×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
5 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Belföld

Arafat: ha nagyon nagy lesz a fertőzöttek száma, komolyabb nyomás nehezedhet a kórházakra

2022.01.20 - 16:45
Megosztás:
Arafat: ha nagyon nagy lesz a fertőzöttek száma, komolyabb nyomás nehezedhet a kórházakra
A SARS-CoV-2-fertőzések száma egyre nagyobb, és az esetszám növekedésének felgyorsulásával komolyabb nyomás nehezedhet majd az egészségügyi rendszerre — jelentette ki csütörtökön Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.

Kedden tanúi voltunk az esetszámok megduplázódásának, 8000-ről 16.000-re nőtt az új fertőzések száma, majd az ezt követő két napon néhány százzal, ezerrel emelkedett az esetek száma. Ez azt mutatja, hogy egyre többen fertőződnek meg, nem stabilizálódott még a helyzet, nem értük el a platót, és akár még gyorsabb ütemű növekedésre is számíthatunk. Ha az esetek száma nagyon nagy lesz, komolyabb nyomás nehezedhet az egészségügyre is - fogalmazott Arafat a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.

Ennek a helyzetnek az elkerülése érdekében minden intézkedést meg kell tenni a fertőzések megelőzésére és korlátozására. A fertőzés tüneteit mutató személyek minél korábban teszteljék magukat, és addig is maradjanak otthon, ne menjenek munkába, ne használják a tömegközlekedési eszközöket — tette hozzá a DSU vezetője.

Jelenleg nem lehet szó a COVID-19 terjedésének korlátozására hozott intézkedések feloldásáról

Jelenleg nincs és nem is lehet szó a COVID-19 terjedését fékezni hivatott intézkedések feloldásáról, sőt, továbbra is nagy óvatosságra és figyelemre van szükség, mivel a fertőzések száma még nem tetőzött, és nem tudni azt sem, milyen hatásai lesznek még a növekedésnek — jelentette kia DSU vezetője.

Raed Arafat hangsúlyozta, azok az európai országok, amelyek a korlátozások részleges vagy teljes feloldásáról döntöttek, a koronavírus-pandémia egy másik szakaszában vannak, a napi több százezer megbetegedést előidéző hullám náluk már lecsengett, csökkentek az esetszámok. Romániában pedig most vannak felfutóban, nem lehet szó a korlátozások feloldásáról, hazánkban egyébként is sokkal lazábbak ezek a megszorítások, mint sok más, teljes zárlatot elrendelő országban — érvelt a belügyi államtitkár.

Nyomatékosította azonban, hogy szigorítani sem akarnak a korlátozásokon.

Arafat szerint ugyanakkor továbbra is szükség van arra az intézkedésre, amely értelmében bizonyos intézményekbe, gazdasági egységekbe csak Covid-igazolvánnyal lehet belépni.

AGERPRES

Egészségügyi minisztérium: 1939 koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt 24 órában
A legutóbbi tájékoztatás óta 1939 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 17 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán; 221-en újrafertőződött betegek - közölte vasárnap az egészségügyi minisztérium.
Egészségügyi minisztérium: 3100 koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt 24 órában
A legutóbbi tájékoztatás óta 3100 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 27 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán; 383-an újrafertőződött betegek — közölte szombaton az egészségügyi minisztérium.
4837 új koronavírusos fertőzést igazoltak
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) szombati közlése szerint az utóbbi 24 órában 4837 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel, és 82 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak. A halálesetek közül hat korábban következett be.
Cookie