×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
19 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.36 RON
Sport

Egy szatmári és egy sportminiszter a paralimpián

2021.08.19 - 13:04
Megosztás:
Egy szatmári és egy sportminiszter a paralimpián
Osváth Richie a harmadik, Novák Eduárd pedig az ötödik paralimpiáján szerepel. Mindkettő többszörös érmes az ötkarikás játékokon.

Elutazott a román és a magyar küldöttség nagy része is Tokióba, ahol kedden kezdődnek a nyári paralimpiai játékok. 
Tíz sportágban és 81 versenyszámban szerepelnek magyar sportolók, és ezáltal lehet olyan nap, amikor akár 12 számban is lehet magyar döntős. A legtöbb – szám szerint – öt versenyben az úszó Konkoly Zsófia és Pap Bianka indul.
Ott lesz a harmadik paralimpiáján a szatmárnémeti Ozsváth Richárd is, aki 2011 óta a magyar válogatott tagja. Mint ismeretes, azért fordult a magyarországiakhoz, mivel Romániában nincs kerekesszékes vívás. 
2012-ben az egyéni tőrvívók között bronzérmet szerzett a londoni paralimpián, négy évvel később, Rio de Janeiórban pedig második lett ebben a versenyszámban, de a kardozók egyéni viadalában is ezüstérmes lett. Emellett kétszeres Európa-bajnok (2011, 2014), világbajnok (2017) és világkupa-győztes (2020) a szatmári Lengyel Éva, File Attila edzőpáros korábbi tanítványa, 2016-ban kiérdemelte a Magyar érdemred lovagkeresztjét, 2017-ben pedig megválasztották Az év fogyatékos sportolójának. 
A szatmári Richie idén, Tokióban is páston lesz az A kategóriás férfi egyéni tőr, illetve kardvívó versenyszámokban. 
Az idei játékoknak a romániai központi sajtó is nagyobb figyelmet szentel, hiszen favoritként rajthoz áll az ország sportminisztere, Novák Eduárd is. Ő lesz a paralimpia történelmében az első hivatalban lévő miniszter, aki sportolóként paralimpián is versenyezni fog. Novák azonban nem újonc a paralimpiai játékokon, hiszen már az ötödik alkalommal vesz részt a parasportolók legfontosabb versenyén. „Ötödik alkalommal veszek részt a paralimpiai játékokon, eddig egy arany és két ezüstérmet sikerült szereznem. Nagyszerűen érzem magam, boldog vagyok, hogy ismét ennyire közel kerültem az álmomhoz” – nyilatkozta a 45 éves, csíkszeredai születésű paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározó.
Romániát egyébként hét sportoló fogja képviselni Tokióban, aki a látássérült judo, asztalitenisz, kerékpározás, atlétika és íjászat versenyszámokban fognak megmérkőzni. Novák Eduárd országúti és velodromos kerékpározás négy versenyszámában áll majd rajthoz.

cropped-novakEduard-2
Ciprian Anton, a Román Paralimpiai Bizottság elnöke elmondta, hogy legalább három érem megszerzése a cél Tokióban.
Románia eddig négy érmet nyert a paralimpiai játékokon, ebből hármat Novák (2012, London: arany, kerékpározás egyéni üldözés, C4 kategória; ezüst: kerékpározás időfutam, C4; 2008, Peking: ezüst kerékpározás időfutam, LC2 kategória). A cselgáncsozó Alex Bologa 2016-ban, Rióban bronzérmet nyert a 60 kg-os súlycsoport versenyében.
A paralimpia kedden kezdődik a megnyitóval, majd a versenyek szerdától szeptember 4-ig tartanak, a záróünnepségre pedig 5-én kerül sor.
Az eseményekről beszámol majd az M4 Sport, illetve a Look Sport. 

Pesek Attila

Novák: télig bekövetkezhet a váltás
Munkalátogatást tett pénteken Szatmárnémetiben Novák Eduárd ügyvivő sport- és ifjúsági miniszter, amely során találkozott a megyei sportstruktúrák képviselőivel és a város polgármesterével is.
Díszpolgár lett Osváth Richárd
Három értékes, szatmárnémeti születésű személynek szavazott meg díszpolgári címet a csütörtöki ülésén a megyeszékhelyi városi testület.
„Éremért jöttem, ez volt a vágyam”
A szatmárnémeti származású Osváth Richárd ezüstérmet nyert a tőrözők A-kategóriájában. A Törekvés SE 36 éves vívója a magyar küldöttség negyedik érmét szerezte a tokiói paralimpián.
Cookie