×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Az előjegyzés könnyítésével próbálkoznak

2021.04.20 - 20:31
Megosztás:
Az előjegyzés könnyítésével próbálkoznak
Fotó: MTI
Meghaladta a koronavírus elleni oltási kampány előjegyzési portálján található szabad helyek száma a várólistákra feliratkozottakét, a hatóságok mobil oltóegységek indításával, vállalati oltópontok nyitásával és az előjegyzés könnyítésével pörgetnék fel az oltást.

A kampányt koordináló bizottság szokásos keddi sajtóértekezletén az egészségügyi tárca élén ügyvivői szerepet is betöltő Florin Cîţu miniszterelnök is részt vett, aki elmondta: Romániának rendelkezésére áll annyi oltóanyag, hogy a beoltottak száma május végéig elérje az ötmilliót, július végéig pedig a tízmilliót, úgyhogy a színházak, vendéglők megnyitása, a koncertek engedélyezése, az utazások lehetősége már csak az oltáskampány ütemének felgyorsításán múlik. Korábbi nyilatkozataiban Cîţu a tízmilliós küszöb meghaladását szabta a maszkviselési kötelezettség eltörlésének feltételéül.

A kormányfő kijelentette: a médiában rengeteg álhír terjed, és „minden olyan hang”, amely hátráltatja az oltáskampányt, a normalitáshoz történő mielőbbi visszatérésre irányuló közös erőfeszítést aknázza alá, ezért a civil szervezetekkel együtt az a céljuk, hogy „kiiktassák” az ellenkezést.

Cîţu elmondta: kedden megállapodott a vállalkozói szféra képviselőivel abban, hogy a vállalatok számára engedélyezendő oltóközpontokban nemcsak az alkalmazottak, hanem a családtagok, sőt, a környék lakói is megkaphatják az oltást. A kormányfő kedden a vendéglátósok érdekvédelmi szervezeteivel is egyeztetett. Rámutatott: ahhoz, hogy a nyitvatartást ne kössék már az adott település fertőzöttségi rátájához, alapfeltétel a teljes személyzet beoltása és egy adott átoltottsági szint elérése.

Az oltáskampányt koordináló Valeriu Gheorghiţă katonaorvos elismerte: az internetes előjegyzési portál használata egyesek számára — főleg falun — nehézségekbe ütközik, ezért könnyítik az előjegyzési feltételeket. Lehetővé teszik, hogy egy felhasználó korlátlan számú ember számára foglalhasson időpontot, illetve azt, hogy az emberek személyesen vagy telefonon kérjenek előjegyzést a legközelebbi oltóközpontban.

Szerdától 14 megyében elkezdik tevékenységüket a mobil oltóegységek, amelyek az előre kijelölt helyszíneken és meghirdetett időpontokban oltják be egy-egy településen a jelentkezőket. A mobil oltóegységek egyelőre a Moderna vakcináját használják, mert az oltóanyag 2–8 fokos tárolási hőmérséklete lehetővé teszi az egyszerű hűtőszekrények alkalmazását.

A hét végén Déván megnyílik az első autós (drive through) oltóközpont, amelyet jövő héten Bukarestben újabbak követnek. Temesváron — ahol az ország első nonstop nyitva tartó oltásközpontja is működik — a hétvégén háromnapos oltásmaratont rendeznek, amelyen 32 ezer dózis Pfizer-vakcinát készítenek elő a jelentkezőknek.

A hotnews.ro hírportál szerint kedden délben az oltáskampány előjegyzési portálján 212 ezer azonnal elfoglalható szabad hely volt, míg a várólistákon 180 ezren szerepeltek. A legnagyobb szakadék a „kereslet és kínálat” tekintetében az AstraZeneca oltóanyagánál volt (2200 a 61 ezerhez), miközben a Pfizer-vakcinát használó oltóközpontok várólistáin 170 ezren szerepeltek, a várakozás nélkül elfoglalható helyek száma pedig nem érte el az ezret.

Az országban eddig 2,675 millió embert oltottak be koronavírus ellen, közülük 1,631 millió a második adag vakcinát is megkapta.

MTI

Rafila: 35-40 százalékos átoltottságnál nem a harmadik dózis a fontos, hanem az oltatlanok immunizálása
A koronavírus elleni oltás harmadik dózisának beadására azokban az országokban kell hangsúlyt fektetni, ahol 70-80 százalékos az átoltottság - jelentette ki csütörtökön az új egészségügyi miniszter.
Lemondunk az AstraZenecáról
2022-től már nem oltanak Romániában az AstraZeneca gyártó Vaxzevria nevű, koronavírus elleni vakcinájával. Az országos oltási bizottság azt javasolta az Egészségügyi Minisztériumnak, hogy ne vásároljon több vakcinát a gyártótól.
Olaszországban oltáshoz kötötték a városi tömegközlekedés használatát
Szigorúbb járványintézkedéseket vezetnek be a karácsonyi időszakban az oltás nélküliekkel szemben, akik negatív teszttel sem használhatják a tömegközlekedési eszközöket, nem léphetnek be szállodákba, bárokba és edzőtermekbe - jelentette be az újabb korlátozásokat Mario Draghi miniszterelnök szerda este. 
Cookie