×
2024. 04 15.
Hétfő
Anasztázia, Tas
17 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.66 RON
100HUF = 1.27 RON
Belföld

Felgyorsult a kanyaró terjedése

2024.04.02 - 12:04
Megosztás:
Felgyorsult a kanyaró terjedése
Fotó: Illusztráció (Forrás: MTI)
A kanyaró az egyik legragályosabb betegség, a vírus a beteg ember váladékaival ürül és cseppfertőzéssel terjed - hívja fel a figyelmet közleményében az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP).

Az INSP áprilisban Mondj nemet a kanyaróra, mondj igent az oltásra!  jelmondatú kampánnyal próbálja meg ráirányítani a figyelmet az immunizálás fontosságára. Közleményükben a szakemberek hangsúlyozták, a védőoltásoknak köszönhetően számos súlyos betegség teljesen eltűnt, a vakcinák életeket mentettek meg. "Mindezek ellenére napjainkban világszerte riasztóan megnövekedett a kanyarós megbetegedések száma" - írták.

Mint rámutattak, a kanyaró az egyik legragályosabb betegség, cseppfertőzéssel terjed, és bárki megfertőződhet, aki nincs beoltva. Jellemző tünete az élénkvörös kiütések megjelenése. A kanyaró súlyos szövődményekkel is járhat, ezek közé tartozik a vakság, az agyhártyagyulladás, a súlyos hasmenés és kiszáradás, a középfülgyulladás, a tüdőgyulladás.

A szakemberek szerint az oltatlan kisgyermekek és az oltatlan várandós nők a leginkább veszélyeztetettek. A kanyaró gyengíti az immunrendszert, amely "elfelejti", hogyan kell védekeznie más gyakori fertőzések ellen. "Az immunizáció a legbiztosabb módja annak, hogy megvédjük a gyermekeket ettől a potenciálisan veszélyes betegségtől. Sürgős oltási erőfeszítésekre van szükség a betegség terjedésének megállításához" - nyomatékosították.

A tájékoztatás szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai régiójában 58.114 kanyarós megbetegedést jegyeztek 2023-ban, ami több mint 60-szorosa a 2022-ben regisztrált 942 esetnek. Ezeknek a megbetegedéseknek a 98 százalékát (57.111) a régió tíz országából - köztük Romániából - jelentették. "Az elmúlt hónapokban felgyorsult a betegség terjedése, és sürgős intézkedések hiányában ez a tendencia folytatódni fog a régióban" - nyomatékosította közleményében az INSP.

80 százalék alá csökkent a beoltottság 

 Az elmúlt tíz évben 90 százalékról 80 százalék alá csökkent a beoltottság Romániában valamennyi vakcina tekintetében - jelentette ki az egészségügyi miniszter.

Az Euronews Romániának nyilatkozó Alexandru Rafila elmondta, a kanyaró elleni oltásból két dózist adnak, az első adag esetében 80-82 százalékos, a második dózis esetében 68 százalékos az átoltottság. "Nagyon sok a kanyarós megbetegedés, és 12 haláleset is történt, amelyek oltással elkerülhetők lettek volna" - fogalmazott.

A koronavírus elleni vakcinák kapcsán Rafila elmondta, jelenleg 3 millió adag van raktáron és 7 millió dózist megsemmisítettek vagy a következő időszakban fognak megsemmisíteni. További csaknem 29 millió adagot leszerződött az ország, de végül nem vásárolta meg, ezek miatt pert indított a Pfizer gyógyszeripari cég Románia ellen - emlékeztetett a tárcavezető.

Hírszerkesztő

Kettős járvány fenyeget Romániában
Az egészségügyi rendszer válsága közepette Románia kettős járvánnyal néz szembe: a kanyaróval és az influenzával. Már több tucat halálesetet tartanak nyilván a két betegség miatt, a kórházak túlterheltek.
Kanyarójárvány van Romániában
Kanyarójárványt hirdetett kedden az egészségügyi minisztérium. A szaktárca közleménye értelmében a kanyarós megbetegedések számának aggasztó növekedése miatt kihirdették a kanyarójárványt, hogy tegyék lehetővé a 9-11 hónapos csecsemők beoltását, illetve a pótoltások beadását azoknak, akik valamilyen okból nem kapták meg a vakcinát.
Nincs kanyarós, viszont több a himlős
A tavalyi év első negyedéhez képest idén nullára csökkent Szatmár megyében a kanyarós megbetegedések száma, viszont „hódított” a hideg időszak egy másik nagyon gyakori, fertőző gyermekbetegsége, a bárányhimlő — derül ki CNSISP által közölt adatokból.