×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Belföld

Gheorghiţă a zöldigazolvány tervezetéről való sürgősségi szavazás elutasításáról: amit most elvetünk, azt fogjuk learatni

2021.11.02 - 16:36
Megosztás:
Gheorghiţă a zöldigazolvány tervezetéről való sürgősségi szavazás elutasításáról: amit most elvetünk, azt fogjuk learatni
Valeriu Gheorghiţă, az oltáskampány koordinátora úgy reagált kedden arra a hírre, hogy a parlament nem tárgyalja sürgősségi eljárásban a zöldigazolvány törvénytervezetét, hogy 'amit most elvetünk, azt fogjuk később learatni'.


A katonaorvost arra reagáltatták az újságírók, hogy a képviselőház házbizottsága leszavazta az USR arra vonatkozó kérelmét, hogy a zöldigazolvány tervezetét sürgősségi eljárásban vitassa meg a parlament és szavazzon róla.

'Ha elutasították a sürgősségi eljárást, ebből én azt értem, hogy nincs sürgősségi helyzet a járvány terén, és azt hiszem, hogy amit most elvetünk, azt fogjuk később learatni' - fogalmazott Gheorghiţă, hozzátéve, neki orvosként az a véleménye, hogy az oltakozási kedv növelése még a korlátozásoknál is fontosabb, mert csak széleskörű átoltottsággal lehet hosszú távon lecsökkenteni a lakosság receptivitását a fertőzésre.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szerint a képviselőház házbizottságában a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselői elutasították az USR arra vonatkozó javaslatát, hogy a parlament sürgősségi eljárásban tárgyalja a zöldigazolványról szóló törvénytervezetet.

Az USR emlékeztet, hogy ez azon a napon történt, amikor rekordot döntött a Covid-19 okozta halálesetek száma (közel 600 esetet jelentettek), és amikor a PNL 'hivatalosította a PSD-vel való együttműködését' azáltal, hogy azt a Sorin Grindeanut helyezte az ügyvivő képviselőházi elnöki székbe, aki 2017-ben aláírta a százezrek felháborodását kiváltó 13-as kormányrendeletet.

Ionuţ Moşteanu, az USR szóvivője és képviselőházi frakcióvezetője cinikusnak nevezte a döntést, amelyet szerinte az 'új többség' hozott meg.

A közlemény szerint a képviselőház vezetősége egyúttal arról is döntött, hogy a zöldigazolványról szóló törvénytervezetet hat különböző szakbizottság vitassa meg, a közös vélemény megfogalmazásának határideje pedig november 19. Ezzel 'gyakorlatilag eltemették a zöldigazolványt' - vélekedett Oana Ţoiu, az USR képviselője.

Az USR október 29-én kérte, Olaszország, Spanyolország, Portugália és Dánia példájára hivatkozva, hogy a parlament sürgősségi eljárásban vitassa meg a zöldigazolványra vonatkozó törvényt. A párt álláspontja szerint a járvány visszaszorítását szolgáló intézkedések nem korlátozzák a felelős állampolgárok szabadságát, ellenkezőleg, a biztonságos körülmények közötti munkavégzés kereteit teremtik meg, és normális mederbe terelik a gazdasági és az egészségügyi rendszert.
AGERPRES

Nem ártalmas se a mamára, se a babára
A Román Szülészek és Nőgyógyászok Társasága (SOGR) a nemzetközi tudományos tényekre alapozva már az oltási kampány eleje óta javasolja a kismamáknak a COVID-19 elleni oltást, most az Európai Gyógyszerügynökség megerősítette: biztonsággal alkalmazható.
Arafat: ha nagyon nagy lesz a fertőzöttek száma, komolyabb nyomás nehezedhet a kórházakra
A SARS-CoV-2-fertőzések száma egyre nagyobb, és az esetszám növekedésének felgyorsulásával komolyabb nyomás nehezedhet majd az egészségügyi rendszerre — jelentette ki csütörtökön Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.
A 12 éven felüli lakosság 47,5%-a van beoltva koronavírus ellen
Az oltásra jogosult, azaz a 12 éven felüli lakosság körében 47,5 százalékos az átoltottság — közölte csütörtökön Valeriu Gheorghiţă, a lakosság immunizálását koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke.
Cookie