×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Külföld

Az EMA a Janssen-vakcina termékinformációjának frissítését javasolja

2021.08.06 - 17:53
Megosztás:
Az EMA a Janssen-vakcina termékinformációjának frissítését javasolja
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Johnson & Johnson vállalatcsoporthoz tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag termékinformációjának frissítését javasolta azzal, hogy a vakcina lehetséges mellékhatásai között szerepeltetni kell az alacsony vérlemezkeszám előfordulásának esélyét is.

 Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség pénteki közleményében hangsúlyozta: az immunológiai okok miatt lecsökkenő vérlemezkeszám (immuntrombocitopénia) előfordulásának, azaz a véralvadási nehézségnek az esélye rendkívül alacsony a Janssen-vakcina esetében.
    A tájékoztatás szerint az uniós ügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) a vakcina vizsgálatakor arra a következtetésre is jutott, hogy az oltóanyag beadását követően szédülés, fülzúgás, vagy fülcsengés fordulhat elő, s e tünetek összefüggésbe hozhatók a szorongással kapcsolatos reakciókkal. Ennek fényében a szakértői bizottság azt javasolta, hogy az egészségügyi szakembereknek a felsorolt tünetekre figyelmeztetniük kell azokat, akik ezt a vakcinát kapják.
    Kiemelték ugyanakkor: az oltóanyag előnyei továbbra is felülmúlják az esetleges mellékhatások kockázatait.
    Az uniós gyógyszerügynökség közölte továbbá, hogy a vizsgálatok eddig nem állapítottak meg okozati összefüggést a koronavírus elleni vakcinák és a menstruációs rendellenességek között. Menstruációs rendellenességek nagyon gyakoriak, alapbetegség nélkül is, például stressz, vagy fáradtság hatására is előfordulhatnak - tették hozzá.

 

MTI

 

Valeriu Gheorghiţă: a felnőtt lakosság 50%-a kapott már legalább egy adagot a koronavírus elleni vakcinából
Eddig az ország felnőtt, 18 éven felüli lakosságának 50%-a kapta meg a koronavírus elleni oltás legalább első adagját - jelentette ki csütörtökön az oltáskampányt koordináló országos bizottság vezetője.
Gheorghiţă: szerdán 390 öt és tizenegy év közötti gyereket oltottak be koronavírus ellen
Szerdán 390 öt és tizenegy év közötti gyerek kapta meg a koronavírus elleni oltás első dózisát Romániában - közölte az oltási kampány koordinátora.
Elkezdődött a kicsik oltása
Újabb mérföldkőhöz érkezett a COVID-19 elleni oltási kampány Romániában: szerdán elkezdődött az 5–11 év közötti gyermekek immunizálása is. Az orvosok kifejezetten ajánlják az oltást.
Cookie