×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Kampány a gyerekek védelmében

2021.10.22 - 18:03
Megosztás:
Kampány a gyerekek védelmében
Fotók: Delgaz Grid
Az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség az E.ON-nal és a Delgaz Griddel közös kampányt indított azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a lakásbiztonsági szabályok betartására.

Vigyázz arra, amit a legjobban kell óvni: a gyermeked biztonságára! elnevezéssel idén is országos kampányt hirdet az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU), az E.ON és a Delgaz Grid, azzal a céllal, hogy felhívják a felnőttek figyelmét a gyermekek felügyeletének fontosságára és a lakásbiztonsági szabályok betartására. A kampány újraindításakor talán az együttműködő partnerek nem is gondolták, mennyire időszerű lesz üzenetük, hiszen a beharangozott kéthetes kényszervakáció idején bizonyára sok gyermek lesz felügyelet nélkül hagyva, hiszen nem minden szülő tudja megoldani, hogy otthonról dolgozzon, vagy felvigyázót találjon csemetéje számára. Ez a kampány azért is fontos, mert az elmúlt kilenc évben országos viszonylatban több mint 100 gyerek vesztette életét lakástüzekben, akik a legtöbb esetben felügyelet nélkül tartózkodtak otthonaikban a tűz keletkezésekor. Az elmúlt kilenc évben az IGSU, az E.ON és a Delgaz Grid több közös kampányt és akciót szervezett, melyek üzenetei több millió lakoshoz jutottak el. Az IGSU adatai szerint 2013 óta közel 400 gyerek vált lakástüzek áldozatává, s közülük sajnálatos módon 100-nál többen életüket vesztették. A legtöbb áldozat felnőtt felügyelete nélkül tartózkodott otthonában a tűz keletkezésének pillanatában. Az adatok arra is rávilágítanak, hogy az év első nyolc hónapjában 16 gyerek sérült meg lakástűzben, a szerencsétlenségek több mint egyharmadát improvizált elektromos hálózat okozta. Sajnos ketten életüket is vesztették a balesetekben, egyikőjük azért halt meg, mert egyedül tartózkodott otthon, amikor a meghibásodott kályha kigyulladt.
Ezen drámák mellett nem lehet szótlanul elmenni, ezért fontos a lakosság folyamatos tájékoztatása a lakásbiztonsági előírásokról és azok figyelmen kívül hagyásának következményeiről. Ezért is indították ismét el a Vigyázz arra, amit a legjobban kell óvni: a gyermeked biztonságára! elnevezésű országos kampányt, melynek üzeneteit az országos tévéadókon, illetve az online térben népszerűsítik. A kampány keretében több platformon lesznek láthatók a kampány üzenetei, ezzel is szeretnék minél több emberhez eljuttatni üzenetük: fontos a gyerekek felügyelete, a fűtésrendszerek megfelelő felkészítése, a kémények szakember általi tisztítása a téli szezon előtt, az elektromos és gázhálózatok időszakos ellenőrzése, a meghibásodások kijavítása szakember által. A szakemberek tájékoztatásából ugyanakkor az is kiderül, hogy évről évre az elektromos hálózatok vagy a fűtési rendszerek nem megfelelő használata okozza a lakástüzek többségét, melyek gyerek áldozatokat is követelnek. Az IGSU megrendelésére az IRES által készített közvélemény-kutatásból kiderül, hogy négyből egy romániai szülő felügyelet nélkül hagyja 10 évesnél kisebb gyermekét otthonában. A válaszadók 64 százaléka viszont úgy gondolja, hogy a gyerekek állandó felügyelete a legfontosabb a kisgyerekek biztonsága szempontjából. Az IRES felmérése azt is kimutatja, hogy a válaszadók 8 százaléka használt már improvizációt a kályha, kémény vagy fatüzelésű hőközpont esetében, s ugyanúgy 6 százalékuk beismerte, hogy improvizált már az elektromos hálózat, míg 3 százalék a gázhálózat esetén is.
A válaszadók több mint fele állította, hogy nincs felszerelve gázdetektor az otthonában, s a megkérdezettek 44,5 százaléka elismerte, hogy nem kéri szakember segítségét a kémény időszakos — évente legalább egyszer ajánlatos — ellenőrzése és tisztítása érdekében. Összességében elmondható, hogy még mindig a gyerekek a legveszélyeztetettebbek, ha a lakástüzekről beszélünk, ezért is érdemes betartani az alapvető lakásbiztonsági előírásokat.

 

Sógor Beáta

 

Kampány a kiskorúak szexuális zaklatása ellen
A járvány és bezártság miatt többszörösére nőtt a gyermekmolesztálások, szexuális bántalmazások száma — országos kampányt indított a rendőrség a kiskorúak szexuális zaklatása ellen.
Maradj biztonságban! Tisztíttasd a kéményt szakemberrel!
Az idei év első tíz hónapjában három személy vesztette életét szén-monoxid-mérgezés miatt, 14-en pedig egy lépésre voltak a tragédiától — figyelmeztet közleményében a Delgaz Grid szolgáltató a megelőzési célzattal meghirdetett, Maradj biztonságban! Tisztíttasd a kéményt szakemberrel! kampány apropóján.
Ismerjük meg, előzzük és védjük meg!
Ismerjük meg, előzzük meg, védjük meg — az anyukák és újszülöttek védelmében elnevezéssel kampányt indított a közegészségügyi igazgatóság a szövődménymentes terhesség és szülés népszerűsítésére.
Cookie