×
2021. 05 16.
Vasárnap
Mózes, Botond
10 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.07 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Jó az oltási kedv Szatmár megyében

2021.04.30 - 14:20
Megosztás:
Jó az oltási kedv Szatmár megyében
A halmiak örültek, hogy az oltásért nem kellett kimozdulni „otthonról” / Fotó: Szatmári Prefektusi Hivatal
Nyitottnak bizonyultak a vidéken élő lakosok a COVID-19 elleni oltási kampányra: mindenütt örömmel fogadták a mobil egységet, szívesebben oltatták be magukat „otthon”, hiszen így sem a platformon nem kellett regisztrálni, sem elutazni nem kellett a vakcináért.

Azok a vidéki lakosok, akik eddig azért nem oltattak, mert nem sikerült regisztrálniuk, vagy nem kaptak még időpontot, illetve zömében a távolság miatt nem immunizáltatták magukat a koronavírus okozta COVID-19 betegség ellen, most mindezt településeiken is megtehetik — egyszerűen és gyorsan.

Az elmúlt napokban azt nyilatkozták lapunknak a vidéki polgármesterek, hogy van igény településeiken a COVID-19 elleni mobil oltóegységek tevékenységére, ez pedig a kampány beindultával be is bizonyosodott: százak oltattak ezen a héten Halmiban, Ákoson, Kaplonyban és Kökényesden, az ortodox húsvét után pedig többek között Béltekre, Batizra és Pusztadarócra is „hazamennek” a lakossághoz az egészségügyi szakemberek.

Az elöljárók többsége maga is igyekezett jó példát mutatni a lakosoknak, hiszen akinek lehetősége volt rá, már korábban beoltatta magát a COVID-19 elleni vakcinával, most pedig mindenkit arra bátorítottak, éljenek a lehetőséggel, immunizáltassák magukat, hiszen mindez ingyenes, ráadásul ki sem kell mozdulni a községből az oltásért.

Az elmúlt hét végéig kellett jelezniük a Szatmári Prefektusi Hivatalnak a polgármestereknek, hogy mennyire sikerült mozgósítani a lakosságot, hányan igényeltek védőoltást, majd elkészült a „menetrend” is: hétfőn Halmiban valamivel több mint száz lakost vártak, egy nappal később, április 27-én Ákoson 230-at, 28-án Kaplonyban 186-ot, 29-én Kökényesden pedig 177-et. 

Az akciók mindegyik településen nagyon sikeresek voltak — közölte ezt követően a prefektúra. A védelmi minisztérium alkalmazottait örömmel fogadták a lakosok Halmiban, így néhány óra alatt sikerült több mint száz, előre feliratkozott lakost immunizálni. Jól haladt a kampány Kaplonyban is, ahol nem kevesebb mint kétszáz lakos kaphatta meg a COVID-19 elleni vakcina első dózisát. A kolozsvári katonai kórház oltással megbízott személyzete ráadásul nem csak felállított mobil oltóponton immunizált, hanem néhány mozgásképtelen lakoshoz is eljutott.

hirek/2021/aprilis/30/oltas-kaplony-1.jpg
Kaplonyban is a kolozsvári katonakórház egészségügyi szakemberei végezték az immunizálást

A katonaorvosok 210 személyt oltottak be a kór ellen Ákoson is. A remekül sikerült akciót követően a Szatmári Prefektusi Hivatal is megjegyezte, hogy az állampolgárok vakcina iránti fokozott érdeklődése a tájékoztatásnak is köszönhető, amelyben nagy szerepük van a helyi hatóságoknak is.

hirek/2021/aprilis/30/oltas-akos.jpg
Egy hónapon belül Ákosra is visszatér a mobil oltóegység a vakcina második dózisával

Nemsokára visszatérnek

A mobil oltóegység nemsokára visszatér az első dózissal már immunizált Szatmár megyei közösségekhez, hiszen a lakosságot a Moderna kétdózisú, COVID-19 elleni vakcinájával oltották be, amelynek második dózisát 28 nap különbséggel kell alkalmazni. 

A készítmény hatékonyságát a legtöbb szervezet 90 százalék fölött méri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatója szerint 92 százalékos hatékonysággal védhet meg a COVID-19 kialakulásától. Ezt persze nem az oltás pillanatától biztosítja, a szervezetben csak 14 nap alatt alakulhat ki a kellő védettség. Emiatt az oltást követő két hétben is ugyanolyan fokozott elővigyázatosság szükséges, mint az azt megelőző időszakban — figyelmeztetik a beoltottakat az egészségügyi szakemberek.

Az eddigi tapasztalatok szerint a vakcina beadását követően jelentkezhet fáradtság, fejfájás és izomfájdalom, láz. Ritkább esetben beszámoltak a nyirokcsomók megnagyobbodásáról, alvásproblémákról és a végtagokban jelentkező fájdalomról. Ezek az oltási reakciók azonban többnyire gyorsan, 1–2 napon belül elmúlnak, és nem jelentenek komolyabb veszélyt — emelik ki az egészségügyi szakemberek.

51 ezer szatmári beoltott

A mobil oltóegységeknek is köszönhetően csütörtökre már 51 625-re nőtt a COVID-19 ellen beoltott Szatmár megyei lakosok száma. A legutóbbi jelentés óta eltelt 24 órában 1686 szatmárit immunizáltak, s a vakcinák beadása közben és röviddel azután egyetlen mellékhatást sem jegyeztek. Jelenleg Szatmár megye fertőzöttségi szintje 1,08 ezrelék, a jelentés szerint 13 új esetet vettek nyilvántartásba 361 teszt nyomán. Sajnos újabb halálesetet is jegyeztek: egy 89 éves nő veszítette életét a COVID-19 megbetegedés szövődményei nyomán a Nagykárolyi Városi Kórházban.

Bumbuluţ Krisztina

Rekordszámú, 119 021 személyt immunizáltak az elmúlt 24 órában
Az elmúlt 24 órában 119.021 személyt oltottak be Romániában a koronavírus ellen - derül ki a COVID-19 elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) által szombaton ismertetett adatokból.
Fokozza az immunitást a késleltetve beadott második oltás
Három és félszer magasabb volt a Sars-CoV-2 vírus elleni antitestek mennyisége azoknál a 80 éven felüli embereknél, akik három-négy helyett 12 hét után kapták meg a Pfizer/BioNTech-vakcina második adagját - derült ki a Birminghami Egyetem és az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) kutatóinak közös tanulmányából.
El kell érni a kitűzött célt a beoltott személyek számát illetően
Florin Cîţu miniszterelnök csütörtök este úgy nyilatkozott a Digi 24-nek: el kell érni a kitűzött célt a beoltott személyek számát illetően, ha ugyanis nem működik az oltási kampány, fékezhetnek a lazító intézkedéseken
Cookie