×
2024. 04 15.
Hétfő
Anasztázia, Tas
15 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.66 RON
100HUF = 1.27 RON
Belföld

Nem lesz gond a gázellátással

2023.11.20 - 17:31
Megosztás:
Nem lesz gond a gázellátással
(Illusztráció: E.ON Romania)
Zavartalan lesz az ortszág gázellátása, függetlenül attól, hogy mennyire lesz hideg a tél. A miniszter szerint van elegendő mennyiségű eltárolt gáz a háztartási és az ipari fogyasztást tavaszig kiszolgálni.

Időjárástól függetlenül zavartalan lesz a tél folyamán Románia gázellátása, mert az ország tárolókapacitása 2023-ban további 100 millió köbméterrel növekedett - közölte Virgil Popescu, a képviselőház környezetvédelmi bizottságának elnöke egy hétfői szakmai konferencián.

A volt energiaügyi miniszter elmondta, hogy jelenleg 3,27 milliárd köbméter földgáz van a román tárolókban, amelyek töltöttsége 100 százalékos. Ezt nagyon jó hírnek nevezte, de megjegyezte, hogy egyensúlyt kell teremteni a földgáz ára és a tárolás költségei között. Az árak ingadozása miatt szerinte az a helyes, ha az ország elhasználja a készlete nagy részét a tél végéig.

Virgil Popescu hozzátette, Románia számára biztonságot nyújt az a szerződés is, amelyet Azerbajdzsánnal kötött a múlt évben Klaus Iohannis államfő bakui látogatásakor 1 milliárd köbméter földgáz beszerzéséről.
„Röviden: időjárástól függetlenül zavartalan lesz a tél folyamán Románia gázellátása!” - jelentette ki a politikus.

Hírszerkesztő

 

Melegrekordok dőltek meg
Február, itt a nyár! – vagy legalábbis az április. Melegrekordok dőltek meg a Kárpát-medencében mindenhol, Romániában soha nem volt még ilyen enyhe február mint az idei.
Füst- és gázérzékelőket oszt a Delgaz Grid
Átlagban számolva napi tizennyolc lakástűz volt tavaly Romániában. Mivel ilyen esetekben minden perc számít, a gázszállító tízezer darab érzékelő-berendezést oszt szét tizennyolc megyéjében a országnak.
Egyre nő a gáz- és áramlopások száma
Összeszámolta a országos gázszállító, hogy mennyi gázköbméterrel és áram kilowattal rövidítették meg tavaly a tolvajok. Negyven százalékkal nőtt az elhasznált, de ki nem fizetett mennyiség.