×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
13 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Kezdődik a rendhagyó érettségi

2020.06.22 - 07:48
Megosztás:
Kezdődik a rendhagyó érettségi
Idén nem kell szóbelizniük az érettségiző fiataloknak, csak írásban kell bizonyítaniuk, hogy felkészültek a középiskola lezárására.

A nyolcadikosokat követően, akik már túl vannak az országos felméréseken, és akiknek ma már az első, óvások előtti vizsgaeredményeit közlik, most a középiskolai végzősökön a sor, hogy bizonyítsanak. Szóbelizni nem kell — a minősítéseket már megkapták, a vizsgáztató bizottságok állapították meg ezeket június 11–17. között a tanügyminisztérium módszertana alapján —, csak írásban adnak számot tudásukról az érettségizők. Szatmár megyében 1804 végzős fejezte be a középiskolát május végén, mától őket várják a vizsgaközpontokba, hogy elsőként román nyelv és irodalomból, kedden, június 23-án magyar nyelv és irodalomból mérettessenek meg, szerdán, június 24-én az osztályuk profiljának megfelelően matematikából vagy történelemből vizsgázzanak, csütörtökön, június 25-én pedig az osztályuk profiljának megfelelő választott tantárgyból írják meg a dolgozataikat. Az első eredményeket június 30-án, kedden déli 12 óráig függesztik ki. Az óvásokat aznap 16 és 20 óra között lehet benyújtani, valamint másnap, július 1-jén 8 és 12 óra között. A végleges eredményeket július 5-én teszik közzé.

A diákoknak mától minden vizsganap reggelén 7.30 és 8.30 között kell elfoglalniuk helyüket a termekben. A vizsgázó diákok névsor szerint, egyesével ülnek a padokban.

A diákok a személyi igazolványukat be kell vigyék a vizsgaterembe, és kéken író golyóstollal vagy tollal írhatnak — más nem lehet náluk. Ha hibáznak, vízszintes vonallal húzhatják át azt a részt. Az ettől való eltérés jelnek minősül, és a dolgozat érvénytelenítését vonhatja maga után.

A vizsgák 9 órakor kezdődnek, ekkor kapják meg a kidolgozandó tételeket az érettségizők. Az írásbeli vizsgákon 3 óra áll a diákok rendelkezésére a tételek kidolgozására.

 

Puskázásért kizárás

 

A szabályok szerint most is hang- és képfelvétel készül a vizsgákon, ezeket az írásbeliket követően szúrópróbaszerűen ellenőrzik a vizsgabizottságok. Idén elég, ha csak egy tanár felügyel egy teremben, viszont a puskázókat, ahogyan az előző években is, szigorúan megbüntetik. Ha valakit csaláson érnek, azt kizárják az érettségiről, sőt, a soron következő két érettségi szesszióban sem vizsgázhat, hanem legközelebb 2021 augusztusában próbálhat oklevelet szerezni. Most is tilos bevinni a vizsgaterembe táskát, füzeteket, könyveket, mobiltelefont vagy bármilyen elektronikai eszközt, amit puskázásra lehet használni.

 

Soron kívüli megmérettetés

 

Természetesen a fizikai távolságtartás és a közegészségügyi előírások betartásával szervezik meg és bonyolítják le az érettségi vizsgát is. Minden vizsga előtt járványtani szűrést végeznek a diákok körében, és azok a tanulók, akiknek több mérés után is magasabb a testhőmérsékletük 37,3 Celsius-foknál, házi elkülönítésben vagy karanténban vannak, vagy más egészségi probléma miatt nem tudnak részt venni a vizsgán, egy speciális szesszióban bizonyíthatnak, melyre június 29-e és július 3-a között iratkozhatnak be. A soron kívüli írásbeli vizsgák július 6-án kezdődnek a román nyelv és irodalommal, 7-én a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, 8-án a választható tantárgyból, 9-én pedig anyanyelvből írásbeliznek. Az eredményeket július 10-én délig ismertetik, és ugyanaznap 14 és 19 óra között lehet benyújtani az óvásokat. A végleges eredményeket július 12-én teszik közzé.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

50,3%-os átmenési arány Szatmáron
A pénteki iskolaigazgatói és aligazgatói versenyvizsga írásbeli próbáján országosan a jelentkezők 65,8%-a ért el legalább 7-est; a szatmári jelentkezők 50,3%-a kapott átmenő jegyet.
Versenyvizsgáznak  az iskolaigazgatók
Ma 10 órától szigorú előírások mellett rendezik meg az iskolaigazgatói versenyvizsgát, az országos viszonylatban meghirdetett több mint 8600 helyre 9200-an jelentkeztek.
Közzétették a vizsgaidőpontokat
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a másodikos, negyedikes és hatodikos gyerekek kompetenciaalapú felmérésének időpontja. Ebből kiderül, hogy a gyerekek 2022. május 10. és 26. között adnak majd számot tudásukról.
Cookie