×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
4 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Ingyenes laboratóriumi vizsgálatok küldőpapírral

2021.08.25 - 07:00
Megosztás:
Ingyenes laboratóriumi vizsgálatok küldőpapírral
Fotó: SZFÚ archívum
Ingyenes laboratóriumi vizsgálatokat végeztethetnek a lakosok a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház laboratóriumában küldőpapírral, akár már mától. Egyelőre időpontfoglalás sem kell.

Jó hírt osztott meg lapunkkal a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház: ettől a hónaptól ingyenes laborvizsgálatokat végeztethetnek a szatmári lakosok az intézményben, előzetes időpontegyeztetés nélkül, csupán a háziorvos vagy a szakorvos által kiállított küldőpapírral. Dr. Roxana Pop laboratóriumi vezető főorvos érdeklődésünkre elmondta, hogy a megyei kórház laboratóriuma augusztustól szerződéses viszonyban áll a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztárral, így havonta mintegy 20 ezer lej értékű laboratóriumi vizsgálatot végeztethetnek el itt a küldőpapírral rendelkező lakosok.

Két helyszínen zajlik a mintavétel: a Gheorghe Lazăr utca 5. szám alatt, a régi poliklinikán, illetve az új kórházban, a 15-ös lakónegyedben, a Ravensburg utca 2. szám alatt lévő laboratóriumban. Hétfőtől péntekig 7.30–10.30 között várják a lakosokat a mintavételre, az eredményeket pedig 12.30 és 15.30 között lehet kivenni, akár már másnap. A főorvos arra is felhívja a lakosok figyelmét, hogy nem muszáj ugyanoda visszamenni az eredményért, ahol például levették a vért, hiszen azonos adatbázist használnak mindkét helyszínen, így a régi poliklinikán történt mintavételt követően akár az új kórházi laboratóriumban is kérhető az eredmény. „A legjobb viszont az lenne, ha mindenki, aki teheti, inkább e-mailben kérné az eredményeket, hiszen erre is lehetőség van” — emelte ki a doktornő, hozzátéve, hogy így egy utat meg is spórolhatnak a lakosok.

Újdonság, hogy a PCR-koronavírusteszthez már nem kell feltétlenül a közegészségügyieket meglátogatni, elég a Ravensburg utcai laboratóriumot felkeresni — ez azonban hétköznaponként csak 10.30–11.30 között lehetséges, hogy el lehessen kerülni a többi, egyéb kivizsgálást végző pácienst, ugyanakkor ez továbbra is fizetős szolgáltatás, 250 lejbe kerül.

Bumbuluţ Krisztina

 

 

 

Külön buszjáratokat indíthatnak a kisdiákok számára a városi önkormányzatok
Törvényes lehetőségük lesz a városi önkormányzatoknak, hogy a kisdiákok szállítására külön buszjáratokat indítsanak — erről a jogszabálytervezetről szavazott kedden döntő házként a szenátus plénuma, tájékoztat hírlevelében az RMDSZ.
Ingyenes megelőző vizsgálatok
Minden 40 éven felüli, egészségbiztosítással rendelkező romániai polgárnak joga van ingyenes megelőző vizsgálatok elvégzésére.
A helyi rendőrség ingyenes pultok biztosítását javasolja az utcán áruló idősek és szegények számára
Az aradi helyi rendőrség azt javasolta a polgármesteri hivatalnak, hogy helyezzen ki pultokat azoknak az öregeknek, akik a megélhetésük érdekében kénytelenek az utcán virágot, zöldséget árulni.
Cookie