×
2020. 12 05.
Szombat
Vilma
7 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.00 RON
100HUF = 1.36 RON
Vidék

Az önkormányzat segíti az iskolákat

2020.11.18 - 15:33
Megosztás:
Az önkormányzat segíti az iskolákat
Fotó: Szénás Barna
Ilyés Gyula, Vetés község polgármestere szerint az oktatás megszervezése a helyi iskolák és a tanfelügyelőség feladata, az önkormányzat ehhez biztosítja az anyagi feltételeket.

Az önkormányzat nem szól bele az iskolaszervezésbe, a tanügyi intézmények a tanfelügyelőség segítségével végzik a dolgukat, az önkormányzatnak az a feladata, hogy plusz összegeket biztosítson a járványvédelemhez szükséges eszközök és anyagok megvásárlására — tájékoztatott Ilyés Gyula, Vetés község polgármestere.

Ugyancsak az önkormányzat feladata volt a táblagépek megvásárlása. Ma már vannak olyan programok, melyek telefonon is elérhetők, ám hogy ezek mennyire hatékonyak, az majd kiderül. Szó van róla, hogy az önkormányzatok támogatást kapnak a járványvédelmi kiadásaik finanszírozására, s ezt a támogatást pályázati úton lehet majd lehívni. Vannak önkormányzatok, amelyek már megvásárolták a védekezéshez szükséges eszközöket, s ha megvalósulnak a pályázatok, a nyert összegeket vissza lehet tenni abba a pénzügyi alapba, ahonnan átirányították azokat, vagy felhasználhatják a pénzt fejlesztésre. Az oktatás minősége sokban függ attól, hogy a tanügyi vezetők hogyan vannak felkészülve szakmailag és anyagilag. A vetési iskolák korábban a sárga kódnak megfelelő módszert alkalmazták, a tanulók fele az iskolákban volt, míg a másik fele otthonról követte az órákat. Vannak olyan tanulók, akik nem rendelkeznek olyan feltételekkel és nem élnek olyan környezetben, hogy beilleszkedjenek ebbe az új típusú oktatási módszerbe. Nemcsak arról szól az egész, hogy táblagépet kell vásárolni, hanem arról is, hogy a diák, testvérek esetén a diákok képesek-e azok használatára, és van-e egy olyan szoba, abban egy asztal, valamint internet-hozzáférés, hogy bekapcsolódhassanak a tevékenységekbe. Nagyon sok gyerek számára hiányzik a megfelelő környezet, a fegyelem és a szorgalom. Ezek a gyerekek lemaradnak, és a lemaradást képtelenség lesz majd behozni. Az iskolában kötelezték a gyerekeket a fegyelemre és az odafigyelésre, otthon ezt a szülő nem biztos, hogy számon kéri. Vetésen a gyengébb képességű és a nem megfelelő környezettel rendelkező gyerekek bemennek az iskolába, és a pedagógus külön foglalkozik velük. 

Az online oktatással valamennyire csökkennek az iskolák kiadásai — véli Ilyés Gyula. A fűtést nem lehet leállítani, csökken viszont az áramfogyasztás, kevesebb fogyóeszközt használnak, nem kell naponta vegyszerekkel fertőtleníteni az egész épületet stb. Ilyés szerint a téli vakációig mindenképpen az online oktatási módszert fogják alkalmazni, de remélhetőleg januártól visszaáll a normális oktatás — reménykedik a polgármester.

Elek György

Száz lejes lesz legkisebb iskolai ösztöndíj
A 2020-2021-es iskolai évben megítélt iskolai ösztöndíjak értéke nem lehet kisebb, mint száz lej - az erre vonatkozó határozat tervezete szerepel a kormány pénteki ülésének napirendjén.
Az iskolákban nincs helye kampánynak
Miután az a vád érte több iskolát, hogy bekapcsolódott a választási kampányba, a tanfelügyelőség közleményben szögezte le: elítélik az ilyen magatartást, amely egyébként tilos is, ugyanakkor vizsgálatot indítanak.
Iohannis: Az biztos, hogy a tanulók és szüleik sokat veszítenek azzal, hogy a tanórák nem az iskolában zajlanak
A tanulók és a szülők 'sokat veszítenek' azzal, hogy jelenleg nem lehet az iskolákban tartani a tanórákat, azonban Románia 'nagyon magas' fertőzöttségi rátája miatt nem lehet biztonságos körülményeket teremteni és biztosítani a gyerekeknek - jelentette ki Klaus Iohannis államelnök vasárnap.
Cookie