×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Hószállingózás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Belföld

Gheorghiţă: határozottan javasolni fogjuk a krónikus betegségekkel küzdő gyerekek beoltását

2021.11.02 - 16:38
Megosztás:
Gheorghiţă: határozottan javasolni fogjuk a krónikus betegségekkel küzdő gyerekek beoltását
Az 5-11 éves korcsoportba tartozó gyermekek esetében az oltás "határozottan ajánlott" lesz a krónikus betegségben szenvedők számára, jelentette ki kedden a koronavírus elleni országos oltáskampányt koordináló bizottság (CNCAV) elnöke.

Valeriu Gheorghiţă szerint az Európai Gyógyszerügynökség december közepén teszi meg ajánlását az 5-11 éves korosztálynak a BioNTech/Pfizer által előállított vakcinával való beoltására.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügynökség (FDA) már engedélyezte az 5 és 11 év közötti gyermekek immunizálását a BioNTech/Pfizer vakcinájával. Ez a korosztály szintén két dózisban kapja az oltást, 21 nap különbséggel az első és a második adag között, viszont az adag kisebb (10 mikrogramm), egyharmada annak, amit jelenleg a 12 éven felüliek és a felnőttek is kapnak. Az 5-11 éves korcsoportban a teljeskörű beoltás több mint 91%-os hatékonyságot mutatott a Covid megelőzésében - magyarázta az oltásparancsnok a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.

Gheorghiţă hozzátette, valószínűleg külön oltópontokat nyitnak az oltási központokban eme korosztály számára, de természetesen majd az oltásprogramban részt vevő háziorvosoknál, illetve a gyerekkórházakban is felvehető lesz a vakcina.

Nyomatékosította ugyanakkor, hogy határozottan fogják ajánlani az oltás felvételét a valamilyen krónikus betegséggel küzdő gyerekeknek.

'És itt a következőkről beszélünk: elhízás, cukorbetegség, krónikus vesebetegségek, neurológiai betegségek, Down-szindróma, amelyről tudjuk, hogy sajnos 10-szeresére növeli a halálozás kockázatát a Covid betegség esetében, daganatos betegségek, leukémia és így tovább. Olyan gyermekekről is szó van, akik az immunválaszt csökkentő kezelés alatt állnak' - mondta a katonaorvos.
AGERPRES

Arafat: ha nagyon nagy lesz a fertőzöttek száma, komolyabb nyomás nehezedhet a kórházakra
A SARS-CoV-2-fertőzések száma egyre nagyobb, és az esetszám növekedésének felgyorsulásával komolyabb nyomás nehezedhet majd az egészségügyi rendszerre — jelentette ki csütörtökön Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.
A 12 éven felüli lakosság 47,5%-a van beoltva koronavírus ellen
Az oltásra jogosult, azaz a 12 éven felüli lakosság körében 47,5 százalékos az átoltottság — közölte csütörtökön Valeriu Gheorghiţă, a lakosság immunizálását koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke.
Arafat: az oltás jelenti a megoldást a Covid-19 súlyos lefolyásának elkerülésére
Továbbra is az oltás nyújtja a legbiztosabb védelmet a Covid-19 súlyos lefolyása és a fertőzés okozta halálozás ellen — hangsúlyozta csütörtökön Raed Arafat.
Cookie