×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Elfogadta hétfőn a szenátus az Anghel Saligny országos beruházási programról szóló sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet

2021.10.05 - 08:22
Megosztás:
Elfogadta hétfőn a szenátus az Anghel Saligny országos beruházási programról szóló sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet
Első házként elfogadta hétfőn a szenátus az Anghel Saligny országos beruházási programról szóló, 2021/95-ös sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet.

A javaslatot módosítások nélkül fogadta el a felsőház, 88 támogató, 14 ellenszavazattal, 25 tartózkodás mellett.

Az USR 16 módosító javaslatot nyújtott be a tervezethez, de ezeket mind elutasították a szakbizottságban.

A tervezet vitáján a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora, Maricel Popa leszögezte, alakulata támogatja a kezdeményezést, de felhívta a figyelmet, hogy nem a polgármesterek politikai hovatartozása alapján kell majd dönteni a pályázatok finanszírozásáról.

A Nemzeti Liberális Pártot (PNL) képviselő Nicolae Neagu rámutatott, a vidéki települések nagyon várják már ezt a programot, ugyanakkor hangsúlyozta, e tekintetben nem fog számítani, mely párthoz tartozó polgármester vezet egy adott települést.

A tervezet elfogadása mellett foglalt állást az RMDSZ szenátora, Császár Károly is.

A felsőház költségvetési bizottságának elnöke, Claudiu Mureşan USR-s szenátor azt mondta, a tervezet jelenlegi formájában semmiben sem különbözik a helyi fejlesztések országos programjától (PNDL), ezért alakulata nem támogatja azt.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke, Claudiu Târziu kezdeményezte a tervezet visszautalását a szakbizottságba, de nem járt sikerrel. Az AUR szenátorai tartózkodtak a voksoláskor.

A 2021/95-ös sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetről a képviselőház szavaz majd döntő házként.

A jogszabály értelmében az Anghel Saligny mérnökről elnevezett, összesen 50 milliárd lej keretösszegű programot a fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős minisztérium bonyolítja le 2021 és 2028 között. Ennek keretében víz-, szennyvíz- és gázhálózatok, valamint az úthálózati infrastruktúra korszerűsítésére pályázhatnak az önkormányzatok. AGERPRES

Turos Loránd: a koalíciónak az alkotmányreformra is lehetősége lesz
A nagykoalíció nem ideológiai alapon jött létre, az egyetlen megoldásnak mutatkozott az ország stabilitásának biztosítására - jelentette ki a Ciucă-kormány beiktatásáról döntő csütörtöki parlamenti ülésen Turos Loránd.
Florin Cîţu lett a szenátus új elnöke
lorin Cîţut választotta elnökévé keddi ülésén a szenátus plénuma.
Hatalommal való visszaélésnek tartja a leváltását Anca Dragu szenátusi házelnök
Hatalommal való visszaélésnek nevezte kedden a szenátus házelnöki tisztségéből való menesztését Anca Dragu.
Cookie