×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Belföld

A szállodák és vendéglők újranyitásának elhalasztását kéri az InfoCons

2020.05.04 - 12:20
Megosztás:
A szállodák és vendéglők újranyitásának elhalasztását kéri az InfoCons
Az InfoCons fogyasztóvédelmi szervezet felszólította hétfőn a hatóságokat, hogy halasszák el a szállodák és vendéglők újranyitását.

Az elnöki hivatalnak, a kormánynak, a belügyminisztériumnak és a gazdasági minisztériumnak írt nyílt levelében a szervezet úgy foglal állást, hogy amennyiben május 15-e után engedélyezik a szállodák és vendéglők működését, 'lehetetlenné válik a társadalmi távolságtartás szabályainak betartása, s ez elősegíti majd a koronavírus-fertőzés terjedését'.

A szervezet aggályosnak tartja, hogy a turisztikai irodák pénzt vesznek el foglalásokra olyan körülmények között, hogy egyelőre nem világos, miként működnek majd a szállásadóhelyek és vendéglők.

'Ne fizessen előre olyan foglalásokra, amelyeket később nem lehet teljesíteni! Az egészség a mi kezünkben van, és a döntést mi hozzuk meg. Mindig csak tudatosan válasszon!'' - fordul a polgárokhoz a fogyasztóvédelem.

Florin Cîţu pénzügyminiszter pénteken jelentette be, hogy tárgyalásokat kezdeményez a turisztikai szektor munkáltatóival az idegenforgalom újraindításáról.

Virgil Popescu gazdasági miniszter arról beszélt, hogy a vendégfogadó helyek kedvezményt kapnak az elektromos energia árából, hogy könnyebben újraindíthassák tevékenységüket, ám erre leghamarabb június elején kerülhet sor, mert a május 15-e utáni két hét a lazítások következményeinek felméréséről szól.

Corina Martin, a Romániai Turisztikai Egyesületek Föderációjának (FAPT) elnöke ezzel szemben arról számolt be, hogy az irodák már számos foglalást fogadtak, beleértve a május 15-e és 17-e közötti hétvégét is.

Klaus Iohannis április 21-én azt mondta: május 15-e után lazítanak a korlátozó intézkedéseken, de csak abban az esetben, ha a fertőzések és a halálesetek száma tartósan csökkenő tendenciát mutat. Másnap az államfő úgy fogalmazott, hogy egy 'elég részletes' tervet terjesztenek elő a korlátozások enyhítéséről.

Marcel Vela belügyminiszter nyilatkozta szerint május 15-én nem nyitnak a vendéglők, a korlátozások lazítása első körben az állampolgárok mozgását, a parkok használatát teszi lehetővé.

Majd' 400 új fertőzöttet azonosítottak Szatmárban
A friss fertőzöttek, de a betegségből kigyógyultak száma is rekordközelien magas, viszont a tavaly őszi, negyedik hullámbeli helyzetnek ellentmondva van mélyrepülésben az oltást igénylők száma.
Nem ártalmas se a mamára, se a babára
A Román Szülészek és Nőgyógyászok Társasága (SOGR) a nemzetközi tudományos tényekre alapozva már az oltási kampány eleje óta javasolja a kismamáknak a COVID-19 elleni oltást, most az Európai Gyógyszerügynökség megerősítette: biztonsággal alkalmazható.
Arafat: ha nagyon nagy lesz a fertőzöttek száma, komolyabb nyomás nehezedhet a kórházakra
A SARS-CoV-2-fertőzések száma egyre nagyobb, és az esetszám növekedésének felgyorsulásával komolyabb nyomás nehezedhet majd az egészségügyi rendszerre — jelentette ki csütörtökön Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.
Cookie