×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
10 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Egészség

Ingyenesen tesztelhet a családorvos

2021.12.30 - 07:45
Megosztás:
Ingyenesen tesztelhet a családorvos
Fotó: Reuters
Ingyenes lehet a háziorvosok által elvégzett antigéngyorsteszt, miután a kormány arról döntött, hogy minden elvégzett vizsgálatot 50 lej értékben térít meg a szakembereknek. Elméletileg több hónapja lehetőség van erre, csak nem biztosítottak számukra elég tesztet.

Egy ezen a héten elfogadott sürgősségi kormányrendelet értelmében az egészségbiztosító pénztárakkal szerződéses viszonyban álló családorvosok 50 lejt kapnak minden koronavírusra tesztelt személy után — közölte Dan Cărbunaru kormányszóvivő. Mint mondta, a sürgősségi rendelet lehetővé teszi az egészségbiztosítókkal szerződéses viszonyban álló családorvosok számára, hogy antigéngyorstesztet végezzenek orrgarat-váladékból koronavírus-fertőzésre. A családorvosok az Európai Bizottság által jóváhagyott és az Egészségügyi Minisztérium honlapján közzétett lista alapján vásárolhatnak majd antigéngyorsteszteket. Az 50 lej tartalmazza a tesztelőeszköz árát, a munkadíjat és a teszteléshez szükséges védőfelszerelés árát — mondta a szóvivő. A jogszabály értelmében a gyorstesztet elvégző családorvosok kötelesek a teszt eredményét legtöbb 24 órán belül jelenteni a Corona Forms alkalmazáson keresztül. Ahhoz, hogy antigén-gyorstesztelési szolgáltatást nyújtsanak, a családorvosoknak szerződést kell kötniük az egészségbiztosító pénztárral, tehát csak azokban a rendelőkben lenne lehetőség erre, amelyek bővíteni kívánják ezzel szolgáltatásaik sorát. A tesztelés finanszírozását az állami költségvetésből biztosítják, az összegeket pedig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár utalja majd ki.

A háziorvosok által végzendő vizsgálatra azok a személyek jogosultak, akiknél felmerül a SARS-CoV-2 vírussal való fertőzöttség gyanúja — ennek módszertanát az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) dolgozta ki és tette közzé honlapján, a www.insp.gov.ro oldalon, melyet bizonyos időközönként frissít. A vizsgálati tevékenység a munkarend keretein belül történne, és a háziorvosi jegyzékben szereplő, vizsgálatra jogosult személyek ugyanúgy igénybe vehetnék, mint a háziorvossal nem rendelkezők vagy azok, akik más családorvos névjegyzékében szerepelnek.

Volt, de nem elég

Az alapellátásban elvégzett tesztek rendkívül hasznosnak bizonyultak a COVID-19-es esetek gyors kiszűrésében az elmúlt hónapok folyamán, a légúti fertőzésekkel jelentkező betegek, különösen az óvodások és iskolások körében. A háziorvosi rendelők is hozzájárultak a SARS-CoV-2 vírus terjedésének korlátozásához az elvégzett vizsgálatokkal, de ennek az egészségügyi szolgáltatásnak a költségeit a háziorvosok, illetve a betegek, valamint a gyermekek esetében a szüleik állták.

Október óta egyébként a COVID-19 ellen immunizáló háziorvosi rendelők kérvényezhettek 50 darab antigéngyorstesztet a megyei közegészségügyi igazgatóságoktól, melyeket az Egészségügyi Minisztérium bocsátott ingyenesen a rendelkezésükre — ezek azonban nagyon hamar elfogytak, így a páciensek zömének nem tudták felkínálni ezt a lehetőséget. A Háziorvosok Munkáltatói Szövetsége (FNPMF) már az ősz folyamán arra kérte az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (CNAS), hogy térítse meg a háziorvosok listáin szereplő, a SARS-CoV-2-fertőzésre utaló tünetekkel jelentkező páciensek esetében elvégzett antigén-gyorstesztelési szolgáltatás értékét. Az e heti döntést hivatalos közösségi oldalukon közzétett közleményükben üdvözölték a szakemberek.

„Üdvözöljük a kormány döntését a SARS-CoV-2 vírussal való fertőzöttség tesztelési kapacitásának bővítésére vonatkozóan, örülünk annak, hogy megtérítik a családorvosi rendelőkben és ügyeleti központokban elvégzett antigén-gyorstesztelés árát. Ahhoz, hogy a páciensek ténylegesen részesülhessenek az ingyenes tesztelésben, az egészségügyi szaktárca vezetőjének és a CNAS elnökének még közös rendeletet kell hoznia erről, majd a rendelőknek meg kell kötniük a szerződéseket a megyei egészségbiztosító pénztárakkal. Becsléseink szerint ez a folyamat az elkövetkező három hétben befejeződik” — közölték a családorvosok.

Bumbuluţ Krisztina

 

Rövidesen háziorvosok nélkül maradunk
Néhány éven belül családorvosok nélkül maradhat Románia. Jelenleg több mint 500 hazai településen nincs háziorvos, a szakemberek 48%-a pedig 60 éven felüli. Sorra ürülnek a praxisok, és az elöregedés, valamint az utánpótlás hiánya miatt nincs, aki ezeket betöltse.
Az egészségügyi miniszter szerint a jövőben a háziorvosokra lehetne bízni a lakosság koronavírus elleni beoltását
Alexandru Rafila egészségügyi miniszter hétfőn felvetette azt a lehetőséget, hogy a lakosság - beleértve a veszélyeztetett kategóriákat — a jövőben a háziorvosi rendelőkben kapja meg évente a koronavírus elleni oltást.
Kevesebb családorvos, kevesebb ügyelet
Eggyel kevesebb családorvos rendelt Szatmár megyében tavaly, mint azt megelőzően, 2021-ben ugyanakkor kettővel csökkent a háziorvosi ügyeleti központok száma is. Ezzel szemben jóval több szakorvos és fogorvos rendel, mint az előző években.
Cookie