×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Jövök még, Lajos bácsi

2021.09.28 - 13:36
Megosztás:
Jövök még, Lajos bácsi
Vannak emberek, akikről úgy érezzük, elpusztíthatatlanok, s bár telik felettük is az idő, örökké fognak élni — azon egyszerű oknál fogva, mert szeretnek élni, örvendenek és megbecsülnek minden pillanatot.

 Talán mert megjárták a földi poklok valamelyikét, kegyetlen fizikai és lelki szenvedéseken vannak túl, s épp ezért tudják olyan mély hittel és meggyőződéssel, mint senki más, hogy mennyire értékes az élet, és mennyi öröm van minden percnyi létezésben. Ezen kevesek közé tartozott Ferenczy Lajos bácsi is — a II. Magyar Hadsereg harmadik hadtestjének katonájaként túlélte a fehér poklot, a Don-kanyart, aztán a túl a fekete poklot is, az orosz hadifogságot, ahol éveken keresztül embertelen körülmények között, szénbányában dolgoztatták. Aztán hazajött, családot alapított, majd' negyven évig dolgozott villanyszerelőként, de nyugdíjba vonulása után sem tétlenkedett, műhelyében mindig tett-vett, szerelgetett — és részt vett minden, a Don-kanyari csata évfordulóján tartott rendezvényen. Az egyik ilyen megemlékezésen ismerkedtem meg vele, jó pár évvel ezelőtt; szívesen beszélgetett, néha könnyes szemmel, de legtöbbször humorral és megtörhetetlen életszeretettel emlegette fel a pokoli éveket, a mindennapi történéseket. Három évvel ezelőtt vett részt utoljára ilyen rendezvényen, s szokás szerint végigbeszélgettük a hazautat, s még a kapuban is folytattuk.
„Jöjjön még, kedves, olyan jólesik beszélgetni — tudja, 97 éves vagyok, kicsit már sok ez nekem, de nem mi döntjük el, mennyi az annyi. Én minden napnak örvendek” — búcsúzott akkor. Augusztusban ünnepelte 100. születésnapját, már kevesebb erővel, egészséggel, de ugyanazzal a megtörhetetlen életszeretéssel. Nyugodjon békében, Lajos bácsi!

Szabó Kinga Mária

A 100 éves Ferenczy Lajost köszöntötték
Ünnepi keretek között köszöntötték fel a 100 esztendős Ferenczy Lajost a szatmárnémeti Szent Antal Idősotthon munkatársai és bentlakói.
Doni megemlékezés a Németi-templomban
A doni hadműveletekben elesett hősökre emlékezik a Szatmár-Németi Református Egyházközség és a Szent István Kör január 24-én, vasárnap, a 10 órakor kezdődő istentisztelet keretében.
Cookie