×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Fenechiu (PNL): jelenleg a széles koalíció jelenti az egyetlen pragmatikus, felelősségteljes megoldást

2021.11.25 - 11:58
Megosztás:
Fenechiu (PNL): jelenleg a széles koalíció jelenti az egyetlen pragmatikus, felelősségteljes megoldást
Fotó: Agerpres
Daniel Fenechiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátusi frakcióvezetője azt mondta a parlament csütörtöki, a kormány beiktatásáról döntő ülésén, hogy nem kívánt volna a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel többséget kialakítani, de jelenleg ez az egyetlen pragmatikus és felelősségteljes döntés.

'Egy évvel ezelőtt, a parlamenti választások küszöbén nem hittem volna, hogy alig egy évvel később a parlamenti helyzet egy PNL-PSD-RMDSZ többséget fog megkövetelni. Nem hittem ezt és őszintén szólva nem akartam ezt. (...) De a parlamenti matematika egyértelművé teszi, hogy jelenleg az egyetlen pragmatikus, felelősségteljes, realista és bölcs megoldás a széles koalíció' - fogalmazott Fenechiu.

A liberális párti szenátor ugyanakkor cáfolta az előtte felszólaló szociáldemokrata pártelnök, Marcel Ciolacu állításait.

'Kénytelen vagyok ellentmondani Ciolacu elnök úrnak: az a két év, amiről beszél, nem volt elvesztegetett két év. Az említett két év alatt Romániának volt kormánya' - jelentette ki Fenechiu. Hozzátette, az első évben kisebbségi kormány volt, amelynek minden kezdeményezését megakadályozták, a második évben, vagyis a parlamenti választások után pedig a kormányon belüli elemek akadályozták a munkát. 'Kormányzó partnerünk húzta meg a kéziféket, ahelyett, hogy a liberális intézkedéseket támogatta volna, így jutott oda a kormány, hogy szeptemberben megbukott' - állította a szenátor.
AGERPRES

Marius Budăi: a szociális intézkedéscsomag bevezetése jelenti a prioritást a kormány számára
A kormányprogramban nem egy újabb nyugdíjtörvény kidolgozása, hanem a jelenlegi jogszabály korszerűsítése szerepel - emlékeztette a sajtót a Ciucă-kabinet pénteki ülése után a munkaügyi miniszter.
Cîţu: ha a PSD-vel való kormánykoalíció veszélyezteti a reformokat, megfontoljuk a változtatás lehetőségét
Szükséges "kompromisszum" volt a reformok folytatásához a Szociáldemokrata Párttal (PSD) kötött kormánykoalíció, de ha a reformok végrehajtása veszélybe kerül, elsőként fogja javasolni, hogy találjanak más kormányképletet - jelentette ki Florin Cîţu liberális pártelnök.
Iohannis: Itt az ideje a mérhető eredményeknek és a régóta esedékes reformoknak
'Atipikus' kormánya van jelenleg Romániának - jelentette ki Klaus Iohannis államfő szerdán, a román nemzeti ünnep alkalmából tartott fogadáson elhangzott beszédében.
Cookie