×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Ha egy rock and rollert kaphatnék…

2021.09.16 - 15:00
Megosztás:
Ha egy rock and rollert kaphatnék…
Fotó: MTI
Elkezdődött a tanítás, és ezzel együtt jelentősen megnőtt az elektromos rollerrel gurulók száma is a városban — amivel nem is lenne baj, ha ismernék és betartanák azt a pár alapszabályt, amely kimondottan rájuk vonatkozik, s biztonságuk érdekében „találták ki”.

A (még) szép időt kihasználva gyaloglás vagy buszozás helyett sok diák pattan rollerre, s gurul reggel az iskolába — amivel nincs is (nem is lenne) semmi baj, ha ismernék és betartanák azokat a minimális közlekedési szabályokat, amelyek a rollerezőkre vonatkoznak. Tényleg nincs sok belőlük, és egyiket sem azért „találták ki”, hogy bosszantsák az alternatív módon közlekedőket — sokkal inkább azért, mert gépkocsi és rollerező csattanós találkozásánál mindig az utóbbi húzza a rövidebbet, mint ahogy akkor is, ha az aszfalttal, térkővel kerül közelebbi ismeretségbe.

Különbség van roller és roller között — a klasszikus, lábbal hajtott gurulóeszköz közlekedési besorolása ugyanis megfelelő a gyalogoséval, vagyis azzal járdán (és kizárólag ott) lehet haladni. „Természetesen úgy, hogy a gyalogosok biztonságát, testi épségét ne veszélyeztessék; zsúfoltabb részen, nagyobb tömegben nemcsak ildomos, de ajánlott is leszállni róla” — mondja megkeresésünkre a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség szóvivője.

Viszont az elektromos roller közlekedési besorolása a kerékpárral egyenértékű, egyébként elektromos rollernek az óránként legalább 6 és legfeljebb 25 kilométeres sebesség elérésére képes, elektromos motor által meghajtott két- és háromkerekű eszköz minősül, és ilyenekkel csak a 14. életévét betöltött személy közlekedhet — és semmi keresnivalója a járdán. Ahol létezik az úttestre felfestett biciklisáv, ott a rollerezőknek is azt kell használniuk, ahol nincs ilyen, ott az úttest szélén (és nem közepén) gurulhatnak. Arról sem (lenne) szabad megfeledkezni: csak és kizárólag azokon az utakon közlekedhetnek, amelyeken a megengedett sebesség nem haladja meg az 50 kilométert óránként (például Szatmárnémetiben, a Batizi út azon szakaszán, ahol már 70 km/h-s a sebességhatár, nem szabad rollerezni). S mivel az elektromos roller a biciklivel egyenértékű, ugyanazok a szabályok érvényesek bizonyos helyzetekben: zebrán le kell(ene) szállni róla, és át kell tolni; kanyarodás előtt alaposan körül kell nézni, és jól láthatóan jelezni kell a szándékot — s ha már láthatóság, a kerékpárokhoz hasonlóan a rollereket is lámpával kell felszerelni, illetve sötétben az e-rollerezők is fényvisszaverő mellényt kell húzzanak, akárcsak a biciklisek, ellenkező esetekben a rendőrség ugyanúgy megbüntetheti őket, mint bármelyik más közlekedésben résztvevőt, a 16 éven aluli rolleresek számára pedig kötelező a védősisak viselése. Lehet, hogy takarja vagy elrontja a sérót, de határozottan jót tesz egy esetleges balesetnél. A rendőrség egyébként arra külön felhívja a figyelmet, hogy mivel az elektromos roller hátsó lámpája kicsi, és nehezen észrevehető, ajánlatos vagy valamilyen világos színű, vagy például fényvisszaverő csíkokkal ellátott melegítőt, felsőt, netán hátizsákot viselni — különösen a kora esti, szürkületi fényviszonyok között, amikor az utcai világítás még nincs felkapcsolva, de már eléggé korlátozottak a látási viszonyok.

Magától értetődő lenne — persze nem az —, hogy elektromos rollerrel sem cikázunk át az úttesten, nem ugrunk ki autók, nagyobb járművek vagy sövények takarásából, hogy égi tüneményként suhanjunk át az autós orra előtt, mert nem biztos, hogy idejében tud fékezni, s az még kevésbé biztos, hogy bár rátapos a fékre, azzal le is tudja lassítani/állítani az autót, hogy elkerülje az ütközést. Erre egyébként a rollerezőknek (életkortól függetlenül) nem csak a nagy forgalmú utak menték kellene figyelniük, hanem a lakónegyedekben, a tömbházak közötti kis utcákon is, sőt, ott igazán.

Az elektromos rollerekkel kapcsolatos apró érdekesség, hogy a németországi környezetvédelmi hivatal tanulmánya szerint a közhiedelemmel ellentétben nem járulnak hozzá a környezet védelméhez, illetve nem olyan nagy mértékben, mint azt az emberek gondolják. Mint a tanulmány kiemeli: az elektromos rollerek ökológiai lábnyoma természetesen jóval kisebb, mint az autóké, a kerékpárnál azonban lényegesen környezetszennyezőbb megoldást jelentenek, és nem nyújtanak annál előnyösebb közlekedési alternatívát. Az elektromos roller a használt akkumulátor miatt számít környezetszennyező közlekedési eszköznek.

Az elektromos rollerrel pont az a legnagyobb probléma — állapítja meg a tanulmány —, hogy a belvárosi gyalogos és kerékpáros közlekedés helyettesítésére vált népszerű eszközzé, holott a városi életminőség javítására és környezetvédelmi szempontból éppen a gépjárműforgalom kiváltásában kellene szerepet vállalnia.

Szabó Kinga Mária

 

A jó időjárási körülményeknek köszönhetően még nem zárják le a Transzfogarasi átjárót
A jó időjárási körülményeket figyelembe véve nem zárják le a Transzfogarasi átjárót - azaz az Argeş megyét Szeben megyével összeekötő 7C jelzésű országutat - október 20-án - jelentette be kedden a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR).
Új közlekedésrendészeti „munkatársak”
Távvezérelhető oszlopok helyettesítik a rendőröket és erősítik fel a behajtani tilos táblák hatályát. Az új központ körül szolgálnak az első, földbe küldhető forgalmi akadályok, de lesznek máshol is.
Telefon és zene nélkül a zebrán
Halad a korral a szatmárnémeti közlekedési bizottság, alkalmazkodik az új közlekedési szabályokhoz. Felfestették az első piktogramokat, amelyek jelzik, hogy figyelni kell a zebrán való átkeléskor.
Cookie