×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Belföld

Forrott a nyáron a munkaerőpiac

2021.09.14 - 13:58
Megosztás:
Forrott a nyáron a munkaerőpiac
Fotó: resume-example.com
Rekordok dőltek meg ezen a nyáron a hazai munkaerőpiacon: az elmúlt három év legtöbb állását kínálták a munkahelykeresőknek.

A jelenleg legnépszerűbb munkaközvetítő portál, az eJobs adatai szerint ezen a nyáron csak úgy forrott a munkaerőpiac: 16 százalékkal több állást kínáltak elfoglalásra az alkalmazók, mint 2018-ban, 2019-hez képest pedig 38 százalékkal nőtt a betöltendő munkahelyek száma. Roxana Drăghici, az eJobs értékesítési vezetője szerint a nyár általában az év legcsendesebb időszaka az állásajánlatok tekintetében, hiszen ilyenkor még azok közül is sokan nyaralnak, akik épp munkahelykeresésben vannak. Az elmúlt hónapokban azonban a járványügyi korlátozások fokozatos feloldásával a munkaerőpiac is fellendült: a munkaadók jelenleg is teljes sebességgel toboroznak, a jelöltek pedig rugalmasabbak a munkahelyválasztás tekintetében, nyitottak a karrierváltásra — derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.

A fővárosban hirdették június–augusztus folyamán a platform segítségével a legtöbb üres állást, közel 42 600 munkahelyet, de Kolozs, Temes és Brassó megyében is elérte a 43 ezret az összesített szabad állások száma. A legtöbb elfoglalható állás az értékesítés, szolgáltatások, élelmiszeripar, szállítás és logisztika területén volt.

A jelentkezések száma is kiemelkedő volt, 310 ezer alkalommal jelentkeztek a meghirdetett állásokra a munkakeresők, ami 30 százalékos növekedés a tavalyi nyárhoz képest. A legtöbb munkakereső a 25–35 év közöttiek köréből került ki, majd a 18–24 éves korosztály következett. A legkevesebben a 45 éven felüliek közül kerestek állást a platform segítségével.

Az eJobs tájékoztatása szerint jelenleg több mint 33 ezer hazai és külföldi munkahelyet kínálnak a munkaadók.

Bumbuluţ Krisztina

 

 

 

Változtak-e a munkaerőpiaci viszonyok a pandémia kezdete óta?
Markáns eltérések nincsenek, az elmondottak a munkaerőpiacra jellemző viszonyokat tükrözik, de nem feltétlenül igazak mindenkire.
Képlékeny a munkaerőpiac
A Szatmár Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CCIASM) és a Szatmári Kisiparoskamara munkaerőprojektje részeként cégközi találkozó volt tegnap; intézményvezetők beszéltek tapasztalataikról.
Szinte visszaállt a rend a munkaerőpiacon
A prefektusi kollégium legutóbbi ülésén Simona Derşidan, a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM SM) vezetője számolt be arról, hogy a pandémia időszakában megyénkben hogyan alakult a munkaerőpiac, de ismertette azt is, hogy milyen támogatásokat biztosítanak a munkaadóknak, munkavállalóknak.
Cookie