×
2021. 10 24.
Vasárnap
Salamon
2 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Határátkelési szigorítások

2020.10.07 - 08:43
Megosztás:
Határátkelési szigorítások
A román határrendészet értelmezése szerint az átingázók, diákok, vállalkozók ugyanúgy karanténkötelezettség és negatív teszt felmutatása nélkül jöhetnek-mehetnek Románia–Magyarország között, mint eddig.

Amint arra számítani lehetett, Románia is úgy döntött, hogy szigorítja a magasabb fertőzöttségi szintű országokból érkezők beutazását — az október 7-től életbe lépett szabályozás értelmében a magas koronavírus-fertőzöttségű országokból Romániába érkezőknek 48 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk, ha csak háromnapos (vagy annál rövidebb) tartózkodásra érkeznek. Akik viszont három napnál hosszabb romániai tartózkodást terveznek, azoknak két hétre karanténba kell vonulniuk, viszont a karantén nyolcadik napján igényelhetik a koronavírus-tesztelést, és ha a teszt eredménye negatív, a tizedik karanténnapon számukra megszűnik a lakásba zártság.

Az országos vészhelyzeti bizottság döntésének bejelentését követően frissítették a járvány szempontból magas kockázati besorolású (sárga zónába tartozó) országok listáját — a lajstromban 49 ország szerepel: többek között az Amerikai Egyesült Államok, Andorra, Argentína, Ausztria, Bahama-szigetek, Belgium, Belize, Chile, Costa Rica, Csehország, Dánia, Egyesült Arab Emírségek, Franciaország, Francia Polinézia, Gibraltár, Grúzia, Hollandia, Irak, Izland, Izrael, Katar, Kolumbia, Kuvait, Libanon, Líbia, Luxemburg, Maldív-szigetek, Moldovai Köztársaság, Montenegró, Nagy-Britannia, Omán, Örményország, Palesztina, Panama, Paraguay, Peru, Puerto Rico, Spanyolország, Szlovákia, Ukrajna és a Zöld-foki Köztársaság, valmaint Magyarország is.

A szigorításokat és Magyarország sárga besorolását követően érthetően megbolydultak a román-magyar országhatár mentén élők, de főleg a határon átingázó munkavállalók, a diákok, egyetemisták, a vállalkozók és azok, akik „csak” ingatlannal, kerttel, gyümölcsössel rendelkeznek a határ egyik vagy másik oldalán.

Az ő helyzetükkel kapcsolatban megkerestük a Máramarosszigeti Határrendészeti Felügyelőséget (is) — Iulia Stan szóvivő elmondta: a vészhelyzeti bizottság hétfő esti szabályozása meglátásuk szerint nem írja felül és nem is teszi semmissé az eddig érvényben lévő szabályozást, azaz a szigorítások nem vonatkoznak a határon átingázókra (diákokra stb). Ők ugyanúgy ahogy eddig, karanténkötelezettség nélkül mehetnek reggel magyarországi munkahelyükre és térhetnek délután vissza Romániába a munkáltatói igazolás (vagy diák-/egyetemi igazolvány, illetve ingatlanok tulajdonjogát igazoló okmány) birtokában. Amit nem tudtak biztosan (és lapzártánkig nem is kaptak ezzel kapcsolatban semmilyen pontosítást), az azoknak a határ menti 30 kilométeres sávban élőknek (egykori kishatárosoknak) a „szabad mozgására” vonatkozik, akik mindenfajta kötelezettség nélkül, csak úgy bevásárolni, barátokkal találkozni, ügyes-bajos dolgaikat rendezni mentek át eddig például Szatmárnémetiből, Nagykárolyból Fehérgyarmatra, Csengerbe. 

Szabó Kinga Mária

Határrendészet: mintegy 89 ezren lépték át az országhatárt az elmúlt 24 órában
Mintegy 89.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 33.000 gépkocsival (ezek közül 15.000 teherszállító járművel) - tájékoztatott szerdán az országos határrendészet (IGPF).
Hosszú kamionsorok alakultak ki a román-magyar határátkelőknél
Hosszú kamionsorok alakultak ki szerdán a román-magyar határátkelőknél, a Romániából Magyarország irányába tartó sávokon. A nagylaki autópálya-határátkelőnél legkevesebb 140 perc, Varsándnál 120 perc a várakozási idő.
Határrendészet: az elmúlt 24 órában 37 külföldi állampolgárnak tiltották meg a belépését Romániába
Mintegy 93.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 32.900 gépkocsival (ezek közül 17.400 teherszállító járművel) - tájékoztatott kedden az országos határrendészet (IGPF).
Cookie