×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
20 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Belföld

Hét erdélyi folyóiratot támogat a Méhes György - Nagy Elek Alapítvány

2024.03.19 - 12:01
Megosztás:
Hét erdélyi folyóiratot támogat a Méhes György - Nagy Elek Alapítvány
Nagy Elek, a Méhes György - Nagy Elek Alapítvány megalapítója.
20 millió forinttal, azaz mintegy 260 ezer lejjel támogatja a Kárpát-medencei irodalmi szervezeteket és határon túli folyóiratokat a magyarországi Méhes György - Nagy Elek Alapítvány.

A koronavírus-járványt követően a szomszédban folyó és elhúzódó háború nehéz gazdasági helyzetet okozott Magyarországon és az egész Kárpát-medencében, ami azt eredményezte, hogy minden területen, így a kultúra, azon belül az irodalom területén is a támogatások nagymértékben csökkentek.Meghívásos pályázat

A 2022-ben létrejött Méhes György – Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma, - az alapítók kezdeményezésére és felajánlásának köszönhetően - úgy döntött, hogy erre a helyzetre való tekintettel, az anyagi lehetőségeinek keretein belül meghívásos pályázatot ír ki Kárpát-medencei irodalmi szervezetek és határon túli folyóiratok támogatására.

Hét Erdélyben

A meghívott szervezetek, folyóiratok számára működésre legfeljebb 1 millió forint (mintegy 13 ezer lej) támogatást, programokra legfeljebb 3 millió forint (kb. 39 ezer lej) támogatást ítélt oda az alapítvány kuratóriuma. Öt írószervezet és nyolc folyóirat részesült támogatásban, melyből hét Erdélyben működik, három Magyarországon, kettő Felvidéken és egy Kárpátalján.

A maximális 4 millió forintos támogatásban részesült az erdélyi Napsugár folyóirat és a Szépírók Társasága, 2 millió forintot (mintegy 26 ezer lejt) kapott a marosvásárhelyi Látó folyóirat, a többi szervezet és folyóirat gyakorlatilag 1-1 millió forint működési támogatást kapott.

Levegőhöz juttat

“A jelenlegi gazdasági és kultúratámogatási helyzetben kiemelten fontosnak tartjuk a Méhes György - Nagy Elek alapítvány támogatását, tekintettel arra, hogy biztosítja a legnagyobb határon túli magyar írószervezet működését, ha tetszik, kellő levegőhöz juttat annak érdekében, hogy a megcsappant kulturális támogatások által fémjelzett időszakot követően a megfelelő tempóban tudjuk tovább folytatni az erdélyi magyar irodalmi stratégiák, tevékenységek fejlesztését.’’ - jelentette ki Szántai János, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke.

Saját krédójának megfelelően

Nagy Elek, az alapítvány alapítója, Méhes György Kossuth díjas író fia elmondta, hogy „A Kuratórium az elbírálásnál figyelembe vette az adott szervezet tevékenységét, valamint a szervezet jelenlegi, egyéb támogatási rendszerek révén kialakult anyagi helyzetét is. Ebben a nehéz gazdasági helyzetben a Méhes György-Nagy Elek alapítvány a rendelkezésére álló eszközökkel, saját krédójának megfelelően, támogatja az egyetemes magyar kultúrát, azon belül is az irodalmat.’’

Az alapítvány célja, hogy elsődlegesen, de nem kizárólagosan támogassa a határon túli magyar kultúrát, irodalmat, írókat, költőket, valamint ápolja Méhes György életművét. Mindezt az alapítvány különböző programokkal, pályázatokkal segíti.

A Méhes György- Nagy Elek alapítvány céljai:
    • A magyar, kiemelten a határon túli magyar kultúra – különösen az irodalom – támogatása.
    • A magyar, kiemelten a határon túli fiatal magyar művészek, költők, írók támogatása.
    • A magyar kulturális, hagyományőrző programok, alapítványok, egyesületek, civil szervezetek, kiemelten a határon túliak támogatása.
    • A magyar és más népek békés együttélését elősegítő programok támogatása.
    • A fiatalság olvasási, különösen szépirodalmi olvasási kedvének növelésére szolgáló programok támogatása
    • Méhes György, polgári és újságírói nevén Nagy Elek, Kossuth-díjas erdélyi magyar író, újságíró életművének gondozása, emlékének megőrzése.

Hírszerkesztő

 

A Méhes Tehetségkutató Pályázat 2023 szatmárnémeti díjazottjai
A friss eredményhirdetés szerint két szatmárnémeti fiatalt is jutalmaztak a tavaly kiírt Méhes György Tehetségkutató Pályázaton. Egyikük prózában, másikuk vers kategóriában kapott elismerést.
Dolgoznak végre a Szamos ártérben
„Az ártérben a sétányokat igazítjuk a fákhoz, nem a fákat a sétányokhoz.” — ígéri Kereskényi polgármester. A szatmárnémeti gyaloghíd-építés miatti több ízben is halasztották a ártéri munkakezdést. Kedden kiadta a polgármester a munkakezdési utasítást, év végére lesz kész az övezet-rendezés.
Pénzt ad programszervezésre a Zamfirescu Kulturális Központ
Sport mindenkinek, Kultúra, illetve Ifjúsági, oktatási és szabadidős projektek kategóriákban hirdette meg a vissza nem térítendő támogatású pályázati kiírását a 2024-es évre a szatmárnémeti polgármesteri hivatal és a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ.