×
2022. 01 24.
Hétfő
Timót
-13 °C
Derült
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Sport

Kialudt az olimpiai láng Tokióban, véget értek a 32. nyári játékok

2021.08.08 - 16:31
Megosztás:
Kialudt az olimpiai láng Tokióban, véget értek a 32. nyári játékok
Az elmúlt 17 olimpiai nap legszebb, legemlékezetesebb jeleneteiből álló videós összeállítással, majd egy rövid tűzijátékkal kezdődött vasárnap romániai idő szerint 14 órakor a tokiói nyári játékok záró ünnepsége az Olimpiai Stadionban.

A japán lobogó felvonása és a nemzeti himnusz eléneklése után az országuk zászlóját lengetve bevonultak azok a sportolók is, akik még Tokióba maradtak. Magyarország lobogójával Kopasz Bálint, a kajak egyes 1000 méteres versenyszámának tokiói bajnoka jelent meg, míg a román zászlóval Cătălin Chirilă kenus vonult végig a stadion játékterén. Utóbbi a kenu kettes 1000 méteres versenyszámában Victor Mihalachi oldalán zárt az 5. helyen. Mint ismeretes, 5 évvel ezelőtt, Rióban az akkori olimpiai bajnokcsapat szatmárnémeti párbajtőrvívója, Simona Pop volt a zászlóvivő a záró ceremónián. 
Közben a szurkolók által beküldött videókból összeállított mozaik jelent meg a tokiói Olimpiai Stadion kivetítőjén, majd a Tokyo Ska Paradise Orechstra zenei előadása alatt a japán fővárosban található parkokat, az ott zajló életet idézték meg. Labdázó, táncoló, zsonglőrködő, BMX-es önkéntesek lepték el a pálya középső részét. 
A görög himnusz után következhettek az utolsó eredményhirdetések is. Kétszer is a kenyai himnusz hangozott el, hiszen a nőknél Peres Jepchirchirt, a férfiaknál pedig Eliud Kipchoge nyerte meg a maratoni versenyszámot.
Az önkétesek díjazása és japán táncok bemutatása után a szervezők előbb leengedték az olimpiai zászlót, majd a NOB elnöke, Thomas Bach átadta azt a 2024-es játékok rendező városának, Párizs polgármesterének, Anne Hidalgonak, ezután pedig felcsendült az francia himnusz, a háttérben pedig Franciaország bemutatkozó videóját tekinthettük meg.

cropped-zaszloParizsTokioMTI
A tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke, Hasimoto Szeiko köszönetet mondott azoknak, akik hozzájárultak az olimpia kivitelezéséhez Japánban, majd Thomas Bach hivatalosan is lezárta a tokiói olimpiát, végül kialudt a láng, ezzel véget ért a 32. nyári olimpia a japán fővárosban.
Augusztus 24-én kezdődik a paralimpia, amikor 22 sportágban 540 parasportoló mérkőzik meg, köztük 39 magyar – közöttük pedig a kerekesszékes tőrvívó pralimpiai bajnok szatmárnémeti Osváth Richárd.

Pesek Attila

Olimpiai érmes karatékával edzettek
Az egyetlen magyar olimpiai résztvevő karatéka, a az ötkarikás játékokon debütáló sportág bronzérmese, Hárspataki Gábor látogatott Szatmárnémetibe az AJK meghívására, ahol edzést tartott szatmári és lázári sportolóknak.
„50 milliós” magyar aranyérem
A tokiói olimpiára a korábbihoz képest jelentősen nőtt a magyar sportolók állami jutalmának összege, amely az aranyérmesek esetében 50 millió forint (690 ezer lej).
Bronzérmesek a magyar vízilabda-csapatok
A magyar női és férfi vízilabda-válogatott egyaránt bronzérmet szerzett a tokiói olimpián, így Magyarország összesen húsz éremmel zárja a tokiói nyári olimpiai játékokat.
Cookie