×
2024. 04 15.
Hétfő
Anasztázia, Tas
15 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.66 RON
100HUF = 1.27 RON
Vidék

Év végére befejezik a falurendezési munkálatokat Mezőfényen

2022.10.19 - 12:42
Megosztás:
Év végére befejezik a falurendezési munkálatokat Mezőfényen
Év végére teljesen elkészülhet a mezőfényi utcák rehabilitálása (Fotók: a szerző felvétele)
Hamarosan elkészül a kivitelező vállalat a mezőfényi utcák teljes felújításával. A zöldövezetek beültetését követően szebb, kellemesebb környezetben telnek majd a településen élők mindennapjai.

Mezőfényen a Helyi Fejlesztések Országos Programja (PNDL) keretében megpályázott falukorszerűsítési munkálatok utolsó simításait végzik jelenleg, számolt be hírportálunknak Brém László polgármester. 
„A terepigazítási, zöldövezet-rendezési munkálatoknál tart a kivitelezés. Amennyiben a tervek szerinti ütemben tudunk haladni, év végéig készen is lesz ez a nagy beruházás” – fejezte ki reményét a településvezető. A felújított utcák portái előtt zöldövezet alakítanak ki, és több mint 600 darab díszfát is elültetnek faluszerte. Ezek gömbkőrisek és japáncseresznyék, amelyeket ebben az időszakban ideális a földbe helyezni, ugyanis így sokkal nagyobb eséllyel eresztenek gyökeret. A mezőfényiek abban reménykednek, hogy jövő nyáron nem lesz az ideihez fogható aszályos időjárás, és teljes pompájában tündökölhetnek majd az idén kialakított zöld felületek.
A Saligny-program jóvoltából Mezőfény vezetésének idén 12.750.000 lejt sikerült pályáznia, amelyet a tervek szerint jövőre a községi úthálózatot rehabilitálására szeretnének elkölteni. „Összesen mintegy 7 kilométernyi utcaszakaszt kívánunk leaszfaltozni ebből a pályázati forrásból. Ezek összekötő részek, amelyek most kövezett földes utak. Ha ezeket is aszfaltréteg fogja borítani, akkor folyamatosan jó úton lehet majd közlekedni ezeken a szakaszokon is” – részletezte az elöljáró, aki szerint ezek mellett olyan, az település belső részein található utcákat is újraaszfaltoznak majd, amelyeket régen öntöttek le, és mára már megromlott az állapotuk.

Prioritás az iskolafelújítás

Egyelőre nincsenek gondok a mezőfényi közintézmények épületeinek fűtésével. Ahol tudnak, természetesen spórolnak, de amellett mindenképpen kitartanak, hogy a gyerekeket semmilyen körülmények között nem lehet hideg épületekben tanítani. „Nem képezheti vita tárgyát az oktatási intézmények megfelelő fűtése, és semmiképpen sem szeretnénk ismét online-oktatást. Abból a pandémia idején kaptunk elég ízelítőt ahhoz, hogy tudjuk, mit jelent” – tette hozzá a polgármester.
A mezőfényi iskolát és óvodát gázkazánnal táplált központi rendszer melegíti. Az óvodaépület az utóbbi években hőszigetelést kapott, és a közeljövőben az iskolának otthont adó ingatlan esetében is el kívánják végezni az energiatakarékosabbá tévő munkálatokat. A finanszírozásra a Környezetvédelmi Alap Igazgatóságához (AFM) nyújtottak be pályázati csomagot. Brém szerint, amennyiben ez nem lesz nyerő, jövőre hozzákezdenek a munkálatokhoz saját alapjaikból. Az önkormányzat mindenképpen fontos prioritásként kezeli az iskola felújítását, és önerőből már el is különítették az elavult fűtésrendszer cseréjéhez szükséges pénzalapot. Arról még nem döntöttek, hogy vakációban vagy a tanítás ideje alatt kezdenék el az átalakítást. Ahogy a költségvetés engedi, további fejlesztéseket is végeznek majd a régi épületen, így idővel hőszigetelnék azt és napelemeket is telepítenének a tetejére.
A mostani parkosítási munkálatok során is saját komposztból származó földet használtak a mezőfényiek, és ezt a gyakorlatot a közeljövőben továbbra is szívesen folytatnák. A Délnyugat-szatmári Helyi Akciócsoport (GAL) segítségével nagy kapacitású gallydarálót sikerült beszerezniük. A pályázati forrásból finanszírozott, benzinmotoros gép segítségével a községben keletkező zöldhulladékot sikerül majd szakszerűen feldolgozni, és komposztálni a jövőben.

Végh Balázs
 

Mezőfény: kevés cukor, de nívós borok
Mintegy hetven mintával vettek részt mezőfényi borászok a községben rendezett szombati borversenyen. „Vékony év” borai kerültek a zsűri elé, de az elvárt nívót még így is megütötték.
Remekül fesztiváloztak a mezőfényiek
Több százan vettek részt vasárnap a mezőfényi Nyárindító Fesztiválon, amit évek óta ilyentájt, június végéhez közeledve rendeznek meg a Nagykároly szomszédságában található településen. Az idei sztárvendég a NOX énekesnője, Péter Szabó Szilvia volt.
Készülnek a borversenyre Mezőfényen
Február 19-én 10 órától a mezőfényi nagykultúrban rendezik meg a XXII. Mezőfényi Borversenyt.