×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Belföld

Külön buszjáratokat indíthatnak a kisdiákok számára a városi önkormányzatok

2021.09.14 - 18:24
Megosztás:
Külön buszjáratokat indíthatnak a kisdiákok számára a városi önkormányzatok
Törvényes lehetőségük lesz a városi önkormányzatoknak, hogy a kisdiákok szállítására külön buszjáratokat indítsanak — erről a jogszabálytervezetről szavazott kedden döntő házként a szenátus plénuma, tájékoztat hírlevelében az RMDSZ.

Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, Szatmár megyei szenátor rámutatott: prioritás a kisiskolások számára olyan intézkedéseket hozni, amelyek rövid távon könnyebb hozzáférést biztosítanak az oktatáshoz, hosszú távon pedig a diákok teljesítményében térülhet meg. A jogszabálytervezet szerint a városi, illetve municípiumi önkormányzatok az állami, magán- és felekezeti iskolákban tanuló kisdiákok számára ingyenes különjáratot biztosíthatnak. A lakhely és az oktatási intézmény közötti ingyenes szállítást állami költségvetésből finanszírozzák.

„Az RMDSZ politikájában fontos szerepet játszanak a családok. Olyan intézkedéseket hozunk meg, amelyek megkönnyítik a diákok és szülők mindennapjait. A jelenlegi törvénytervezet hatályba lépését követően kialakulhat egy olyan országos szintű speciális szállítási rendszer a kisdiákok számára, amellyel részben tehermentesülhetnek az egyébként is zsúfolt nagyvárosok. Azokban a városokban, mint Kolozsvár, ahol korábban kísérleti programként már elindult ez a kezdeményezés, pozitív visszajelzések érkeztek” — fejtette ki Novák Csaba-Zoltán Maros megyei szenátor, a szenátus tanügyi bizottságának alelnöke.

Kovács Irénke Szilágy megyei szenátor, a szenátus tanügyi bizottságának tagja elmondta: fontos, hogy ingyenes buszos szállítást biztosítsanak a diákok számára, függetlenül attól, hogy magán- vagy állami iskolában tanulnak, hiszen így csökkenthető az iskolaelhagyás a diákok körében.

A tervezet az államelnöki kihirdetést követően léphet hatályba, és a 2022–2023-as tanév első napjától alkalmazzák. SZFÚ

 

Ejtőernyős- és pilótatanfolyam — ingyenesen
Azok a fiatalok, akik ejtőernyősnek vagy pilótának tanulnának, 2022. január 10. és február 6. között jelentkezhetnek — ehhez a megfelelő időben online applikációt indít az aeroklub, jelentkezni csak az interneten lehet majd.
Ingyenesen tesztelhet a családorvos
Ingyenes lehet a háziorvosok által elvégzett antigéngyorsteszt, miután a kormány arról döntött, hogy minden elvégzett vizsgálatot 50 lej értékben térít meg a szakembereknek. Elméletileg több hónapja lehetőség van erre, csak nem biztosítottak számukra elég tesztet.
Félezren kezdik az iskolát Mikolában
Két vadonatúj iskolaépületben és pár évvel ezelőtt felújított óvodaépületben kezdhetik az idei tanévet a mikolai gyerekek; összesen 470 nebulónak fog megszólalni jövő hétfőn a csengő.
Cookie