×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Külföld

Az osztrák ellenzék csalódott, hogy Kurz folytatja a kormányzást

2021.10.10 - 11:21
Megosztás:
Az osztrák ellenzék csalódott, hogy Kurz folytatja a kormányzást
Az osztrák ellenzéki pártok csalódottan reagáltak szombat este arra, hogy folytatja a kormányzást a Zöldek és az Osztrák Néppárt (ÖVP) kormánykoalíciója Sebastian Kurz kancellár nem sokkal korábban bejelentett lemondása után.

Bejelentette lemondását Sebastian Kurz osztrák kancellár a szombat esti kabinetülést követően az ellene irányuló korrupciós vizsgálatok nyomán. Közlése szerint a kancellári teendőket ideiglenesen Alexander Schallenberg külügyminiszter veszi át, írja az MTI. A Krone Zeitung szerint a kancellár az osztrák parlamenti pártok képviselőivel történő egyeztetést követően hozta meg a döntést és a lemondása ellenére megtartja pártelnöki tisztségét a Néppártban (ÖVP). Ez hatalmas és váratlan fordulat, hiszen Sebastian Kurz péntek este még arról beszélt, hogy nem mond le tisztségéről, ő és kormányának néppárti tagjai továbbra is cselekvőképesek, és szándékukban áll az elkezdett munkát folytatni.

Kevésbé lelkesen reagáltak az ellenzéki pártok a kancellárcserére, mivel az elmúlt napok tárgyalásai nyomán inkább abban reménykedtek, hogy az ÖVP kizárásával új, négypárti koalíció jön létre a szociáldemokraták (SPÖ), a szabadságpártiak (FPÖ), a liberálisok (NEOS) és a Zöldek (Grüne) részvételével. Pamela Rendi-Wagner, az SPÖ elnöke csalódottan nyilatkozott arról, hogy a Zöldek nem léptek ki a koalícióból. Véleménye szerint ugyanaz a kormányzati politika fog folytatódni, mint eddig. Szerinte a néppárt „beáldozta" Kurzot, hogy a hatalomban maradhasson. Kijelentette, hogy Kurz ugyan már nem kancellár, de mint frakcióvezető és pártelnök „árnyékkancellárként" továbbra is ő mozgatja majd a szálakat. A szociáldemokrata politikus kételkedik abban, hogy a kormánykoalíció a jövőben sikeresen tud működni, és a kormányzati munka meghozza a stabilitást. Beate Meinl-Reisinger, a NEOS elnöke megkésettnek nevezte a kancellár lemondását. Úgy véli, a feddhetetlenség nemcsak a kancellári, hanem a parlamenti frakcióvezetői tisztségnek is előfeltétele. „Kurz az új szerepkörben is kezében tartja majd a hatalmat" — tette hozzá.Herbert Kickl, az FPÖ elnöke szerint Kurz azzal, hogy a képviselőket megillető mentelmi jog mögé menekül, megszegi azt az ígéretét, miszerint mielőbb tisztázni szeretné magát a korrupciós vádak alól. A szabadságpárti politikus is úgy véli, hogy Kurz ugyan már nem kancellár, de a néppárti politikai irányítás továbbra is nála marad. A kormányválságot az idézte elő Ausztriában, hogy a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik a kancellár közvetlen környezetében.

MTI, Fotó: time.news

 

Ludovic Orban beterjesztette lemondását a képviselőház elnöki tisztségéből
Ludovic Orban szerdán bejelentette, hogy beterjesztette lemondását a képviselőház elnöki tisztségéből.
Ludovic Orban szerdán beterjeszti lemondását a képviselőház elnöki tisztségéből
Ludovic Orban kedden bejelentette, hogy szerdán 12 órakor beterjeszti lemondását a képviselőház elnöki tisztségéből.
Adrian Oros kedden benyújtja lemondását a mezőgazdasági miniszteri tisztségből
Adrian Oros mezőgazdasági miniszter kedd reggel bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtja lemondását. Meglátása szerint 'Florin Cîţu kormányfő számára a mezőgazdaság és az élelmiszeripar soha nem jelentett prioritást'.
Cookie