×
2022. 05 27.
Péntek
Hella
26 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.26 RON
Szatmárnémeti

Idén elmaradnak a hagyományos ballagások

2020.05.05 - 07:36
Megosztás:
Idén elmaradnak a hagyományos ballagások
Idén elmaradnak a hagyományos ballagások, a tanintézmények azonban alternatív megoldásokon gondolkodnak a maturandusok búcsúztatására. Addig is a végzősök online órákon készülnek az érettségire.

Magyarországon hétfőn, május 4-én elkezdődött az érettségi. A járványhelyzet miatt a végzősök idén csak írásbeliznek, a szóbeliket nem rendezik meg. Az elmúlt időszakban a fiatalokat online búcsúztatták az iskolák, a hagyományos ballagások elmaradtak. Akadt olyan tanintézmény, ahol az osztályfőnökök videochaten köszöntek el, és az iskolában virtuális ballagási műsort is összeállítottak, a mosonmagyaróvári piarista gimnázium búcsúzó diákjainak élőben közvetítették a ballagási misét az intézmény Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján, másutt azonban egyelőre elhalasztották a búcsúztatást, amelyet a nyár folyamán pótolnának.

Ami a ballagást illeti, a romániai végzősök is hasonló cipőben járnak. Bár a ballagásokra négy hét múlva került volna sor, minden bizonnyal a hagyományos, már megszokott búcsúztató ünnepségeket nem lehet megrendezni. A betervezett időpontokban nem lesznek megtartva a bankettek sem.

A fiatalok és tanáraik, osztályfőnökeik lassan két hónapja nem találkoztak egymással személyesen, csak a virtuális térben, ahol napi rendszerességgel az érettségire készülnek, órarend szerint „dolgoznak”. Szatmárnémeti három magyar tannyelvű líceumában — Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti Református Gimnázium — rögtön beindultak az online órák, amint elrendelték a szükségállapot nyomán az iskolaépületek bezárását — tudtuk meg a tanintézmények vezetőitől.

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban például nem volt nagy meglepetés, amikor a világhálóra költöztek az osztálytermek — magyarázta érdeklődésünkre Ádámkó István igazgató. A tanintézmény pedagógusai a tavalyi esztendőben testvériskolájukban, a magyarországi, miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban ismerkedtek meg a Google Classroom felülettel, 8–10 tanár pedig már a 2019/2020-as tanév elejétől itthon is gyakorlatba ültette ezt a módszert, online is dolgoztak a diákjaikkal. Azóta is szépen haladnak a tanulók és oktatóik — tette hozzá Ádámkó. Ami a ballagást illeti, még nem született döntés arról, milyen formában búcsúztathatják el a végzősöket. Több ötlet is felmerült, amelyek közül annak fényében döntenek majd, hogyan alakul a járványhelyzet Romániában, milyen rendeletek születnek a jövőben.

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium végzősei és tanárai szintén azonnal az online oktatásra váltottak, amint bezárták az iskolák kapuit. A főgimnázium diákjai is a Google digitális osztálytermében tanulnak, órarend szerint. Bár a tanulók készülnek, haladnak, kicsit el is vannak keseredve: több olyan, a végzős tanévet meghatározó pillanatról lemaradnak, amit vártak, amire készültek, ami az utolsó évfolyam velejárója — tudtuk meg Pataki Enikő iskolaigazgatótól. A főgimnázium sem tett le teljesen a ballagási ünnepségről, bár az szinte biztos, hogy a hagyományos kicsengetést nem rendezhetik meg. Egyelőre konkrét megoldásokat nem találtak, de már ötletelnek: a szülők képviselőivel való egyeztetés szerint nem tartják kizártnak, hogy a nyár folyamán rendezzenek ballagási ünnepséget, hiszen nem szeretnék búcsú nélkül elengedni a maturandusokat. A tablót is szeretnék elkészíteni, amihez még a fotózást is meg kell oldani.

„Igyekszünk a lehető legjobban alkalmazkodni a helyzethez. Amíg nem hoznak konkrét döntéseket, igyekszünk felkészülni arra a két hétre június elején, amikor a végzősök visszatérnek a konzultációkra” — tette hozzá az igazgatónő.

A Szatmárnémeti Református Gimnáziumban is nagyon várják már azt a két hetet, amikor személyesen is találkozhatnak a tizenkettedikesek és osztályfőnökeik, tanáraik. Addig pedig, ahogyan március közepe óta, a Zoom és Google Classroom applikációkon keresztül tartják a kapcsolatot egymással a diákok — mesélte megkeresésünkre Póti Eduárd iskolaigazgató. Mint megtudtuk, a rendszer jól működik, a maturandusok rengeteg gyakorlótesztet végeznek, amelyek megoldását közösen értékelik tanáraikkal, igyekeznek mindent átismételni, ami az érettségi követelményrendszerében szerepel. Most az a legfontosabb, hogy a tanár-diák kapcsolat napi rendszerességgel működjön, és a tanulók minden felmerülő kérdésére választ tudjanak adni, tudják útba igazítani őket — magyarázta Póti.

Klasszikus értelemben vett ballagási ünnepségre egyelőre nem készülnek, hiszen nem lehet tudni, mikor kerülhet egyáltalán sor ilyen jellegű eseményre, de együtt gondolkodnak a református egyházkerület felekezeti gimnáziumaival, keresik a megoldást. A református gimnazisták tablófotózásai már megvoltak a szükségállapot kihirdetése előtt, és a ballagási ruhák is elkészültek, hiszen már a szalagtűzőn is ezeket viselték a maturandusok — az viszont csak ezután derül majd ki, hogy a ballagási ünnepséggel egybekötött istentiszteletre ismét magukra ölthetik-e ezeket.

„és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig”
Kétszeresen is aktuális gondolattal búcsúztatták a Református Gimnázium végzőseit a Láncos-templomban megtartott ballagási istentiszteleten az áldozócsütörtöki ige nagyon jó útravaló is, s bár búcsúzásról szól, benne van az örökké együttlét ígérete is.
Kicsengettek a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban
A legfontosabb az, hogy minden lépés legyen számotokra élvezetes, és akkor lehettek elégedettek — mert a célhoz vezető út legalább olyan fontos, mint a cél maga. Hat osztály 164 diákja vett képletesen búcsút az iskolától, s indult új kihívások felé.
Carl Orff Carmina Buranajával megkezdődtek az idei városnapok
Jól mutatja, hogy mennyire szükség volt egy össznépi szabadtéri rendezvényre, hogy már a nulladik napon sokan érkeztek a szatmárnémeti új főtéri nagyszínpad elé, amely a városnapi nyitóünnepségnek adott otthont. Erős, de langyos szél fújt délután a főtéren, ami szellővé csendesedett a kezdésre.
Cookie