×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Külön buszjáratokat indíthatnak a kisdiákok számára a városi önkormányzatok

2021.09.14 - 18:24
Megosztás:
Külön buszjáratokat indíthatnak a kisdiákok számára a városi önkormányzatok
Törvényes lehetőségük lesz a városi önkormányzatoknak, hogy a kisdiákok szállítására külön buszjáratokat indítsanak — erről a jogszabálytervezetről szavazott kedden döntő házként a szenátus plénuma, tájékoztat hírlevelében az RMDSZ.

Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, Szatmár megyei szenátor rámutatott: prioritás a kisiskolások számára olyan intézkedéseket hozni, amelyek rövid távon könnyebb hozzáférést biztosítanak az oktatáshoz, hosszú távon pedig a diákok teljesítményében térülhet meg. A jogszabálytervezet szerint a városi, illetve municípiumi önkormányzatok az állami, magán- és felekezeti iskolákban tanuló kisdiákok számára ingyenes különjáratot biztosíthatnak. A lakhely és az oktatási intézmény közötti ingyenes szállítást állami költségvetésből finanszírozzák.

„Az RMDSZ politikájában fontos szerepet játszanak a családok. Olyan intézkedéseket hozunk meg, amelyek megkönnyítik a diákok és szülők mindennapjait. A jelenlegi törvénytervezet hatályba lépését követően kialakulhat egy olyan országos szintű speciális szállítási rendszer a kisdiákok számára, amellyel részben tehermentesülhetnek az egyébként is zsúfolt nagyvárosok. Azokban a városokban, mint Kolozsvár, ahol korábban kísérleti programként már elindult ez a kezdeményezés, pozitív visszajelzések érkeztek” — fejtette ki Novák Csaba-Zoltán Maros megyei szenátor, a szenátus tanügyi bizottságának alelnöke.

Kovács Irénke Szilágy megyei szenátor, a szenátus tanügyi bizottságának tagja elmondta: fontos, hogy ingyenes buszos szállítást biztosítsanak a diákok számára, függetlenül attól, hogy magán- vagy állami iskolában tanulnak, hiszen így csökkenthető az iskolaelhagyás a diákok körében.

A tervezet az államelnöki kihirdetést követően léphet hatályba, és a 2022–2023-as tanév első napjától alkalmazzák. SZFÚ

 

Félezren kezdik az iskolát Mikolában
Két vadonatúj iskolaépületben és pár évvel ezelőtt felújított óvodaépületben kezdhetik az idei tanévet a mikolai gyerekek; összesen 470 nebulónak fog megszólalni jövő hétfőn a csengő.
Ingyenes laboratóriumi vizsgálatok küldőpapírral
Ingyenes laboratóriumi vizsgálatokat végeztethetnek a lakosok a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház laboratóriumában küldőpapírral, akár már mától. Egyelőre időpontfoglalás sem kell.
Ingyenes megelőző vizsgálatok
Minden 40 éven felüli, egészségbiztosítással rendelkező romániai polgárnak joga van ingyenes megelőző vizsgálatok elvégzésére.
Cookie