluţiei (István) téri park, Soarelui park, Május 14. tér, Transilvania sugárút, Károlyi út, Traian sugárút, I. C. Brătianu sugárút, 1 Decembrie 1918 sugárút, Eugen Lovinescu, Al. Ioan Cuza, Unirii sugárút stb.


 

Megújulnak köztereink, parkolók épültek

Az elmúlt években több mint tízezer autót írattak forgalomba Szatmárnémetiben. Akárcsak a többi városban, a fejletlen infrastruktúra korszerűsítése az egyik legnagyobb kihívás a városvezetés számára.

— Folyamatos beruházások a parkolóépítés terén: három és fél év alatt 3175 új parkolóhely létesült a városban. Csak 2019-ben 6 parkolóudvart építettünk, ez 852 új parkolóhelyet jelent. 2020-ban 11 új parkoló épül, erre idén több mint 10 millió lejt fordít az önkormányzat.

— Elkezdtük a tilosban parkoló autók elszállítását. 2019-ben 751 szabálytalanul állomásozó személygépkocsit szállítottunk el a város közterületeiről. Ez is egy olyan lépés, amelyet az előző városvezetés kellett volna megtegyen.

— Modern körülményeket teremtettünk a városi piacokon, megújult a kispiac és a nagypiac is: térkőcsere, új aszfaltréteg, tetőszerkezet-csere, betonasztalok rehabilitálása és bemutató asztalok biztosítása a virágárusoknak.

— A közterület-fenntartó folyamatos beruházásai által felújítjuk játszótereinket, rendbe tettük az Amaci úti köztemető környékét és a Hősök temetőjét is.


 

Tömegközlekedés

— 12 év után érkeztek új autóbuszok a városba. Csökkentettük az autópark átlagéletkorát: 2016-ban 15 év fölötti volt, 2020 végén pedig már 10 év alatti a buszok átlagéletkora.

— A tavaly érkezett 5 új ‚‚midi” és a három év alatt vásárolt 18 jó állapotú használt autóbusz után júniusban 9 új, hibrid üzemű Solaris autóbusz érkezett, majd év végéig újabb 8 hibrid és 4 dízelüzemű új autóbusz érkezik.

— Az autóbuszpark felújítása mellett aláírtuk a szerződést a Batizi útra tervezett autóbusz-terminál megépítésére, valamint a digitális utastájékoztató rendszer kialakítására.

 

A forgalom felgyorsult és biztonságosabb lett Szatmárnémetiben, de tudjuk, hogy nagyon sok utca és köztér vár még felújításra, és azt is tudjuk, hogy ez megnehezíti az ott lakók életét, ezért továbbra is prioritásként kezeljük ezeknek a korszerűsítését. Célunk egyértelmű: ledolgoztuk a 30 éves lemaradást, így jövőbe mutató várost építünk. Ezért dolgozunk továbbra is.(X)

 

Átlagosan 74 évet él egy szatmári
Fél évvel, 74,3 évre nőtt a szatmáriak születéskor várható átlagos élettartama: a férfiak esetében ez 70,54, a nők körében pedig 78,13 év volt, ami az egyik legalacsonyabb az egész országban.
Közösségre szabott engedélyeztetés Szatmárnémetiben
Új szabályok érvényesek ettől az évtől a szatmárnémeti kereskedelmi engedélyeztetést illetően, más papírokra is szükség van, mint korábban. Az országos szabályozás új, ehhez igazodik a városi.
Szatmárban is turnéztak
Tegnap Szatmár megye városait járta végig George Simion társelnök vezetésével a Románok Egyesülésért Szövetség (AUR) karavánja, hogy aláírásgyűjtésükkel „lépésről lépésre menesszék” tisztségéből Klaus Iohannis államfőt.
Cookie