×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Forrott a nyáron a munkaerőpiac

2021.09.14 - 13:58
Megosztás:
Forrott a nyáron a munkaerőpiac
Fotó: resume-example.com
Rekordok dőltek meg ezen a nyáron a hazai munkaerőpiacon: az elmúlt három év legtöbb állását kínálták a munkahelykeresőknek.

A jelenleg legnépszerűbb munkaközvetítő portál, az eJobs adatai szerint ezen a nyáron csak úgy forrott a munkaerőpiac: 16 százalékkal több állást kínáltak elfoglalásra az alkalmazók, mint 2018-ban, 2019-hez képest pedig 38 százalékkal nőtt a betöltendő munkahelyek száma. Roxana Drăghici, az eJobs értékesítési vezetője szerint a nyár általában az év legcsendesebb időszaka az állásajánlatok tekintetében, hiszen ilyenkor még azok közül is sokan nyaralnak, akik épp munkahelykeresésben vannak. Az elmúlt hónapokban azonban a járványügyi korlátozások fokozatos feloldásával a munkaerőpiac is fellendült: a munkaadók jelenleg is teljes sebességgel toboroznak, a jelöltek pedig rugalmasabbak a munkahelyválasztás tekintetében, nyitottak a karrierváltásra — derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.

A fővárosban hirdették június–augusztus folyamán a platform segítségével a legtöbb üres állást, közel 42 600 munkahelyet, de Kolozs, Temes és Brassó megyében is elérte a 43 ezret az összesített szabad állások száma. A legtöbb elfoglalható állás az értékesítés, szolgáltatások, élelmiszeripar, szállítás és logisztika területén volt.

A jelentkezések száma is kiemelkedő volt, 310 ezer alkalommal jelentkeztek a meghirdetett állásokra a munkakeresők, ami 30 százalékos növekedés a tavalyi nyárhoz képest. A legtöbb munkakereső a 25–35 év közöttiek köréből került ki, majd a 18–24 éves korosztály következett. A legkevesebben a 45 éven felüliek közül kerestek állást a platform segítségével.

Az eJobs tájékoztatása szerint jelenleg több mint 33 ezer hazai és külföldi munkahelyet kínálnak a munkaadók.

Bumbuluţ Krisztina

 

 

 

Tíz évvel ezelőtt még nem létező állások jelentek meg a romániai munkaerőpiacon
Ételfutár, fuvarmegosztó sofőr, podcastgyártó, teleorvos - egy elemzés szerint többek között ezek az új állások jelentek meg az utóbbi években a technológia gyors fejlődése révén alaposan átalakuló romániai munkaerőpiacon.
Otthonautomatizálóké a jövő
Enyhülnek lassan a világjárvány miatti korlátozások, felgyorsult a kisiparos-kamara munkaügyi projektje. Képzéseket fog indítani, a munkát vállalók mobilitásán szeretne javítani.
Megtépázott munkaerőpiac
Másfél év múlva, 2022. január végén fog véget érni a Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kereskedelmi kamarák együttműködése, amibe azt követően fogtak bele, hogy komoly problémák mutatkoznak mindkét ország munkaerőpiacán.
Cookie