×
2024. 06 25.
Kedd
Vilmos
16 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.65 RON
100HUF = 1.25 RON
Kék hírek

FRISSíTVE: Szatmárban is razziákkal, házkutatásokkal indul a kedd reggel (VIDEÓ)

2023.09.26 - 09:51
Megosztás:
FRISSíTVE: Szatmárban is razziákkal, házkutatásokkal indul a kedd reggel (VIDEÓ)
(Fotók: DIICOT)
Frissítve: Egy országos szinten összehangolt akció keretében több mint 260 házkutatást végez kedd reggel a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) rendőrökkel és csendőrökkel együtt. Szatmárban a keménydrog kategóriába tartozó 3-CMC kristály-dílerek buktak le.

FRISSíTVE: Kedden a rendőrség szervezett bűnözés elleni egységei a DIICOT szatmári ügyészeinek vezetésével Szatmár és Bihar megye 16 helyszínén tartottak házkutatást. A keménydrogok terjesztése és birtoklása saját fogyasztás céljából vádjával zajló nyomozás során  megállapítást nyert, hogy az ügyben érintett 14 személy a 2023-as év folyamán saját fogyasztásra birtokolta, valamint rendszeresen értékesítette is a 3-CMC kristályt.

hirek/2023/szeptember/drog-3cmc/3.jpg

3-klórmetkatinon (3CMC) a relatív olcsón beszerezhető, ám életveszélyes keménydrogok kategóriájába tartozik — július végén egy 16 éves bukaresti lány vesztette életét miatta.
Tavaly márciusban az Európai Bizottság kezdeményezte a 3-CMC és a 3-MMC kódjelű szerek uniós betiltását. A két kábítószer betiltására vonatkozó döntés a Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) által végzett kockázat-értékelésen alapult, amely szerint mindkét anyag mérgező hatásuk miatt életveszélyes. Az EU-ban 2012, illetve 2014 óta elérhető két anyagot elsősorban por formájában árulják, de kapható tablettában és kapszulában is. Öt uniós tagállamban a 3-MMC-vel összefüggésben 27 halálesetről számoltak be, két tagállamban pedig 10 halálesetről számoltak be a 3-CMC esetében.Ez volt a harmadik alkalom, amikor az Európai Bizottság a pszichoaktív anyagokra vonatkozó, felülvizsgált uniós szabályok értelmében kábítószerek, vagy azok alapanyagainak betiltását kezdeményezte.

hirek/2023/szeptember/drog-3cmc/2.jpg

A DIICOT kedd reggeli közleménye értelmében az akció célja kábítószer-kereskedelemre, ember- és kiskorúakkal való kereskedelemre, kiszolgáltatott személyek kizsákmányolására, gyermekpornográfiára és számítógépes bűnözésre szakosodott bűnszervezetek felszámolása.
A házkutatások során több mint ötven ügyben indított büntetőeljáráshoz gyűjtenek bizonyítékot, és mintegy 250 személyt állítanak elő.
A közleményből az is kiderül, hogy az idei első nyolc hónapban a DIICOT ügyészei 1088 vádiratot állítottak össze, 287 esetben vádalkut kötöttek, és 2629 vádlottat állítottak bíróság elé, közülük 1049-en előzetes letartóztatásban voltak.
A DIICOT nemcsak közleményt adott ki a razziáról, vidó is készült, ami ITT tekinthető meg.

Hírszerkesztő

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 

hirek/2023/szeptember/diicot-rendorseg-csendorseg-razzia-1.webp
11 lehetséges választási bűncselekményt vizsgálnak
Vasárnap 11 lehetséges választási bűncselekmény ügyében indított vizsgálatot a rendőrség - számolt be a belügyminisztérium szóvivője.
FRISSÍTVE! Gyermekbántalmazás miatt őrizetbe vett szülők
FRISSÍTVE: A szülőket előzetes letartóztatásba helyezték. Őrizetbe vették vasárnap egy kétéves Szatmár megyei gyermek Németországban élő szüleit, miután – a rendőrség szerint –, németországi tartózkodásuk alatt bántalmazták a kisgyermeket.
Európa-szerte lesznek razziák az utakon
Harminc európai országban, köztük Románia és Magyarország területén is Alcohol & Drugs közúti ellenőrzési akciókat fognak tartani a közlekedésrendészek a következő hét minden napján, az ittas, bódult állapotban vezetők kiszűrése érdekében.