×
2022. 01 24.
Hétfő
Timót
-13 °C
Derült
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Búzaösszeöntés Szamoskóródon

2021.09.07 - 09:30
Megosztás:
Búzaösszeöntés Szamoskóródon
Immár második éve ünnepelték meg Szamokóródon a búzaösszeöntést, amely a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű jótékonysági akció egyik szatmári mozzanata is volt.

A Magyarok Kenyere jótékonysági rendezvény augusztus 20-hoz és az új kenyér ünnepéhez kapcsolódik, bő évtizede, 2010-ben indult, és a karitatív jellege mellett a magyarság összetartozását hivatott megtestesíteni. A Kárpát-medence magyarok lakta területeinek gazdái évről évre saját terményeikkel járulnak hozzá, hogy rászorulók, idősek és fiatalok asztalára jusson friss kenyér. A tavalyi évben több mint 1100 tonna búzát oszthattak szét a szervezők — Erdélyben többek között a Máltai Szeretetszolgálatnak vagy Böjte Csaba atya dévai Szent Ferenc Alapítványának.
Mindezeket az információkat Fodor István agrármérnök, falugazdász osztotta meg a Szamoskóródon összegyűltekkel, kiemelve, hogy a „határok elválasztanak ugyan minket, magyarokat, de az összefogásnak, a segítőkészségnek nem lehetnek határai”.
Kolcs községben idén 21 gazda 1700 kilogramm búzával járult hozzá a jótékonysági akció sikeréhez — mintegy 50%-kal többel, mint tavaly. A puszta számoknál fontosabb azonban a helybéli gazdák együttérzése, összefogása, empátiája, emelte ki Kallós Zsolt polgármester.
„Mi, magyarok a történelem számtalan viharát éltük már túl azzal, hogy összefogtunk, hogy együtt gondolkodtunk, hogy megsegítettük azt, akinek szüksége volt erre. Ez az, amire a jövőben is építhetünk, főleg, hogy Magyarországnak olyan kormánya van, amelyet érdekel a sorsunk, amelynek segítségére számíthatunk” — jelentette ki.
Az adományt, az adományozókat és az érintetteket Erdei Árva István szamoskóródi református lelkipásztor áldotta meg, az eseményt pedig Bozsó Barbara, Lugoşi Odett, Vajda Csongor Tibor és Csiszár Attila rövid, de annál lélekemelőbb előadása tette ünnepélyesebbé. Végezetül a búzaösszeöntés háziasszonya, Vajda Tünde vendégelte meg a vendégeket és a gazdákat, a szikrázó szeptemberi napsütésben kedélyes beszélgetés erősítette meg a rendezvény egyik fő célját: a közösségépítést.

Hálaadó és hazatérési ünnepség Szamoskóródon
A Szamoskóródi Református Egyházközségben idén rendkívüli módon advent negyedik vasárnapján tartották meg a hazatérés napját. Igét hirdetett Nagy Erika sárközújlaki lelkipásztor.
Egyházépítés után a hálaadást is tervezik
A Szamoskóródi Református Egyházközség három jelentős beruházásnak ért a végére. Elkészült a gyülekezeti terem, teljesen felújították és kibővítették a parókiát, valamint befejeződött a templom külső és belső felújítása — tájékoztatott Erdei Árva István.
Jó vagy rossz az idei termés?
A hivatalos adatok szerint jó az idei termés, mégis emelkednek az árak. A felvásárlók többet ígértek az utóbbi évekhez viszonyítva, de eladáskor legalább a duplájára emelik az árakat.
Cookie