×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
18 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Külföld

Beutazási korlátozások: és mi lesz az átingázókkal?

2020.07.14 - 07:04
Megosztás:
Beutazási korlátozások: és mi lesz az átingázókkal?
Romániából át lehet-e ingázni Magyarországra? És csak munkavégzés céljából? Mivel lehet/kell hitelt érdemlően igazolni, ha osztrák rokonokhoz tartva vagyunk átutazóban Magyarországon? Sok még a kérdőjel a ma éjféltől életbe lépő korlátozásokkal kapcsolatosan.

Ma éjféltől lépnek életbe a magyarországi beutazási korlátozások — s bár az többé-kevésbé tisztázott, milyen feltételek és szabályok vonatkoznak a Romániából (és más sárga jelzésű országokból) belépő magyar és nem magyar állampolgárokra, azt jelen pillanatban továbbra sem lehet még tudni, hogy például a határon átingázók szerdán reggel milyen feltételekkel tudnak elindulni/eljutni a másik ország területén lévő munkahelyükre.

A Magyar Közlönyben megjelentek értelmében a korlátozott sávban történő határátlépés esetében úgy fogalmaznak: a külpolitikáért felelős miniszter által meghatározott szomszédos állam polgárai Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek. Ezek a személyek Magyarország területének az államhatárvonaltól számított 30 kilométeres sávján belül kötelesek tartózkodni, és kötelesek a belépést követő 24 órán belül elhagyni Magyarország területét. A rendelet ugyanakkor nem tér ki arra, hogy melyek azok a „külpolitikáért felelős miniszter által meghatározott szomszédos államok”, amelyek polgáraira érvényes ez a könnyítés — mint ahogy az sincs pontosítva, hogy csak az átingázók/munkavállalók vagy a határ menti 30 km-es sávban lakók közül bárki, bármilyen célból átmehet 24 órára Magyarországra. (A jelenlegi meghatározás ugyanis utóbbira értendő, s amennyiben ez így van, az azt is jelentheti, hogy a szatmárnémeti lakos átautózhat a fehérgyarmati strandra vagy a csengeri gyógyszertárba, kormányhivatalba).

Agrárágazati idénymunkások

Érik a paprika, az uborka, s a magyarországi gazdák mindig szívesen fogadtak fel romániai napszámosokat a másik Szatmár határ menti falvaiból — a szabályozás szerint a szomszédos államokból érkező, agrárágazatban dolgozó személyek csak az országos rendőrfőkapitány által erre a célra kijelölt és a rendőrség honlapján közzétett határátkelőhelyen, csoportosan léptethetők be Magyarország területére. Az agrárágazatban dolgozók csak akkor léphetnek be Magyarországra, ha a munkáltatójuk legalább 48 órával a tervezett belépés előtt az országos rendőrfőkapitány által meghatározott elektronikus formában értesíti az illető személyek belépéséről a kijelölt és igénybe venni kívánt határátkelőhely szerint illetékes határrendészeti kirendeltséget, közölve az adataikat. Az agrárágazatban dolgozók egészségügyi ellenőrzésen esnek át a határátkelőn. Belépésük feltétele, hogy a vizsgálat során nem állapítják meg COVID-19-fertőzés gyanúját. Az agrárágazatban dolgozókat a magyar járványügyi hatóság nyilvántartásba veszi, és 14 napig munkahelyi karanténba kerülnek — ez azt jelenti, hogy szálláshelyüket csak a munkavégzés céljából és csak csoportosan hagyhatják el, étkezésükről és ellátásukról a munkáltató gondoskodik.

Átutazás és humanitárius folyosó

Szintén sok kérdés vetődik fel a Magyarország területén való átutazással kapcsolatosan is. A külföldről érkező nem magyar állampolgár személyforgalomban, az országon való áthaladás érdekében beléphet Magyarország területére, ha a belépéskor aláveti magát egészségügyi vizsgálatnak, és az nem állapítja meg a fertőzés gyanúját. (A rendelet nem tisztázza, hogyan történik a vizsgálat, és milyen tünetek alapján nyilvánítják fertőzésgyanúsnak az átutazni kívánó személyt.) A jogszabály szerint az átutazás céljából történő határátlépés további feltétele, hogy a külföldről érkező nem magyar állampolgár rendelkezzen a schengeni határellenőrzési kódexben előírt beutazási feltételekkel; hitelt érdemlően igazolja az utazásának célját és utazása célországát, valamint hogy a célországba történő beutazása és ennek érdekében a tervezett utazás útvonalán fekvő, Magyarországgal szomszédos államba történő belépése biztosított — de hogy miként lehet hitelt érdemlően igazolni, ha valaki például Ausztriába, Németországba utazik rokonlátogatóba, s hogy rokonai fogadják, elszállásolják, az továbbra sincs tisztázva, mint ahogy nem volt korábban sem. Nincs tisztázva az sem, hogy tranzitforgalomnak minősül-e, ha valaki (akár magánszemély, akár menetrend szerinti mikrobuszjárat) a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre visz olyan személyt, aki aztán onnan továbbrepül.

Ami biztos: az átutazni kívánó nem magyar állampolgár a Magyarország területén történő áthaladás során csak a rendőrség által meghatározott útvonalon (tranzitútvonalon) közlekedhet, és kizárólag az áthaladáshoz elengedhetetlenül szükséges okból — így különösen egészségügyi vagy műszaki okból —, a rendőrség által meghatározott pihenőhelyeken állhat meg, és a rendőrség által megszabott idő — de legfeljebb 24 óra — alatt köteles elhagyni Magyarország területét.

Szabó Kinga Mária

besorolas-1

Nem unatkoznak a határrendészek
Az elmúlt napokban számos közlekedési szabálysértésre derült fény a petei határátkelőnél, melyek közül négyet Romániából kifelé menet, egyet pedig beutazáskor regisztráltak.
Határrendészet: több mint 8600 ukrajnai érkezett Romániába pénteken
Több mint 8600 ukrajnai érkezett Romániába a pénteki nap folyamán — tájékoztatott szombat reggel a határrendészet.
Orbán: megerősítik a csengersimai határátkelőhelyet - videóval!
A jövő héten egy nagyobb menekülthullámot várunk, ezért ezt a határátkelőhelyet is meg kell erősítenünk - mondta Orbán Viktor szerdán éjszaka, amikor Facebook-oldalán posztolt a csengersimai határátkelőpontról.
Cookie