×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-6 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Külföld

Az EMA a Janssen-vakcina termékinformációjának frissítését javasolja

2021.08.06 - 17:53
Megosztás:
Az EMA a Janssen-vakcina termékinformációjának frissítését javasolja
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Johnson & Johnson vállalatcsoporthoz tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag termékinformációjának frissítését javasolta azzal, hogy a vakcina lehetséges mellékhatásai között szerepeltetni kell az alacsony vérlemezkeszám előfordulásának esélyét is.

 Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség pénteki közleményében hangsúlyozta: az immunológiai okok miatt lecsökkenő vérlemezkeszám (immuntrombocitopénia) előfordulásának, azaz a véralvadási nehézségnek az esélye rendkívül alacsony a Janssen-vakcina esetében.
    A tájékoztatás szerint az uniós ügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) a vakcina vizsgálatakor arra a következtetésre is jutott, hogy az oltóanyag beadását követően szédülés, fülzúgás, vagy fülcsengés fordulhat elő, s e tünetek összefüggésbe hozhatók a szorongással kapcsolatos reakciókkal. Ennek fényében a szakértői bizottság azt javasolta, hogy az egészségügyi szakembereknek a felsorolt tünetekre figyelmeztetniük kell azokat, akik ezt a vakcinát kapják.
    Kiemelték ugyanakkor: az oltóanyag előnyei továbbra is felülmúlják az esetleges mellékhatások kockázatait.
    Az uniós gyógyszerügynökség közölte továbbá, hogy a vizsgálatok eddig nem állapítottak meg okozati összefüggést a koronavírus elleni vakcinák és a menstruációs rendellenességek között. Menstruációs rendellenességek nagyon gyakoriak, alapbetegség nélkül is, például stressz, vagy fáradtság hatására is előfordulhatnak - tették hozzá.

 

MTI

 

Egy nap alatt csupán 3815-en kérték az első dózist
Az elmúlt 24 órában 17.067 személy kapta meg Romániában a Pfizer-BioNTech, a Moderna vagy a Johnson&Johnson koronavírus elleni vakcináját - derül ki a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) pénteken ismertetett adataiból.
CNCAV: 4071 személy kapta meg a COVID-19 elleni vakcina első dózisát az elmúlt 24 órában
Az elmúlt 24 órában 15.537 személy kapta meg Romániában a Pfizer-BioNTech, a Moderna vagy a Johnson&Johnson koronavírus elleni vakcináját — derül ki a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) csütörtökön ismertetett adataiból.
Nem ártalmas se a mamára, se a babára
A Román Szülészek és Nőgyógyászok Társasága (SOGR) a nemzetközi tudományos tényekre alapozva már az oltási kampány eleje óta javasolja a kismamáknak a COVID-19 elleni oltást, most az Európai Gyógyszerügynökség megerősítette: biztonsággal alkalmazható.
Cookie