×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Akarták a Transurbant vidékre

2021.09.11 - 10:00
Megosztás:
Akarták a Transurbant vidékre
Utasnak és utaztatónak egyaránt megfelelt volna, ha bevethető lett volna a Transurban a közigazgatási határokon túl is / Fotó: A szerző felvétele
Azt hiszem, nyugodtan ki lehet jelenteni: elégedetlenek a vidékiek a buszjáratokkal. És ez érvényes nemcsak az utasokra, hanem a polgármesterekre is, sokan szeretnének megválni a mikrobuszosoktól.

Általánosnak, az egész megyére érvényesnek mondható, hogy a megyén belül településközi buszjáratokat üzemeltető cégek csapnivaló szolgáltatást nyújtanak, és még drágák is. Vagy nem járnak úgy, ahogy arra az illető településen igény lenne, vagy a járműveik vannak csapnivaló műszaki állapotban, és nyújtanak huszadik századi komfortot, vagy a polgármesterek nincsenek kibékülve a céggel valamilyen oknál fogva. A jelenség azonban minden jel szerint oda-vissza érvényes, hiszen az üzemeltetők sincsenek megelégedve az utasok számával, alacsonynak tartják az utasok által drágállt jegyárat, nem tartják elégségesnek a polgármesterek által nyújtott kedvezményeket, könnyítéseket, szabályoktól való eltekintéseket szeretnének az általuk kicsit közszolgáltatásnak is tartott néputaztatásért.

A várostábla a határ

Több, főleg a megyeszékhely szomszédságában lévő településen merült fel főleg a tavalyi koronavírus-járvány idején hozott megszorítások miatt — ami súlyos csapást mért a távolsági közszállításra is —, hogy jó lenne valahogy megoldani, hogy a szatmárnémeti Transurban tegyen egy kanyarral többet, és járja be a vonzáskörzetet is. A már a kilencvenes években is ingázók emlékezhetnek rá, hogy volt ilyen, kijárt a városi busz például Szatmárhegyre, Pusztadarócra vagy Lázáriba. Mára azonban változott a helyzet, változtak a törvények, a 99 százalékban szatmárnémeti városi tulajdonban lévő utasszállító cég nem közlekedhet a várostáblán túl. Ezt a korlátot hivatott volna megszüntetni a Dorel Coica volt szatmárnémeti polgármester által 2013-ban létrehozott metropoliszövezet, ám ez érdeklődés hiányában a közigazgatás enyészetéé lett, rosszul volt megalkotva.

Tíz tag

Most új megoldással próbálkozott Szatmárnémeti és az ezzel szomszédos települések — Batiz, Mikola, Lázári, Pusztadaróc, Vetés, Szamosdob, Erdőd, Szatmárpálfalva, Szatmárudvari —, egy kompaktabb és észszerűbb fejlesztési övezetet (ADI) létrehozni, elsősorban az utaztatás civilizáltabb megoldása érdekében. Sokat dolgoztak az ügyön, havi rendszerességgel találkoztak ezeknek a településeknek a polgármesterei ebben a témában.

Új szerződés

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere lapunknak elmondta, hogy a tíztelepüléses ADI meg fog alakulni, mert sok minden másban is együtt tudnak működni ezek a települések, azonban a Transurban általi egységes településközi utaztatás egyelőre nem lesz megoldva. Az útvonalszerződések elnyerésére vonatkozó közbeszerzést ez év végéig a megyei tanácsnak le kell folytatnia, a közszállítás jogát a nyertes cégeknek oda kell adnia. Ha egy cég egy útvonalra jogot nyer, azon exkluzivitása van, ott más cég ilyesmivel nem foglalkozhat, nem megoldható tehát az, hogy a magáncég mellett a Transurban is járjon ugyanazon az útvonalon. Tehát ez a lehetőség elúszott, mert az év végéig nincs idő az összes papírt eljárni, hogy még a licitet megelőzve útra legyenek téve a Transurban buszai, és ne legyenek meghirdetve magáncégeknek azok a járatok, amiket a szatmárnémeti buszokkal le tudnak fedni. Úgy tudjuk, a liciten elnyerhető településközi személyszállítási szerződés érvényessége a törvény által megengedett legrövidebb időre, hat évre fog szólni.

Más okból is

Ennek ellenére az ADI, a mini metropoliszövezet létre fog jönni, mutatott rá Kereskényi, mert van csomó más terület, ahol szükséges és hasznos lesz az együtt dolgozás: közbiztonság, turizmusfejlesztés, pályázatok, bicikliút-építés, és természetesen az egységes közszállítás megoldása sincs feladva.

Princz Csaba

IGPR: 2020-ban 31%-kal csökkent a közúti balesetek halálos áldozatainak a száma
A 2010 és 2020 között eltelt időszakban csökkent a közúti balesetekben egy év leforgása alatt meghalt személyek száma, 2020-ban 2010-hez mérten 2377-ről 1646-ra (-31%) esett vissza a halálos áldozatok száma.
Oszlopnak hajtott, jogsi nélkül maradt
Pénteken este, nem sokkal 21 óra után Mezőteremről riasztották a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőséget.
IGPR: a hét végén több mint kétezer sofőr jogosítványát vonták be a rendőrök
Az elmúlt hét végén 2074 sofőr gépkocsivezetői jogosítványát vonták be a rendőrök egy országos balesetmegelőzési akció keretében, amellyel a gyorshajtás és a biztonsági öv használata elmulasztásának kockázatára akarták felhívni az autósok figyelmét.
Cookie