×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
2 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Belföld

Nem lesz gond a gázellátással

2023.11.20 - 17:31
Megosztás:
Nem lesz gond a gázellátással
(Illusztráció: E.ON Romania)
Zavartalan lesz az ortszág gázellátása, függetlenül attól, hogy mennyire lesz hideg a tél. A miniszter szerint van elegendő mennyiségű eltárolt gáz a háztartási és az ipari fogyasztást tavaszig kiszolgálni.

Időjárástól függetlenül zavartalan lesz a tél folyamán Románia gázellátása, mert az ország tárolókapacitása 2023-ban további 100 millió köbméterrel növekedett - közölte Virgil Popescu, a képviselőház környezetvédelmi bizottságának elnöke egy hétfői szakmai konferencián.

A volt energiaügyi miniszter elmondta, hogy jelenleg 3,27 milliárd köbméter földgáz van a román tárolókban, amelyek töltöttsége 100 százalékos. Ezt nagyon jó hírnek nevezte, de megjegyezte, hogy egyensúlyt kell teremteni a földgáz ára és a tárolás költségei között. Az árak ingadozása miatt szerinte az a helyes, ha az ország elhasználja a készlete nagy részét a tél végéig.

Virgil Popescu hozzátette, Románia számára biztonságot nyújt az a szerződés is, amelyet Azerbajdzsánnal kötött a múlt évben Klaus Iohannis államfő bakui látogatásakor 1 milliárd köbméter földgáz beszerzéséről.
„Röviden: időjárástól függetlenül zavartalan lesz a tél folyamán Románia gázellátása!” - jelentette ki a politikus.

Hírszerkesztő

 

Elmaradt őszi szántás, hóra vár a vetés, lábon a kukorica
Szinte két hónapja alkalmatlan az időjárás a mezőgazdaság szempontjából. Az esők miatt sok gazda nem tudott szántani, epekedve várja a havat az őszi vetés, még kukorica is van lábon a táblákon.
Túl az első havazáson
Bemelegítésnek a hókotrók számára pont megfelelő volt a hétfő délután óta lehullott hó, ki lehetett főpróbára vinni a gépeket, lehetett látni élesben, hogy működik-e még a korábbi évek munkaszervezése.
Bejelentették, hogy készek a télre: elkezdett havazni
A prefektúrán jelentették be hétfőn, hogy megyei utak és országutak szintjén fel vannak készülve a télre és a havazásra, pár percre rá elkezdett hullani a hó.