×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
18 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Vidék

Egyéves fennállását ünnepelte az Élet Fája Egyesület

2021.12.07 - 14:30
Megosztás:
Egyéves fennállását ünnepelte az Élet Fája Egyesület
Fotó: Élet Fája Egyesület
Születésnapi mérlegvonással, oklevél és különleges „emlékplakett” átadásával és természetesen ökokarácsonyfa-díszítéssel ünnepelte fennállásának első évfordulóját az Élet Fája Egyesület.

Első születésnapját ünnepelte az Élet Fája – Környezetvédelmi és Humanitárius Egyesület — stílusosan ott, ahol egy évvel ezelőtt „bemutatkozott”: az atyai Kentaur Szabadidő Központban. Természetesen nem véletlenül ünnepelt itt, hiszen az egyesület tevékenységei ezer szállal kötődnek a helyszínhez, s a mostani találkozónak is kettős célja volt: egyrészt a születésnapi mérlegvonás, másrészt az egyesület tevékenységével elválaszthatatlanul összefonódó önkéntesség, amelynek nemzetközi napját világszerte december 5-én tartják. „Egyesületünk arra törekszik majd, hogy népszerűsítse a közösség körében a polgári, környezetvédelmi és humanitárius szellemiséget, és ne csak informáljuk és tudatosítsuk az emberekben a környezetvédelem fontosságát, hanem egy jól kidolgozott ötlet alapján olyan programokat, akciókat szervezzünk, amelyek alatt együtt vagyunk, vagyis szocializálódunk, barátkozunk, ismerkedünk egymással, együtt tevékenykedünk, és ami nagyon fontos, segítünk mindazokon, akik valami okból kifolyólag nehéz helyzetben vannak” — fogalmazott egy évvel korábban az alapító és egyesületet vezető Békéssy Erzsébet, s hogy ez mennyire sikerült, azt a születésnapi mérlegvonás is igazolta. „Tavaly azzal az elhatározással indítottuk útjára az egyesületet, hogy havonta egy környezetvédelmi eseményt szervezünk — végigpörgetve a naptárat én magam is meglepődtem, ugyanis az események száma szinte megduplázódott: összesen 23 akciónk volt egy év leforgása alatt” — summázta az egyesületvezető, majd pár mondatban felidézte ezeket. Kezdve a tulipánültetvény létrehozásával (a szabadidőpark tulajdonosa, dr. Boér Noémi ugyanis egy 500 négyzetméteres területet ajánlott fel az egyesületnek, ahová több mint ezer hagymát ültettek, áprilisban pedig a virágokkal idősotthonokban élőknek kedveskedtek), a gyümölcsfa- és faültetésekkel, a vízkódex létrehozásával, az elektronikaihulladék-gyűjtési akciókkal. A lajstromból természetesen nem maradt ki a számtalan, ovisokat, fiatalokat megszólító program és projekt sem, hiszen a környezettudatos nevelést nem lehet elég korán elkezdeni, mint ahogy a Föld világnapjára szervezett eseménysorozat sem, amelynek egy részét a mikolai Mosolyházban, a Noé Partium Egyesülettel közösen valósították meg — a visszapillantó ezen pontján egyperces néma csenddel emlékeztek a nem sokkal korábban, tragikus hirtelenséggel elhunyt Löchli Tündére, akivel sokat dolgoztak együtt.
A környezetvédelem mellett az Élet Fája Egyesület humanitárius tevékenységet is végzett, illetve a versenyekben, különféle tevékenységekben részt vevő tanulókat is mindig megjutalmazza valamilyen formában — s hogy erre lehetősége is legyen, ahhoz szükség van az egyesületet támogató cégekre, amelyekből szerencsére nincs hiány, így a születésnapi ünnepségen nem kevesebb mint 87 oklevelet és különleges, fából kifaragott „emlékplakettet” adhatott át támogatóinak és „összedolgozó partnereinek”, majd közösen felöltöztették az egyesület ökokarácsonyfáját, az önkéntesek által nagyon ügyesen és határtalan kreativitással, újrahasznosítható anyagokból készített, több mint félszáz dísszel.
„Ha Isten egészséget ad, az a tervünk, hogy hasonlóan sokszínű tevékenységekkel haladjunk tovább a következő évben is, mert úgy környezetvédelmi, mint humanitárius téren is sok a dolgunk. A jelenleg is zajló, nagy kaliberű akciónk a Légy te a változás magadért, értünk, egy zöld jövőért! megnevezést viseli, és a megyei tanfelügyelőség támogatásával indítottuk el — ennek keretében a kéthetes kényszervakáció ideje alatt azt a feladatot kapták a jelentkező diákok, hogy tegyenek egy lépést személyes környezetük érdekében, amit egyénileg, osztálytársaikkal vagy családtagjaikkal valósíthatnak meg. Az akciót fotókkal kellett illusztrálni, majd röviden le kellett írni a tevékenységet is, és a leírás során fontos volt, hogy az akció eredményeiről is beszámoljon a diák, ugyanakkor ez egy ökológiai üzenetet is kellett tartalmazzon. Nagyon boldog vagyok, hiszen a megye 40 oktatási intézményéből 178 diák jelentkezett 53 pedagógus irányításával, s a diákok közül 12 magyar, illetve 12 román anyanyelvű gyermeket választunk ki, akik jövő évben a terveink, mondjam úgy, alapkivitelezői lesznek, s akcióinkat, kezdeményezéseinket nem csak az egyesület szintjén valósítják majd meg, hanem viszik tovább iskolájukba, osztályukba, családjukba” — magyarázta megkeresésünkre Békéssy Erzsébet, zárszóként hangsúlyozva: „Nagyon sok a támogatónk, az önkéntesünk, sokan állnak mellénk, mi pedig megfogható eredményeket akarunk elérni. Az emberekért, a közösségét, a természetért teszünk — igény van rá.”

 

Szabó Kinga Mária

 

 

Madármegfigyelés és verseny
Huszonnégy tanintézmény huszonnégy diákja és kísérő tanáraik vettek részt február másodikán, a vizes élőhelyek világnapján az Élet Fája Egyesület által megrendezett eseményen.
Ajándékot kaptak az  óvári gyermekotthon lakói
A szatmárnémeti Élet Fája — Környezetvédelmi és Humanitárius Egyesület tagjai idén sem feledkeztek meg az óvári Ştefania gyermekotthon fiataljairól.
Fát és élősövényt ültettek a diákok Atyában
Az Élet Fája Egyesület által meghirdetett őszi faültetési akció, amit az Erdészeti Hivatallal együttműködve szerveztek, az atyai Kentaur Szabadidőközpontban folytatódott pénteken.
Cookie