×
2022. 01 24.
Hétfő
Timót
-13 °C
Derült
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Arafat: hét dél-afrikai ország piros zónába került a koronavírus új variánsa miatt

2021.11.27 - 16:22
Megosztás:
Arafat: hét dél-afrikai ország piros zónába került a koronavírus új variánsa miatt
Fotó: Agerpres
Hét afrikai országot a járvány szempontjából piros zónába soroltak a román hatóságok - jelentette be szombati sajtótájékoztatóján Raed Arafat.

A belügyi államtitkár közlése szerint intézkedést az indokolja, hogy az afrikai kontinens déli részén megjelent a koronavírus aggodalomra okot adó új variánsa. Hozzátette, a román hatóságok az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ ajánlásai alapján jártak el.

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) szombaton elfogadott határozata szerint Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambik, Namíbia, Dél-Afrika és Zimbabwe került piros zónába. Az intézkedés már szombattól hatályba lép - mondta Arafat.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a hét országokból érkező román vagy európai uniós polgárok 14 napra kerülnek az otthonukban vagy a határnál bejelentett lakcímen. Ha otthonukban nem áll módjukban elkülönülni a családtagjaiktól vagy a velük egy háztartásban élő személyektől, akkor a hatóságok által a rendelkezésükre bocsátott lakhelyen töltik a karantént.

A hét dél-afrikai országból beutazó személyeket érkezésükkor RT-PCR-teszttel szűrik. Az érkezésüktől számított nyolcadik napon a tesztelést megismétlik, és ha az eredmény negatív, a tizedik napon az elkülönítésük véget ér. Ha a nyolcadik napon nem ismétlik meg a tesztelést, akkor 14 napig maradnak karanténban.

Arafat arra kérte a román állampolgárokat, hogy lehetőleg kerüljék a beutazást ezekbe az országokba. AGERPRES

Arafat: ha nagyon nagy lesz a fertőzöttek száma, komolyabb nyomás nehezedhet a kórházakra
A SARS-CoV-2-fertőzések száma egyre nagyobb, és az esetszám növekedésének felgyorsulásával komolyabb nyomás nehezedhet majd az egészségügyi rendszerre — jelentette ki csütörtökön Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.
Arafat: a 24 óra alatt végzett koronavírustesztek 24,20%-a lett pozitív
A 24 óra alatt elvégzett koronavírustesztek 24,20 százaléka pozitív lett — jelentette ki csütörtökön a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.
Arafat: az oltás jelenti a megoldást a Covid-19 súlyos lefolyásának elkerülésére
Továbbra is az oltás nyújtja a legbiztosabb védelmet a Covid-19 súlyos lefolyása és a fertőzés okozta halálozás ellen — hangsúlyozta csütörtökön Raed Arafat.
Cookie