×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Cîţu és Ciolacu is megerősítette: megtörtént a kormánykoalíciós megállapodás aláírása

2021.11.25 - 11:23
Megosztás:
Cîţu és Ciolacu is megerősítette: megtörtént a kormánykoalíciós megállapodás aláírása
Florin Cîţu, a Nemzeti Liberális Párt elnöke bejelentette csütörtök reggel a kormánykoalíciós megállapodás megkötését. 'Megtörtént a kormánykoalíciós megállapodás aláírása. (...) Egy normális megállapodásról van szó' - mondta Cîţu.

Arra a kérdésre, mi fog történni a koalícióval 2023. május 25-én, amikor Nicolae Ciucának le kell majd mondania, a PNL elnöke azt felelte, a megállapodás nem tartalmaz erre vonatkozóan egy egyértelmű ütemtervet, de a lemondás meg fog történni.

'Ez fog történni. (...) Nem írja a megállapodásban, nincs egy egyértelmű ütemterv, de az alkotmány kimondja, hogy a kormány csak bizalmatlansági indítvánnyal vagy lemondással váltható le' - nyilatkozta Cîţu.

Az újságírók felvetették, hogy a megállapodás csak úgy tesz lehetővé egy esetleges minisztercserét, ha az illető minisztert támogató párt ehhez hozzájárulását adja. Cîţu reményét fejezte ki, hogy nem áll elő ilyen helyzet.

'A minisztercsere az államfő hatáskörébe tartozik. Ez megbeszélés tárgya, de remélem, nem áll elő ilyen helyzet' - mondta Cîţu, aki szerint a 'felhajtás' helyett sürgősen kormányra van szükség.

A Szociáldemokrata Párt, Nemzeti Liberális Párt, Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a nemzeti kisebbségek közötti kormánykoalíciós megállapodás aláírásának tényét Marcel Ciolacu, a PSD elnöke is megerősítette, és meggyőződését fejezte ki, hogy a szövetség hosszú életű lesz.

A 2023. május 25-én esedékes kormányfőcseréről azt mondta: 'jussunk el május 25-éig'.
AGERPRES

Ciolacu: kizártnak tartom, hogy valaha is támogassam az oltás kötelezővé tételét
Ellenzi a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételét.
Aláírták a PSD, a PNL, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek vezetői a nagykoalíció működését szabályozó megállapodást
Aláírták csütörtökön a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a nemzeti kisebbségek képviselői a közös kormányzásról szóló politikai megállapodást.
Fenechiu (PNL): jelenleg a széles koalíció jelenti az egyetlen pragmatikus, felelősségteljes megoldást
Daniel Fenechiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátusi frakcióvezetője azt mondta a parlament csütörtöki, a kormány beiktatásáról döntő ülésén, hogy nem kívánt volna a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel többséget kialakítani, de jelenleg ez az egyetlen pragmatikus és felelősségteljes döntés.
Cookie