×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
4 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Ingyenes megelőző vizsgálatok

2021.07.15 - 13:57
Megosztás:
Ingyenes megelőző vizsgálatok
Fotó: MTI – Varga György
Minden 40 éven felüli, egészségbiztosítással rendelkező romániai polgárnak joga van ingyenes megelőző vizsgálatok elvégzésére.

Egyetlen egészségügyi szolgáltatónak sem szabad visszautasítania a háziorvosi küldőpapírral betegségmegelőzési céllal vizsgálatra jelentkező 40 éven felüli lakosok analíziseinek elvégzését, akkor sem, ha kimerült már a keret — nyilatkozta Adrian Gheorghe, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vezetője. Sőt, arra biztatja a lakosokat, hogy ha akadályokba ütköznek, akkor jelentsék az esetet a megyei egészségbiztosítási pénztárnak, hogy minél hamarabb megoldják az akadályt.

A július 1-jén életbe lépett egészségügyi keretszerződés rendelkezései között szerepel ugyanis egy átfogó megelőzési csomag a 40 év feletti biztosítottak számára. Ez azt jelenti, hogy minden negyvenedik életévét betöltött, egészségbiztosítással rendelkező romániai személy évente részt vehet betegségmegelőzési vizsgálatokon, amelyek során felmérik az egészségét veszélyeztető kockázati tényezőket, a kockázatot jelentő életmódot, és megfigyelik a beteg állapotát.

A háziorvosi küldőpapírral érkező 40 feletti biztosítottaknak a szolgáltatók akkor is elvégezhetik az adott szolgáltatást, ha túllépték a szerződésük összegét. Ez azt jelenti, hogy ha a biztosítással rendelkező beteg egy olyan periódusban kéri a vizsgálatok elvégzését — például laboratóriumi vizsgálatok esetében, ahol örök gond a keret idő előtti kimerülése —, amikor a szolgáltató kerete elfogyott, továbbra is el kell végezni számára a kért vizsgálatokat, és a szolgáltató utólag megkapja azok ellenértékét akkor is, ha az túllépett a keretszerződésében szereplő összegen.

Bumbuluţ Krisztina

 

 

Külön buszjáratokat indíthatnak a kisdiákok számára a városi önkormányzatok
Törvényes lehetőségük lesz a városi önkormányzatoknak, hogy a kisdiákok szállítására külön buszjáratokat indítsanak — erről a jogszabálytervezetről szavazott kedden döntő házként a szenátus plénuma, tájékoztat hírlevelében az RMDSZ.
Ingyenes laboratóriumi vizsgálatok küldőpapírral
Ingyenes laboratóriumi vizsgálatokat végeztethetnek a lakosok a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház laboratóriumában küldőpapírral, akár már mától. Egyelőre időpontfoglalás sem kell.
A szakorvosok is bekapcsolódhatnak
A szakorvosok is bekapcsolódhatnak a koronavírus elleni oltási kampányba, de Szatmár megyéből eddig egyetlenegy sem csatlakozott.
Cookie