×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
13 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Kamionos káosz az átkelőknél

2021.01.23 - 07:13
Megosztás:
Kamionos káosz az átkelőknél
Napok óta hosszú kamionsorok kígyóznak a román-magyar határátkelőknél, pénteken délelőtt ráadásul összeomlott a magyar számítógépes rendszer is. Peténél is vörös kód lépett érvénybe.

A tarthatatlanná vált állapotok mielőbbi megoldása érdekében a Román Határrendészet pénteken délelőtt sürgősségi megbeszélésre hívta a magyarországi határellenőrzési szerveket. Egész héten (persze távolról sem újdonságként vagy netán első alkalommal) roppant nehézkes volt a kamionforgalom minden átkelőpontnál, pontosabban a Magyarországra való belépés, ugyanis a magyar ellenőrző szervek az illegális bevándorlás megfékezése okán a szokottnál is alaposabban vizsgálják át a belépésre jelentkező teherszállító monstrumokat, s emiatt hosszú, több kilométeres kamionsorok torlódtak fel mindenhol. S bár a román határrendészet megnövelte szolgálatot teljesítő munkatársai számát minden átkelőnél, a járművek ellenőrzését a román és a magyar szervek közösen végzik, és egy-egy újabb sáv megnyitásához a magyar félnek is munkaerőt kell(ene) biztosítania.

Az áldatlan állapotokon pedig csak tovább rontott, hogy pénteken délelőtt ismét összeomlott a magyar számítógépes rendszer, aminek következtében a román-magyar határszakasz valamennyi kamionos átkelőpontján vörös kód lépett érvénybe, adott pillanatban a Nagylak II. átkelőnél 160, a peteinél több mint 100, a varsándi és a Bors I–II. átkelőknél pedig több mint 60 perc volt a várakozási idő.

Maga az átkelés tekintetében a személyforgalom zökkenőmentesen zajlik ugyan, de az ellenőrzőpontokig való eljutás már közel sem olyan egyszerű és biztonságos, hiszen a hosszú kamionsor elfoglalja a Pete felé vezető út jó részét, s a mikrobuszoknak, kiskocsiknak át kell „lógniuk” a szembe sávba, hogy el tudjanak haladni mellette.

A kamionok országból való kilépését tovább nehezíti — vagyis inkább korlátozza — Peténél az is, hogy a vámban csak egy felállórámpa és egy mérleg van, s ennek következtében az átkelést a legkézenfekvőbb megoldással, még egy kilépő sáv megnyitásával nem lehet meggyorsítani.

Szabó Kinga Mária

Fotó: Román Határrendészet

Hosszú kamionsorok alakultak ki a román-magyar határátkelőknél
Hosszú kamionsorok alakultak ki szerdán a román-magyar határátkelőknél, a Romániából Magyarország irányába tartó sávokon. A nagylaki autópálya-határátkelőnél legkevesebb 140 perc, Varsándnál 120 perc a várakozási idő.
Határrendészet: az elmúlt 24 órában 37 külföldi állampolgárnak tiltották meg a belépését Romániába
Mintegy 93.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 32.900 gépkocsival (ezek közül 17.400 teherszállító járművel) - tájékoztatott kedden az országos határrendészet (IGPF).
Élénkült a cigarettacsempészet
Igencsak megélénkült a cigicsempészés: a csempészek igyekeztek bepótolni a tavalyi, járványhelyzet miatti kiesést, és a drágulás miatti jelentősen nagyobb keresletnek is megfelelni.
Cookie